biedronkaoo7 Napisano 24 Sierpnia 2015 Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Ach te dziuple, łapią za serce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2015 W końcu prawdziwie górny dzbanek Nepenthes maxima Wavy leaf i ostatni dolny/pośredni Nepenthes maxima Nepenthes maxima Lake Poso Nepenthes maxima x ventricosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Nepenthes maxima Wavy leaf po prostu cudo. Dzbanek wygląda jakby śpiewał albo kogoś wołał Reszta roślin jak zwykle pierwsza klasa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Dzięki Iglacy, myślę że jeszcze lepiej będą wyglądały górne dzbanki tej zwykłej N. maxima, bo te zielone są mało kontrastowe. Cały czas ładnie dzbankuje Nepenthes rafflesiana Giant ale w końcu ruszyły także ze wzrostem młode rośliny, kupione rok temu Nepenthes rafflesiana elegans (Brunei) i Nepenthes rafflesiana Giant 99 (Brunei) Nepenthes stenophylla (Borneo) Nepenthes copelandii (Mt. Apo, Mindanao, Philippines) Jeszcze niepozorny dzbanek Nepenthes campanulata x robcantleyi i już całkiem wyrośnięty Nepenthes spathulata x robcantleyi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Bardzo ładny, typowy copelandii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Września 2015 Autor Share Napisano 1 Września 2015 Bardzo ładny, typowy copelandii. Dzięki heliamfan, na szczęście niektóre dzbanki są faktycznie tymi, które się kupiło, bo ja dostaję często zupełnie co innego niż na etykiecie - niestety. Robiąc porządki w jednym z terrariów udało mi się wyciągnąć trochę wyrośniętych dzbaneczników górskich, które musiałem już eksmitować do szklarni bo urosły zbyt duże. Między innymi największy i najstarszy okaz N. hamata, trochę ponad dwa lata u mnie - ale od maleństwa. Najmiększy dzbanek ma ponad 17 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Niesamowity dzbanecznik! A z tak dużymi pułapkami na pewno robi piorunujące wrażenie na żywo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Extra zbliżenia N. hamaty! Wygląda drapieżnie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Września 2015 Autor Share Napisano 1 Września 2015 (edytowane) Niesamowity dzbanecznik! A z tak dużymi pułapkami na pewno robi piorunujące wrażenie na żywo Faktycznie dzbanecznik wyjątkowy i nie ukrywam, że mój ulubiony, ale ja się już na niego napatrzyłem i wrażenia na mnie nie robi. Mimo że go trzymałem w gęstwinie innych dzbaneczników to był na samym brzegu, więc cały czas go obserwuję, od małej sadzonki, stąd dzisiaj dużo większe wrażenie zrobiły na mnie dzbaneczniki, które rosły z tylu i zupełnie nie było widać jak wyglądają. Zaskoczył mnie m.in N. ramispina i N. platychila, a przede wszystkim N. spathulata, którego nie widziałem ponad pół roku. Edytowane 1 Września 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Września 2015 Autor Share Napisano 2 Września 2015 Extra zbliżenia N. hamaty! Wygląda drapieżnie! Dzięki Łukashu, przy takich zębiskach to ciężko nie pokusić się o zbliżenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Września 2015 Autor Share Napisano 2 Września 2015 Kolejny wygrzebany dzbanecznik Nepenthes aristolochioides x mira Nepenthes rhombicaulis (Gunung Pangulubao) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Kolejne przerośnięte dzbaneczniki, które przeniosłem do szklarni Nepenthes bongso Nepenthes reinwardtiana Nepenthes ventricosa x dubia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Września 2015 Autor Share Napisano 7 Września 2015 Pierwszy raz Nepenthes Miranda puściła u mnie dzbanki pośrednie i to od razu oba osobniki, dzbanek wygląda jak bardzo duży górny, a ubarwienie ma jak dolny i ogonek z drugiej strony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 Zbiera się do kwitnięcia Utricularia quelchii (Auyan Tepui), mam nadzieję że nie skończy się tak jak u reniformis i doczekam się kwiatów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Kolejna osoba, której zakwitnie quelchii, a mi się musiał trafić klon, któremu nic nie pasuje. Zawsze wiatr w oczy. Wydaje mi się, że jeżeli do tej pory nic się nie stało, to już zakwitnie. Ciekawe czy będzie taki jak wszystkie z Auyan Tepui (jasno różowy z żółtymi paseczkami), a może kwiatek się wybarwi na lekko czerwono. Edytowane 9 Września 2015 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi