dokkrb Napisano 27 Lipca 2015 Autor Share Napisano 27 Lipca 2015 Może dzieci odkryły nowy sposób na pobudzenie dzbanków do większego wzrostu ? Co do reszty, komentarz zbędny Gratulacje. Ja muszę przyznać, że już dawno dzbanków nie dokarmiałem, bo nie mam czasu, ale karmienie takimi dużymi ślimakami poza tym że skuteczne, to niestety mało przyjemne, bo później przez kilka tygodni śmierdzi niemiłosiernie w całym boksie szklarni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Lipca 2015 Autor Share Napisano 27 Lipca 2015 Tym razem trochę heliamfor Jeszcze nie rozwinął się kwiatostan Heliamphora parva (Cerro Neblina), ale lada dzień to nastąpi. Przy kwiatostanie podobnie jak miało to miejsce u H. tatei powstała mała pułapka Młode H. parva Heliamphora Midoxa Na nowym stole Heliamphora exappendiculata (Apacapa Tepui) Heliamphora nutans Heliamphora heterodoxa (Gran Sabana) Heliamphora parva (Cerro Neblina) i Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui) Heliamphora ? Heliamphora collina (Foothills Testigos) Siewki Heliamphora Midoxa x folliculata (Aparaman Tepui) Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) x folliculata (Aparaman Tepui) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Bardzo ładnie prezentują się helki na mchu. Piękny dywanik! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 (edytowane) Moi ulubieńcy, N. ventricosa i miranda, u Ciebie prezentują się naprawdę imponująco . Ale jak patrzę na te i pozostałe zdjęcia, to zdaję sobie sprawę z tego, ze człowiek zwyczajnie nie ma takich warunków ani miejsca i nie wiadomo, czy kiedyś będzie miał. A właściwie to wiadomo: raczej nie Więc trzeba tylko podziwiać i cieszyć się ze swoich maleńkich sukcesików, i z Twoich dużych sukcesów, które widać w tym wątku i które tak cieszą oko , za co z całego serca serdecznie dziekuję. Edytowane 27 Lipca 2015 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Łukashu zgadzam się z Tobą, stąd postanowiłem od razu takie dywaniki mchów zrobić, a nie czekać roku aż wszystko samoistnie zarośnie, niestety nie spodziewałem się jednak, że te mchy, zwłaszcza kępy bielistki siwej tak szybko będą rosły, i niestety na starym stole z Masywem Chimanta już urosły za duże, niedługo nie będzie widać właściwych tepui, trzeba chyba wprowadzić jakąś kosiarkę. Dzięki Arturr0, cieszę się że się rośliny podobają, faktycznie gdyby nie te warunki w pracy to pewnie w domu trzymałbym nadal zaledwie kilkanaście helek z niewielkimi dodatkami pływaczy i rosiczek oraz jakieś terrarium z dzbankami, a tak mam możliwość trochę poszaleć i nadal rozbudowywać kolekcję, choć już trochę miejsca zaczyna brakować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Niesamowicie te kule wyglądają! Toż to raj dla Twoich roślin! Dosłownie raj, bo wszystko mają z gratisem! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 (edytowane) No dzbaneczniki i heliamphory muszą czuć się jak w domu Edytowane 28 Lipca 2015 przez kamil.sagan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 No dzbaneczniki i heliamphory muszą czuć się jak w domu Mam nadzieję, że tak jest. Zwłaszcza w przypadku tych kompozycji, może niedługo uda mi się zrobić takie dla dzbaneczników. Kosze z Heliamphora Midoxa Ponownie będzie kwitła Roridula gorgonias Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Ten temat jest najlepszym przykładem na to, że nie zawsze podatki są marnowane- piękne rośliny, gratulacje . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Dzięki Heliamfan Zaprezentuję jeszcze trochę dzbanków, które udało mi się dzisiaj znaleźć w szklarni. Nepenthes burbidgeae x platychila Nepenthes spectabilis x burkei Nepenthes Miranda Nepenthes ventrinermis Nepenthes macrovulgaris (Gunung Silam, Borneo) Drugi z moich Nepenthes bokorensis (location C, Cambodia) ma znacznie różniące się dzbanki od prezentowanego wcześniej. który ma beczułkowate dzbanki Nepenthes bicalcarata Giant (Sarawak, Borneo) Świeżo otwarty nowy dzbanek Nepenthes veitchii Golden Peristome Nepenthes Melvino (N. spathulata x N. bongso) Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes mirabilis var. echinostoma Nepenthes fusca Młoda Nepenthes Linda Nepenthes maxima Jeden ze storczyków który w domu nie chciał mi kwitnąć, a tak wygląda po dwóch miesiącach trzymania w szklarni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 Drosera rupicola wyhodowana z nasion w in-vitro ładnie przyjęła się po przesadzeniu do właściwego podłoża, myślałem że zniesie to gorzej, tymczasem oba osobniki ruszyły ze wzrostem. Są to znacznie duuuużo większe rośliny, niż urosły mi z nasion wysianych na torfie (to były rozetki z 3-4 liści), poza tym już od jakiegoś czasu są w okresie spoczynku. Druga, znacznie mniejsza roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Trochę musiałem przebudować sadzawkę na nowym stole z helkami, bo mi bardzo szybko znikała woda, podejrzewałem już jakieś pęknięcie kuwety, ale okazało się że po wyjęciu kuweta trzymała poziom wody. Więc podejrzenia padło na torfowce, które dla ukrycia kuwety i lepszego wyglądy sadzawki umieściłem w narożnikach. Niestety potwierdził to eksperyment, kuweta wstawiona w swoje miejsce też była wypełniona wodą, ale już po wsadzeniu torfowców woda zanikała, nic nie dało dolewanie wody torfowce jak wężykiem wyciągały wodę za kuwetę. Musiałem więc narożniki kuwety wypełnić piaskiem, będzie trochę więcej miejsca dla rosiczek i na pewno nie będą zarastane przez mszaki. Obecny wygląd sadzawki Kilka dzbaneczników zakupionych w maju. Nepenthes aristolochioides cały czas puszcza nowe dzbanki, chyba mu warunki pasują, choć na razie maleństwo. Nepenthes pitopangii (Ivory Colored Form) Nepenthes hamata (Gunung Lumut) Nepenthes macrophylla (Gunung Trusmadi, Borneo) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Na początek kilka doniczek z rosiczkami Drosera binata Drosera capensis Drosera peltata Drosera adelae Drosera ramentacea? ponoć, ale nie wygląda Drosera regia Nepenthes spectabilis (Gunung Sibuatan, Sumatra) trochę urósł i musiałem go z fitotronu przenieść do szklarni, podobnie jak N. alba i N. mindanaoensis Nepenthes petiolata Kupiona w W-wie Utricularia microcalyx Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 D.regia i niebieska poświata opowiedz mnie więcej o tym. Czego używasz do oświetlania? Sama takie krople wytworzyła czy zraszałeś je wcześniej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2015 D.regia i niebieska poświata opowiedz mnie więcej o tym. Czego używasz do oświetlania? Sama takie krople wytworzyła czy zraszałeś je wcześniej? Ta niebieska poświata to tylko kwestia ustawień aparatu, akurat tutaj były ustawienia manualnie balansu bieli na biały kontakt w ścianie, a w przeciwnym przypadku zdjęcia byłyby różowe bo świetlówki to Silvania Grolux. Rosiczki nigdy nie zraszam tylko podlewam w podstawkę, ona zawsze ma takie duże krople mimo tego że nawiew klimy jest w fitotronach bardzo silny a wilgotność powietrza mała, gdy trzymałem regia w terra to zawsze myślałem ze to wynik wysokiej wilgotności, ale poza zbiornikami te krople są takie same. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi