dokkrb Napisano 20 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2015 A odnośnie zabarwienia chodzi o te plamki wylewające się na dzbanek? Bo wygląda na to, że trafił Ci się taki łaciaty alpejski. Dokładnie tak, rodzic ma całe dzbanki kremowe z czerwoną wargą, i nigdy nie trafił się taki łaciaty. Dzbanecznik jest mały pewnie dlatego, że trzymam go w warunkach górskich, stąd słabo rośnie no ale za to dzbany ma już okazałe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Utricularia chrysantha nadal puszcza bardzo wysokie kwiatostany, ale teraz jest ich już kilka. Mam dwie doniczki tego pływacza i obie wyglądają identycznie. W końcu ruszyła u mnie ze wzrostem Heliamphora ceracea (Cerro Neblina) i wygląda coraz lepiej. Niestety na kwitnienie się nie szykuje. Edytowane 20 Czerwca 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2015 Kilka ujęć Nepenthes robcantleyi x hamata, którą mam od jesieni, rośnie w warunkach górskich, przy sztucznym oświetleniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2015 To tym razem druga krzyżówka hamaty: Nepenthes burkei x hamata Nepenthes burkei Nepenthes peltata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 22 Czerwca 2015 Share Napisano 22 Czerwca 2015 Dzbaneczki oszałamiające. Szczególnie N. robcantleyi x hamata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2015 Dzbaneczki oszałamiające. Szczególnie N. robcantleyi x hamata. Liczę że N. robcantleyi x hamata sporo podrośnie i dzbanki będą bardziej okazałe, podobnie jak samego N. robcantleyi, a przy takim szerokim perystomie to zęby będą robiły wrażenie. Ale pożyjemy zobaczymy co z tego dzbanecznika wyrośnie. Na razie czysta N. hamata (Gunung Lumut) - niedawno zakupiona u Wistuby, puszcza pierwsze u mnie dzbanki. Podobnie pierwsze dzbanki Nepenthes aristolochioides (Sumatra) Nepenthes pulchra (Mindanao, Philippines) Nowy cenny nabytek Nepenthes palawanensis (Sultan Peak, Palawan) Utricularia jamesoniana (Amuri Tepui ~2100m, Bolivar, Venesuela) dostałem już kwitnącą od Cephalotusa Jeden z zakupionych w Warszawie tłustoszy Pinguicula agnata El Lobo nabiera letnich rumieńców Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 24 Czerwca 2015 Share Napisano 24 Czerwca 2015 Hamata jeszcze niepozorna, za to dziupla już piękna !! Oj muszę i ja sobie jakiegoś mieszańca sprawić Fajnie wybarwia się ta agnata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2015 Heliamphora parva (Cerro Neblina) zbiera się już poważnie do kwitnienia, mam tylko nadzieję że uda się zapylić. Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) cały czas szybko roślinie i puszcza sporo nowych pułapek, trzeba będzie ją niedługo przesadzić, albo przynajmniej rozdzielić na kilka roślin bo wyraźnie już nie mieści się w tym krańcu terrarium. Heliamphora ciliata Heliamphora heterodoxa (Gran Sabana) Drosera rotundifolia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2015 W końcu zakwitła u mnie pierwsza Utricularia calycifida "Giant" (Gran Sabana), ale to dopiero początek, bo kolejne osobniki już puszczają kwiatostany Heliamphora Midoxa x folliculata (Aparaman Tepui) - tak obecnie wyrosły siewki z nasion moczonych w GA3 a tak dopiero wyglądają siewki z nasion bez GA3 trzymane w tych samych warunkach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Lipca 2015 Autor Share Napisano 1 Lipca 2015 (edytowane) Heliamphora Midoxa x folliculata (Aparaman Tepui) Na początku czerwca zebrałem nasiona z drugiej helki, którą udało mi się zapylić - Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) Torebki były duże i było w nich po około 100 nasion Pierwsze wschodzące maleństwa Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) x folliculata (Aparaman Tepui) - znając rozmiary rodziców przypuszczam, że młode jak dorosną będą potworami. Nasiona bardzo dobrze kiełkują, oczywiście znacznie szybciej po GA3, ale i bez także już zaczęły kiełkować, nieco mniej licznie Dla porównania wielkości torebek nasiennych po lewej Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui) po prawej Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) Nasiona Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui) x collina (Foothills Testigos) - tylko tyle z jednaj torebki, wysiane ale jeszcze nie wschodzą. Edytowane 1 Lipca 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 Jak zwykle pokazuje pan coś cudownego. Czy nasionka trzymane są tylko pod sztucznym oświetleniem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Lipca 2015 Autor Share Napisano 1 Lipca 2015 Jak zwykle pokazuje pan coś cudownego. Czy nasionka trzymane są tylko pod sztucznym oświetleniem? Dzięki, Tak, nasiona kiełkują i młode rosną pod Sylwania Grolux Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 Nie wiem czy już Pan to mówił i mam nadzieję, że nie zdenerwuję. Jakiego używa Pan oświetlenia? Led czy świetlówki? A jeśli świetlówek, to czy taka Grolux daje widoczne efekty i jest opłacalna? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Lipca 2015 Autor Share Napisano 1 Lipca 2015 Nie wiem czy już Pan to mówił i mam nadzieję, że nie zdenerwuję. Jakiego używa Pan oświetlenia? Led czy świetlówki? A jeśli świetlówek, to czy taka Grolux daje widoczne efekty i jest opłacalna? Używałem krótko lamp ledowych akwarystycznych, niby typowe do słodkowodnych akwariów roślinnych, ale u mnie rośliny przy nich zupełnie nie rosły i się nie wybarwiały. Obecnie używam tylko świetlówek T5, a w szklarni lampy sodowe. Mam też stare regały hodowlane, które teraz używam tylko podczas zimowania roślin, oświetlenie na półkę stanowią 4x54W T8 Osram, wcześniej były jakieś świetlówki Philipsa, a w fitotronach mam przy maksymalnym włączeniu 6 x 39W Grolux, przy wszystkich rodzajach świetlówek rośliny mi dobrze rosły i zawsze ładnie się wybarwiały, więc nie sądzę aby to miało duże znaczenie jakie są świetlówki przy tej ilości światła. Jak chcę mieć słabiej wybarwione rośliny włączam tylko dwie świetlówki Grolux na półkę i od razu jest reakcja roślin, które stają się bardziej zielone niż czerwone, co we wcześniejszych postach prezentowałem. Ostatnio kupiłem na wymianę 60 szt. Groluxów bo cenowo w porównaniu do innych wychodzą korzystnie, a efekty przy nich są dobre. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 To jak to jest? Im więcej W tym lepiej dla roślin? Czy np. przy 15W rośliny mniej się wybarwiają i wydajność we wzroście jest mniejsza niż przy 39W? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi