dokkrb Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 (edytowane) Udało mi się ostatnio zrobić kilka zdjęć tłustoszy i rosiczek Pinguicula moranensis 'alba' Molango Pinguicula gypsicola Pinguicula potosiensis 'Red Leaves' Pinguicula martinezii Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale to chyba Drosera tomentosa var. tomentosa zakupiona na wystawie w Warszawie Drosera hilaris Drosera roraimae (Gran Sabana) Drosera roraimae (Mt. Roraima) Drosera esmeraldae (Cerro Duida) Drosera kaieteurensis (Chimanta Tepui) jak dobrze pamiętam to Drosera longiscapa, także zakupiona w Warszawie Drosera regia Big Easy musiałem ostatnio rozsadzić D. regia i okazało się że nawet dwukrotnie wyższa doniczka od mojej najwyższej (ok. 22 cm) była by za mała aby ogarnąć takie korzenie Edytowane 17 Września 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 No nareszcie fotki rosiczek. A co do korzeni regii, może posadzić ja w rurze PCV? I sprawdzac do jakich długości dorosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 A co do korzeni regii, może posadzić ja w rurze PCV? I sprawdzac do jakich długości dorosną Myślałem raczej o jakiejś dużej donicy, tzn. szerokiej, a niekoniecznie wyższej (mam taką na bananowca), miejsca dla rozwoju korzeni byłoby i tak dużo, ale jak taką donicę wielkogabarytową potem zimować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 (edytowane) Pięknie rosną amerykańskie dzieci Czy te "tepuiowe" trzymasz wszystkie w fitotronie zimnym? Przy jakiej wilgotności? Przyznam, że moja D. roraimae (Gran Sabana) wybarwia się aktualnie nieco mocniej, jednak aż tak obficie nie kropelkuje. Wnoszę, że może to być właśnie kwestia niższej wilgotności powietrza. Edytowane 18 Września 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 Pięknie rosną amerykańskie dzieci Czy te "tepuiowe" trzymasz wszystkie w fitotronie zimnym? Przy jakiej wilgotności? Przyznam, że moja D. roraimae (Gran Sabana) wybarwia się aktualnie nieco mocniej, jednak aż tak obficie nie kropelkuje. Wnoszę, że może to być właśnie kwestia niższej wilgotności powietrza. Dokładnie tak, wszystkie rosną w fitotronie zimnym, rosną z tego powodu wolno, ale to chyba tak ma być, chociaż temperatura w dzień mogłaby być wyższa, jednak obecnie nie jestem tego w stanie zmienić i temp. nie przekracza nigdy 20 stopni (chyba że po awarii klimy ). Wszystkie rośliny poza D. regia trzymam w zamknięciu (w szklarenkach) ze względu na wysuszający nawiew z klimy, więc wilgotność jest stale bliska 90%. Wybarwienie roślin bardzo się zmienia, gdyż z oszczędności wymieniam świetlówki dopiero jak padną, a nie wtedy gdy należałoby już to zrobić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 D.hilaris, piękny okaz! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 D.hilaris, piękny okaz! Też rośnie w fitotronie zimnym, znacznie lepiej trzyma się w tych warunkach niż nizinnych Zrobiłem w tym tygodniu przecinkę w terrarium z dzbanecznikami, wyciąłem blisko półtorametrowy pęd ampullaria, nie miał już miejsca by rosnąć dalej, nie dzbankował i silnie zacieniał zbiornik, przy okazji silnie przyciąłem także vantrata. Zbiornik dzięki tym zabiegom wygląda znacznie lepiej, a ucięte pędy poszły na sadzonki łodygowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 Nepenthes platychila Nepenthes tentaculata krzyżówka opisana na razie jako Nepenthes x Pink Panther Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Września 2015 Autor Share Napisano 25 Września 2015 Znowu dzbanki Kilka dzisiejszych zdjęć ze szklarni Nepenthes ramispina (Peninsular Malaysia) Nepenthes petiolata (Philippines) Nepenthes ventricosa (Philippines) Nepenthes philipinensis (Palawan) Nepenthes alba (Peninsular Malaysia) Nepenthes bokorensis (location C, Cambodia) Nepenthes Miranda Nepenthes maxima Nepenthes maxima Wavy leaf ma już 4 górne dzbanki i kolejne rosną, ale pnącze rośnie tak szybko, że za chwilę dorośnie do sufitu szklarni Nepenthes ampullaria Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Nepenthes platychila Jako, że jestem z wykształcenia technikiem analityki medycznej, największe wrażenie zrobiły na mnie kolby stożkowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Września 2015 Autor Share Napisano 26 Września 2015 Jako, że jestem z wykształcenia technikiem analityki medycznej, największe wrażenie zrobiły na mnie kolby stożkowe. To mamy podobne zainteresowania, mi też zamiłowanie do szkła laboratoryjnego pozostało po studiach na Wydziale Chemii, teraz nadal zajmuję się analizami środowiska głównie wodnego, ale już na szczęście z wykorzystaniem mierników (przede wszystkim terenowych), a coraz rzadziej jest to klasyczna analiza chemiczna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 ... mi też zamiłowanie do szkła ... pozostało po studiach na Wydziale Chemii ... Tak, piwo z butelki szklanej jest lepsze od puszkowego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 mi też zamiłowanie do szkła laboratoryjnego pozostało po studiach na Wydziale Chemii Tak, piwo z butelki szklanej jest lepsze od puszkowego. Mistrz! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 Dzięki wspólnym zakupom z innymi forumowiczami zdobyłem kilka nowych ciekawych nabytków, m.in. udało mi się powiększyć grupę rosiczek południowoamerykańskich o Drosera roraimae (Serra do Araca) Drosera hirticalyx (Cerro Marahuaca, Venezuela) D. arenicola i D. solaris, ale także D. erythrorhiza var. imbecilia, D. schmutzii i Utricularia rostrata. Ich zdjęcia będę prezentował jak trochę podrosną lub wyrosną z bulwek. Nowym nabytkiem jest też Nepenthes murudensis (Church Camp, Gunung Murud, Borneo, Malaysia) Uprawiany już u mnie przez rok Nepenthes vogelii i Nepenthes sibuyanensis x aristolochioides Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Wszystkie rośliny są cudowne. Szczególnie dzbaneczniki. Nie widać u nich ani kawałka podeschniętego liścia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi