tracer274 Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Gdzie można dorwać takie szklarenki co są na ostatnim zdjęciu? Na necie w grow-shopie jakimś na 100%, czasami są w sklepach ogrodniczych ale to nie zawsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Znalazłem ale nie pod nazwą szklarenka tylko propagator. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Znalazłem ale nie pod nazwą szklarenka tylko propagator. To dobrze znalazłeś, niektóre są wyposażone w maty podgrzewające ale to koszt już od 200-350zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2015 Znalazłem ale nie pod nazwą szklarenka tylko propagator. Ja na ogół kupuję w GROWER SHOP jako miniszklarenki http://grower.com.pl/pl/p/Mini-szklarenka-...25-x-h19-cm/546 oczywiście ich inna nazwa to propagator i jak pisał tracer są wersje de-lux z podgrzewaniem, bo głównie służą jako kiełkowniki lub do rozmnażania wegetatywnego (wtedy trzeba utrzymywać stałą i wyższą temperaturę, przy jednocześnie wysokiej wilgotności powietrza i podłoża) ich cena nie jest wysoka, ja używam ich głównie do kiełkowania nasion dzbaneczników, ale stale trzymam w nich także niskie rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Ja na ogół kupuję w GROWER SHOP jako miniszklarenki W tym samym sklepie się zaopatrujemy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2015 W tym samym sklepie się zaopatrujemy Jaki ten Świat mały! A dobrych sklepów niewiele. Drosera erythrorhiza var. imbecilia i drugi osobnik w końcu się rozwinął Drosera schmutzii (Kangaroo Island, Australia Południowa) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 (edytowane) A jak wygląda sprawa pleśni w takowych mini-szklarniach? Ps: zabójcze rośliny, trzeba przyznać, te bulwiaste wyglądają oszalamiajaco... Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Rosiczki wyglądają świetnie! Teraz sam je "testuję" i bulwiaste nie są wcale takie kapryśne i trudne. Chyba skuszę się na większe zamówienie od Dietera następnego lata. Jeśli się nie mylę, to właśnie od niego były bulwy tych na zdjęciu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Rosiczki wyglądają świetnie! Teraz sam je "testuję" i bulwiaste nie są wcale takie kapryśne i trudne. Chyba skuszę się na większe zamówienie od Dietera następnego lata. Jeśli się nie mylę, to właśnie od niego były bulwy tych na zdjęciu? Dokładnie Maćku jak piszesz, są od Dietera, myślę że namówimy Hesperydę i Blueba na kolejne wspólne zamówienie bo i ja mam w planach kolejne gatunki. Wszystkie bulwki ładnie powschodziły, tylko D. gigantea jakoś długo się ociągała i dopiero teraz wyszła nad ziemię. Teoretycznie mam jej dużo z in-vitro z biotechnologii, ale kilka osób sugerowało że to może być to coś innego więc będę mógł to teraz sprawdzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 A jak wygląda sprawa pleśni w takowych mini-szklarniach? Oczywiście jak w każdym innym zbiorniku, gdy jest zbyt szczelnie i za mokro to pleśń się pojawia, ale przy odpowiedniej wentylacji, którą umożliwiają wietrzniki w pokrywie nie mam nigdy problemów z pleśnią. Poza tym te wietrzniki chronią rośliny przed przegrzaniem odprowadzając najcieplejsze powietrze ze szklarenki, przy zamkniętych otworach liście niektórych roślin są przypalane - bo szklarenki stoją bezpośrednio pod świetlówkami. Zwłaszcza w tych modelach, w których są dwa wietrzniki ruch powietrza jest wystarczający Najnowsze modele mini-szklarenek, które się pojawiły niedawno w sprzedaży mają tylko jeden otwór wentylacyjny na środku i wydaje mi się, że jego skuteczność jest nieco mniejsza, ale gdy się pojawia pleń to tylko czasem na obumarłych częściach roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Wydoroślała mi na poważnie druga Heliamphora folliculata, ta jest z lokacji Murosipan Tepui, a trzecia z Kamakawarai Tepui prezentowana w poprzednich postach puściła dopiero pierwszy dorosły liść. Heliamphora folliculata (Murosipan Tepui, Ven.) Heliamphora neblinae (Avispa) Heliamphora neblinae (Cerro Neblina, Braz. Ven.) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Dwa ostatnie zdjęcia są po prostu świetne ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2015 Dzięki Dieball, czasem uda się ustrzelić jakieś ciekawe ujęcie Inne moje bulwiaste Drosera menziesii Drosera macrantha Drosera rupicola Drosera gigantea Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2015 Drosera hilaris Drosera hirticalyx (Cerro Marahuaca, Venezuela) Drosera arenicola (Akopan Tepui, Chimanta Massif, Venezuela) Drosera roraimae (Serra do Araca) Drosera roraimae (Gran Sabana) Drosera roraimae z Mt. Roraima rośnie najsłabiej, chyba spadki temperatury są dla niej za małe Drosera solaris (Mt Yakontipu, Pakaraima Mountains, Guyana) Drosera longiscapa Drosera esmeraldae (Cerro Duida) Drosophyllum lusitanicum Roridula gorgonias Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2015 Dzięki pomocy Hesperydy i Blueba część rosiczek doczekało się w końcu przesadzenia do większych doniczek (m.in. D. hilaris), podjęliśmy również próbę rozmnożenia kilku rosiczek z grupy petiolaris, zobaczymy za jakiś czas jakie będą tego efekty - będę wrzucał zdjęcia jak tylko coś się będzie działo. Kilka dzbaneczników także doczekało się przesadzenia i rozsadzenia m.in. Nepenthes jacquelineae Nepenthes tobaica x aristolochioides Nepenthes petiolata x veitchii Nepenthes lowii (Trusmadi, Borneo) Kolejny dzban Nepenthes robcantleyi x hamata Nepenthes talangensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi