dokkrb Napisano 23 Października 2015 Autor Share Napisano 23 Października 2015 Drosera erythrorhiza dopiero wychodzi, a już zaczyna kwitnąć? Ciekawe i fajnie wygląda. Bardzo się cieszę, że jest u Ciebie, zawsze chciałem zobaczyć ten przepiękny i unikatowy gatunek tutaj u kogoś na forum. Czekam z niecierpliwością na kolejne zdjęcia (a tak po cichu spytam, N. alba nadal czarny? ) Drosera erythrorhiza z podłoża od razu wychodziła z kwiatostanem, pewnie niedługo się rozwinie w pełni bo dość szybko rośnie. N. alba niestety teraz nie dzbankuje, zahamowała znacznie wzrost, bo od kilku miesięcy non stop kwitnie, właśnie wypuściła piąty kwiatostan pod rząd. Gdyby to był osobnik żeński to nie miałbym nic przeciwko, trochę bym pozapylał, a za chłopakami dzbanecznikami nie przepadam, nie można ich w żaden sposób wykorzystać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 24 Października 2015 Share Napisano 24 Października 2015 Pyłek N.alba do niczego Ci się nie przyda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 Pyłek N.alba do niczego Ci się nie przyda? Jedyna szansa że komuś się przyda, jak zakwitnie jakiś osobnik żeński, ja takowe mam dwa, ale żaden nich nie zamierza kwitnąć. Na szczęście Heliamfory cały czas kwitną, i jest co zapylać, tylko skuteczność tego zapylania jest niestety bardzo kiepska Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 Rozwinął się pierwszy kwiat Drosera erythrorhiza var. imbecilia Heliamphora Midoxa Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Rozwinął się pierwszy kwiat Drosera erythrorhiza var. imbecilia No to teraz opad szczeny... zdjęcie jak z ilustracji w książce ! (ekhhh... ujęcie miesiąca!! ekhhh... ekhmm..) Coś pięknego (ps. gdzieś Ty ją dostał? ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 Bulwy kupiłem dzięki temu, że udało mi się dołączyć do zamówienia Hesperydy i Blueba, którzy kupowali rośliny na niemieckim forum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Października 2015 Autor Share Napisano 30 Października 2015 Drosera erythrorhiza var. imbecilia zmienia się z dnia na dzień Drosera esmeraldae (Cerro Duida) Drosera roraimae (Gran Sabana) Drosera regia z odłamanych korzeni Drosera burmannii Red Margins Drosera spatulata Drosera hilaris Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Października 2015 Autor Share Napisano 31 Października 2015 Kilka zdjęć tłustoszy Pinguicula x Weser Pinguicula potosiensis 'Red Leaves' i Pinguicula gigantea Pinguicula reticulata ? od tego zgubiłem gdzieś etykietkę Pinguicula ionantha Pinguicula agnata El Lobo Pinguicula martinezii Pinguicula moranensis 'alba' Molango Pinguicula calderoniae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 31 Października 2015 Share Napisano 31 Października 2015 A możesz pokazać zdjęcie Wesera z całą doniczka / pojemnikiem. Bardzo estetyczny pomysł hodowli. Co stanowi podłoże, wypełnienie pojemnika? Jak to podlewasz ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Października 2015 Autor Share Napisano 31 Października 2015 Ten zbiorniczek prezentowałem dawno temu, bo zrobiony był pod koniec zeszłego roku Niestety mszaki teraz padły bo to nasze krajowe i dawno nie były zimowane a podłoże mineralna typowa mieszanka dla tłustoszy tylko dodatkowo trochę skałek wapiennych z okolic Ojcowskiego PN Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 31 Października 2015 Share Napisano 31 Października 2015 Zastanawia mnie ta regia rosnąca w wodzie. To jakiś chwilowy zabieg czy ona stale u Ciebie rośnie w ten sposób? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Października 2015 Autor Share Napisano 31 Października 2015 Tylko korzenie oderwane przy przesadzaniu wrzuciłem do wody, a ze trzy tygodnie temu wyrosły nowe rośliny i na razie sobie dobrze radzą, ale niedługo będę musiał posadzić w normalnym podłożu bo długo pewnie tak nie wytrzymają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Listopada 2015 Autor Share Napisano 1 Listopada 2015 Kilka świeżych zdjęć dzbaneczników ze szklarni Nepenthes ampullaria Red Speckled Nepenthes ampullaria Green Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes sibuyanensis x Lady Pauline Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Nepenthes maxima Nepenthes Miranda Nepenthes spectabilis pożerający dzbanek z sąsiedniego liścia, niestety już nie da się ich rozdzielić bez uszkadzania, stąd muszą tak zostać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Listopada 2015 Autor Share Napisano 3 Listopada 2015 Kwitnie kolejna Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Heliamphora nutans (Kukenam Tepui) Heliamphora purpurascens Heliamphora neblinae x hispida (Cerro Neblina) Heliamphora ciliata (Lowland) Po raz kolejny zakwitła także Utricularia jamesoniana (Amuri Tepui ~2100m, Bolivar, Venesuela) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Listopada 2015 Autor Share Napisano 4 Listopada 2015 Nepenthes petiolata x veitchii Nepenthes suratensis (Thailand) Nepenthes ovata Nepenthes tobaica x aristolochioides Nepenthes pitopangii (Ivory Colored Form) Nepenthes robcantleyi x hamata Nepenthes macrophylla (Gunung Trusmadi, Borneo) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi