tracer274 Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Wielkość kropli to kwestia dobrego oświetlenia. Po niebieskiej poświacie myślałem że używasz ledów a tu proszę Gro-lux . Jednak moje uszanowanko tak wielkich w takiej ilości nie widziałem dawno. Jakby powiedział to mój szwagier "Normalnie kozak". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Ramentacea to na bank pomyłka. Wyglądają jak młode aliciae bardziej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Pierwsza dorosła pułapka jakiegoś mieszańca (kupiona jako Heliamphora spec. Yuruani B) Siewki Heliamphora Midoxa x folliculata (Aparaman Tepui) Prześcigające je we wzroście siewki Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) x folliculata (Aparaman Tepui) Może będą kolejne siewki bo po wielu nieudanych próbach udało mi się w końcu zapylić Heliamphora pulchella (Amuri Tepui), torebka w jednym kwiecie już rośnie drugiego niestety nie udało się zapylić Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Jak zwykle piękne roślinki. Widać, że heliamfory lubią takie warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Ta yuruani B nie wygląda jak yuruani B. Możliwe, że to przez mały rozmiar- czas pokaże co z tego wyrośnie . edit: pofatygowałem się to jest prawdziwa yuruani B: Posiadam też helkę którą podpisałeś jako yuruani B. Jest to jakiś kundelek który ktoś, kiedyś puścił jako inne helki np. ja dostałem to kulkukrotnie- ostatnio jako sarracenioides Wszystkie klony yuruani B, które mam doroślejąc posiadły potężne juvenile takie po ok 12-15cm i same w sobie są potężne. Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Ta yuruani B nie wygląda jak yuruani B. Możliwe, że to przez mały rozmiar- czas pokaże co z tego wyrośnie . Posiadam też helkę którą podpisałeś jako yuruani B. Jest to jakiś kundelek który ktoś, kiedyś puścił jako inne helki np. ja dostałem to kulkukrotnie- ostatnio jako sarracenioides Wszystkie klony yuruani B, które mam doroślejąc posiadły potężne juvenile takie po ok 12-15cm i same w sobie są potężne. Pewnie jest jak piszesz, kupiłem tego nie "yuruani B" od forumowicza, rok temu podobnie jak sarracenioides, która niestety sarracenioides nie chce za nic przypominać, ale też zaczyna puszczać dorosłą pułapkę więc się okaże co to może być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Lepiej zmień etykietę- aby unikać powielania błędów. Ja np. ze 6 razy dostawałem zamiast sarracenioides inne helki więc jestem na to uczulony Trzymasz młodą helkę, czekasz długo na upragniony dorosły dzbanek a tu wychdzi jakiś kundelek i nikt nie wie co to jest . Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Lepiej zmień etykietę- aby unikać powielania błędów. Ja np. ze 6 razy dostawałem zamiast sarracenioides inne helki więc jestem na to uczulony Trzymasz młodą helkę, czekasz długo na upragniony dorosły dzbanek a tu wychdzi jakiś kundelek i nikt nie wie co to jest . No właśnie z tego wszystkiego najgorsze jest to, że nikt nie jest w stanie powiedzieć co to jest, czasem wyrosną ładne helki z takich kundelków, a człowiek cały czas czuje niedosyt wiedzy i pozostają mu nomen nescio. I tak takich NN mam dużo więcej wśród dzbaneczników, ale to zrozumiałe - znacznie więcej gatunków i możliwych krzyżówek. Kwiat Heliamphora parva w końcu się otworzył, zobaczymy za jakiś czas czy zapylenie się udało próbowałem zapylić także kwiat Roridula gorgonias, może tym razem się uda, bo poprzednie nie wyszło. Nepenthes reinwardtiana Nepenthes ramispina (Peninsular Malaysia) już urósł zbyt duży aby go trzymać w fitotronie, muszę niedługo przenieść go do szklarni Nepenthes platychila i próbująca jej nieśmiało dorównać N. hamata rośnie nowy, pokaźny dzban Nepenthes spathulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Darlingtonia californica Heliamphora minor Heliamphora spec. nov. Akopan Heliamphora chimantensis (Chimanta) Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Heliamphora exappendiculata Brocchinia hechtioides Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2015 Heliamphora ciąg dalszy Heliamphora nutans Heliamphora collina (Foothills Testigos) Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Heliamphora minor Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) Heliamphora heterodoxa Heliamphora exappendiculata Utricularia quelchii (Auyan Tepui) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Tym razem kilka dzbanków Nepenthes khasiana Nepenthes gymnamphora Nepenthes ampullaria Nepenthes boschiana Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes veitchii Golden Peristome Nepenthes mirabilis var globosa Nepenthes Hookeriana Nepenthes smilesii Nepenthes Linda Nepenthes sanguinea Nepenthes bicalcarata Nepenthes Miranda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Jest mały sukces, w końcu udało mi się zapylić Roridula gorgonias, owoc już rośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Kolejna helka zbiera się do kwitnięcia, tym razem Heliamphora spec. nov. Akopan, która jeszcze u mnie nie kwitła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Utricularia jamesoniana (Amuri Tepui) puszcza kolejny kwiatostan, tym razem już w pełni wykształcony u mnie, w warunkach górskiego fitotronu. A Nepenthes aristolochioides puszcza kolejne coraz większe dzbanki, na razie najnowszy ma zaledwie ponad 2,5 cm, ale cieszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi