dokkrb Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2015 Po przekwitnięciu w końcu ruszyła ze wzrostem Heliamphora Tequila, niestety nie mam czasu na dokarmianie roślin, więc helki podobnie jak inne owadożery także zahamowują wzrost gdy kwitną. Zebrałem ostatnio nasiona Heliamphora parva (Cerro Neblina) x pulchella (Amuri Tepui), ale niestety tylko kilkanaście nasion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 5 Grudnia 2015 Share Napisano 5 Grudnia 2015 Nie jestem fanką heliamfor ale ta Tequila naprawdę super roślina! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 5 Grudnia 2015 Share Napisano 5 Grudnia 2015 Rzadko widzę nasiona heliamfor. Gratuluję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2015 Dzięki Marto i Maćku Ja też niestety rzadko widzę nasiona helek, ale skuteczność zapylania jest bardzo mała (przynajmniej u mnie), raz na kilkadziesiąt zapyleń się uda, na szczęście chyba zrozumiałem swój błąd i może teraz będzie lepiej, a jeszcze kilka helek mi kwitnie, więc będę doskonalił sztukę zapylania - udaje się głownie wtedy, gdy przenoszę pyłek bezpośrednio z jednej rośliny na drugą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2015 Genlisea lobata (Espirito Santo, Minas Gerais, Brazil) Kolejną sporą pułapkę wypuścił Nepenthes robcantleyi x hamata Nepenthes talangensis Byblis guehoi Heliamphora collina (Foothills Testigos) Brocchinia hechtioides Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Jak zwykle niesamowite zdjęcia jak kiedyś zawitam w twoje okolice to wpadnę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2015 Jak zwykle niesamowite zdjęcia jak kiedyś zawitam w twoje okolice to wpadnę. Dzięki, oczywiście zapraszam, A wszystkich co mają czas mogę zaprosić w piątek 15 stycznia na Noc Biologów 2016, w godzinach od 15-20 będzie można zwiedzać u mnie fitotrony i szklarnię, ale też wiele innych pomieszczeń Wydziału Biologii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 Siewki dzbaneczników wciąż rosną, niestety wolno, a niedługo będzie rok jak wysiałem pierwsze nasiona - niektóre siewki mają już ponad 3 cm Znacznie szybciej rosną siewki helek, niektóre Heliamphora tatei x folliculata mają już ponad 5 cm W szklarni zaczyna już masowo dojrzewać kawa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Podzielam zdanie Hesperydy - H. 'Tequila' jest przecudowna i rośnie u Ciebie fenomenalnie! Mój matecznik niestety borykał się z chorobami i przez to jest chwilowo cieniem swojego "doktorowego" dziecka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Doktorze, można wpaść do Ciebie na kawę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 Doktorze, można wpaść do Ciebie na kawę? Zapraszam Cię, ale najpierw to chyba na zbiory i wspólne palenie kawy, dopiero potem wspólne picie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 Podzielam zdanie Hesperydy - H. 'Tequila' jest przecudowna i rośnie u Ciebie fenomenalnie! Mój matecznik niestety borykał się z chorobami i przez to jest chwilowo cieniem swojego "doktorowego" dziecka Dzięki Maćku, obecnie faktycznie H. 'Tequila' wygląda nieźle, ale jak pisałem wcześniej, u mnie jeszcze niedawno wyglądała bardzo biednie przez kwitnienie, dużym plusem jest obecnie to, że ma trzy stożki wzrostu, więc co jakiś czas trzy nowe pułapki. Już się nawet zaczynam się zastanawiać, czy nie obcinać kwiatostanów aby tak nie osłabiały roślin (jak to się robi nagminnie w przypadku muchołówek), i gdybym nie bawił się w zapylanie to pewnie bym tak zrobił, Ale jedynym rozsądnym wyjściem wydaje mi się ponowny powrót do dokarmiania helek, zwłaszcza tych kwitnących może to będzie na razie dobrym rozwiązaniem, bo kilka ciekawych zapyleń mam jeszcze w planach. Po przekwitnięciu odżyła także Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Ah! Jaka piękna! Aż nie mogę się doczekać kiedy moja exappendiculata puści pierwsze dorosłe pułapki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2015 Dieball na pierwsze dorosłe pułapki czeka się niestety długo, ale za to później helki już rosną bardzo szybko U mnie kilka heliamfor puszcza właśnie pierwsze dorosłe pułapki Heliamphora folliculata (Kamakawarai Tepui, Ven.) Heliamphora nutans Giant Form (H. glabra x nutans) Heliamphora nutans (Kukenam Tepui) Młodszy osobnik Heliamphora nutans (Kukenam Tepui) wypuścił jakąś dziwną pułapkę, z początku myślałem że to może będzie kwiatostan, ale u młodocianej helki byłoby to dziwne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Gdzie można dorwać takie szklarenki co są na ostatnim zdjęciu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi