Dieball Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 dokkrb napisał: Oczywiście jak tylko masz ochotę, w każdej chwili możesz wpaść Nie omieszkam Chętnie zobaczę wszystko na żywo. Zwłaszcza heliamfory i N. spectabilis x ventricosa ! Zakochałem się w tym dzbaneczniku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Listopada 2015 Autor Share Napisano 8 Listopada 2015 Jeszcze kilka nowych zdjęć Heliamphora nutans Heliamphora heterodoxa Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) H. tatei w szklarni Utricularia pubescens Nepenthes sibuyanensis x aristolochioides I na koniec wypuszczająca (raczej wypuszczający) jednocześnie cztery kwiatostany Nepenthes Linda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Listopada 2015 Autor Share Napisano 13 Listopada 2015 Drosera erythrorhiza var. imbecilia, nie wiem nawet kiedy, ale już całkowicie przekwitła na szczęście obok rośnie druga i chyba kolejne liście - tj. ten czerwony wierzchołek wzrostu Utricularia sandersonii Utricularia nephrophylla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Listopada 2015 Autor Share Napisano 14 Listopada 2015 Nepenthes hamata BE Nepenthes tenuis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 14 Listopada 2015 Share Napisano 14 Listopada 2015 Ale piękna hamata ! Szkoda, że są tak drogie i ciężko dostępne Bo podobno nie są tak trudne w hodowli, jak się już przejdzie młodociany etap, kiedy są najdelikatniejsze. Czytałem nawet o ludziach hodujących je na parapetach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Listopada 2015 Autor Share Napisano 14 Listopada 2015 Dieball napisał: Ale piękna hamata ! Szkoda, że są tak drogie i ciężko dostępne Bo podobno nie są tak trudne w hodowli, jak się już przejdzie młodociany etap, kiedy są najdelikatniejsze. Czytałem nawet o ludziach hodujących je na parapetach. To prawda, nie zauważyłem aby była bardziej trudna w hodowli niż inne górskie, łatwo i ładnie dzbankuje i nigdy nie odchorowała awarii klimy (których miałem już kilka), co często hamuje wzrost i zatrzymuje dzbankowanie wielu dzbanków i heliamfor. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 14 Listopada 2015 Share Napisano 14 Listopada 2015 dokkrb napisał: To prawda, nie zauważyłem aby była bardziej trudna w hodowli niż inne górskie, łatwo i ładnie dzbankuje i nigdy nie odchorowała awarii klimy (których miałem już kilka), co często hamuje wzrost i zatrzymuje dzbankowanie wielu dzbanków i heliamfor. Właśnie dlatego chcę spróbować kiedyś w przyszłości, jeżeli mi się uda gdzieś zdobyć taką po cenie na moją kieszeń. Wiem że młode są kapryśne i koniecznie trzeba je trzymać w terrarium wtedy. Ale podobno wcale nie trzeba im zapewniać nocnych spadków temperatur (o ile mają dużą wilgotność) i dorosłe osobniki łatwo przystosowują się do warunków parapetowych. Czyli dla mnie idealnie ! Bo właśnie młode dzbanki w terrarium bym chciał mieć - taka mała palemka i drobne dzbanki w terra fajnie wyglądają, a jak wyrosną, to z konieczności trzeba by je z terrarium usuwać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Listopada 2015 Autor Share Napisano 24 Listopada 2015 Drosera erythrorhiza var. imbecilia, bardzo wolno, ale rośnie - rozwijają się kolejne liście coraz więcej widać drugiego osobnika Drosera schmutzii (Kangaroo Island, Australia Południowa) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Listopada 2015 Autor Share Napisano 25 Listopada 2015 Drosera kaieteurensis (Chimanta Tepui) Nepenthes muluensis x lowii Nepenthes flava Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Listopada 2015 Autor Share Napisano 27 Listopada 2015 Korzystając z ładnej słonecznej pogody porobiłem dzisiaj sporo zdjęć w szklarni, dzięki czemu zdjęcia nie są tak żółte jak w pochmurne dni gdy świecą tylko lampy sodowe. Nepenthes bicalcarata Nepenthes rafflesiana Giant Nepenthes Hookeriana Nepenthes Hookeriana red Nepenthes mirabilis var globosa Nepenthes spectabilis x ventricosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 No i teraz muszę czyścić klawiaturę, którą całą zaśliniłem oglądając te zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Listopada 2015 Autor Share Napisano 27 Listopada 2015 Przez ostatnie tygodnie wydawało mi się że dzbaneczniki bardzo kiepsko wyglądają, takie słabo wybarwione, ale na szczęście to były tylko kiepskie warunki świetlne, bo w słońcu prezentują się całkiem przyzwoicie. Sporu dzbanek wypuścił Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Nepenthes sibuyanensis x Lady Pauline Nepenthes Miranda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Listopada 2015 Autor Share Napisano 28 Listopada 2015 Ciąg dalszy słonecznej pogody w szklarni, w piątek zrobiłem blisko 400 zdjęć więc przez kilka dni będę miał co wrzucać. Abym tylko znalazł na to czas. Nepenthes suratensis jak się niedawno okazało (kupiony jako Nepenthes smilesii i pod taką nazwą do tej pory prezentowałem). Ostatnio zaczął ładnie rosnąć Nepenthes Melvino, krzyżówka N. spathulata x N. bongso, w końcu zaczyna puszczać spore dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2015 Nepenthes insignis (Tayeve, Irian Jaya, New Guinea) Nepenthes diatas (Sumatra) Nepenthes argentii (Filipiny) Nepenthes khasiana (India) Nepenthes Linda Nepenthes veitchii Golden Peristome Nepenthes sanguinea Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2015 Tym razem trochę zdjęć helek Heliamphora ceracea (Cerro Neblina) Heliamphora huberi (Amuri Tepui) Udało mi się ostatnio zapylić Heliamphora spec. nov. Akopan i Heliamphora collina (Foothills Testigos) A kwitną jeszcze kolejne Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi