dokkrb Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2015 Dzięki Łukashu za miłe słowa, manie, oczywiście poza heliamforami i N. hamata, zainteresowały przede wszystkim dzbaneczniki z Sumatry, głównie te niewielkich rozmiarów gatunki jak N. jamban, N. jacquelineae, N. inermis czy N. tenuis. Ale te beczułkowate są rzeczywiście bardzo ciekawe, dla przykładu dwie krzyżówki N. aristolochioides: Nepenthes tobaica x aristolochioides i znacznie ciekawszy Nepenthes sibuyanensis x aristolochioides ?(prawdopodobnie, bo kupiony jak pamiętacie jako coś innego) Teraz oczywiście moje zainteresowania rozwinęły się szeroko poza rodzaj Nepenthes i Heliamphora. Darlingtonia californica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 Oj tak! Ten drugi jeszcze tak pięknie wybarwiony! Dosłownie oszaleć można! Dzbanuszki w sam raz, nie są duże, idealne! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satan123666 Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 Piękne rośliny, ładnie się wybarwiają i ciekawe kształty i kolorki dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satan123666 Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 Piękne rośliny, ładnie się wybarwiają i ciekawe kształty i kolorki dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2015 Dzięki satan W maju kupiłem z Vegetalement Carnivore 2 szt. Aldrovanda vesiculosa, a ostatnio dostałem jeszcze 3 sztuki z wydziału, bo komuś zostały z eksperymentów, podobnie jak Utricularia vulgaris i Utricularia stygia. Utricularia stygia Utricularia vulgaris Pinguicula grandiflora Pinguicula primuliflora Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 17 Czerwca 2015 Share Napisano 17 Czerwca 2015 Opisz proszę warunki, w których uprawiasz aldrowandę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2015 Opisz proszę warunki, w których uprawiasz aldrowandę Na razie trzymam je niedługo, ale zawsze hodowałem aldrowandę w destylowanej wodzie z kilkoma suszonymi liśćmi turzycy lub wełnianki wąskolistnej, która zapewnia odpowiednio kwaśne środowisko i trochę zabarwia wodę przez co jest mniej glonów, obecnie dorzuciłem też kilka żywych torfowców, one mają większą zdolność do zakwaszania środowiska. Trzymam je w małych akwariach 20x20x20cm na półkach pod Sylvania Grolux w fitotronie górskim razem z helkami, więc mają ok 20-21 stopni w dzień i spadki w nocy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2015 Jedna z moich najstarszych helek - Heliamphora minor (Auyan Tepui) Heliamphora nutans Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) W terrarium z helkami cały czas i wszędzie rośnie Utricularia pubescens Drosera regia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 17 Czerwca 2015 Share Napisano 17 Czerwca 2015 W sumie gdyby nie Doktor to bym pewnie jeszcze długo nie zainteresował się helkami.. natomiast ostatnie zdjęcia tylko potwierdzają jakie to piękne rośliny i w jakim błędzie byłem nie interesując się nimi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 Na razie trzymam je niedługo, ale zawsze hodowałem aldrowandę w destylowanej wodzie z kilkoma suszonymi liśćmi turzycy lub wełnianki wąskolistnej, która zapewnia odpowiednio kwaśne środowisko i trochę zabarwia wodę przez co jest mniej glonów, obecnie dorzuciłem też kilka żywych torfowców, one mają większą zdolność do zakwaszania środowiska. Trzymam je w małych akwariach 20x20x20cm na półkach pod Sylvania Grolux w fitotronie górskim razem z helkami, więc mają ok 20-21 stopni w dzień i spadki w nocy. Myślisz, że w wyższych temperaturach też da radę? Jaka jest, mając na uwadze Twoje doświadczenie z aldrowandami, graniczna maksymalna temperatura dla tej rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2015 Myślisz, że w wyższych temperaturach też da radę? Jaka jest, mając na uwadze Twoje doświadczenie z aldrowandami, graniczna maksymalna temperatura dla tej rośliny? Takich eksperymentów to nie prowadziłem, ale na ogół trzymane w warunkach pokojowych mają bardzo szybką przemianę materii więc dobrze i szybko rosną ale tak samo szybko obumierają i rozkładają się starsze fragmenty rośliny przez co osobniki są na ogół bardzo małe. Biorąc pod uwagę, że to roślina rosnąca przy powierzchni nie powinno jej szczególnie szkodzić krótkotrwałe silne nagrzanie, ale powinna mieć wyraźne spadki temperatury w nocy. Wydaje mi się jednak że temperatura powyżej 24-25 stopni to już pewnie ma negatywny wpływ na rośliny zwłaszcza gdy utrzymuje się zbyt długo, naturalnie w jeziorach rzadko trafia się woda cieplejsza ze względu na intensywne mieszanie, chyba że w jeziorach humusowych które mają wyraźne brunatne zabawienie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 Pinguicula grandiflora Według mojej wiedzy, Pinguicula wypuszcza młode tylko z nasady liścia. Widać mało jeszcze wiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2015 U mnie też na ogół wyrastają z nasady liścia czasem jedna, czasem dwie sadzonki, a tu niespodzianka. Gdy dostałem roślinę to dwa liście były urwane więc je zostawiłem. Na ogół gdy odrywam specjalnie aby uzyskać sadzonki, to albo nic nie wyrośnie, albo 1 -2 młode. Znalazłem w końcu trochę czasu i przesadziłem z in-vitro Drosera rupicola Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2015 U młodej Nepenthes ventricosa (Philippines) znalazłem dzisiaj ciekawie ubarwiony dzbanek, wszystkie pozostałe, jak i dzbanki osobnika dorosłego są typowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 20 Czerwca 2015 Share Napisano 20 Czerwca 2015 Taki mały dzbanecznik a jakie dzbanuchy tworzy! A odnośnie zabarwienia chodzi o te plamki wylewające się na dzbanek? Bo wygląda na to, że trafił Ci się taki łaciaty alpejski. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi