dokkrb Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2015 Wspomniana wcześniej próba rozmnożenia kilku rosiczek z grupy petiolaris Drosera darwiniensis x ordensis Drosera petiolaris Na życzenie Hesperydy rozeta Nepenthes ampullaria Red Speckled Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Dzięki super to wygląda, takie poukładane w zależności od wielkości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2015 Ostatnio rzadko robię zdjęcia w szklarni, bo zdjęcia są strasznie żółte bez słonica, a jego niestety ostatnio jak na lekarstwo. Sporadycznie trafiają się jednak odpowiednie warunki - to trzeba to na maksa wykorzystać i narobić zdjęć na kilka tygodni. Chimanta Massif strasznie zarósł mszakami, już w wielu miejscach musiałem je poprzycinać, zwłaszcza płonniki, a także powyrywać paprocie, które się bardzo silnie rozrastają i same rozsiewają Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Heliamphora minor Utricularia quelchii (Auyan Tepui) Heliamphora heterodoxa Heliamphora nutans Heliamphora chimantensis (Chimanta Tepui) i po prawej (zaledwie dwie pułapki) wydoroślała w końcu moja trzecia H. exappendiculata z Chimanta Tepui - na którym właśnie rośnie. Heliamphora tatei (Cerro Duida) po podzieleniu i przesadzeniu właśnie dopiero ruszyła ze wzrostem i puściła ładną, dużą pułapkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2015 Jak co roku przygotowałem świąteczne terrarium, ale w tym roku niestety bardzo biednie - choinki maja mało dzbanków, bo większość osobników poszła w pnącza i zaraz po świętach muszę je silnie poprzycinać, a odrosty już rosną więc liczę że niedługo dzbanków będzie więcej. I na koniec ostatni mały sukces, udane zapylenie Heliamphora heterodoxa pyłkiem H. collina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2015 Pojawił się pierwszy dzbanek u Nepenthes ampullaria Williams Red x Harlequin Kwitnie obecnie kilka pływaczy Utricularia alpina x endresii Utricularia calycifida "Giant" (Gran Sabana) Utricularia chrysantha i oczywiście cały czas Utricularia pubescens Drosera paradoxa Mszaki rosną w wielu doniczkach jak szalone Miałem dwie bulwy Drosera erythrorhiza var. imbecilia, a wyrasta już trzecia roślina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 27 Grudnia 2015 Share Napisano 27 Grudnia 2015 co to za białozielona roślina z postu #1158? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2015 co to za białozielona roślina z postu #1158? To zwykła Borówka czarna (Vaccinium myrtillus), przyniesiona z lasu razem z mszakami, do pewnego momentu wyglądała zwyczajnie, ale od roku niektóre pędy mają takie właśnie liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 27 Grudnia 2015 Share Napisano 27 Grudnia 2015 Rośliny i zdjęcia jak zawsze super. Podoba mi się Nepenthes robcantleyi x hamata. Chciałbym przy okazji zrobić małe sprostowanie. Bulwy z z tego postu nie są od Dietera, one są od Lutza z CPUK. Bulw D. erythrorhiza var. Imbecilla dostałeś 3. Mi też jedna nie wyszła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Chciałbym przy okazji zrobić małe sprostowanie. Bulwy z z tego postu nie są od Dietera, one są od Lutza z CPUK. Dzięki Jakub za wyjaśnienie sprawy z bulwiastymi - bo też żyłem w błędzie, zamieszanie wynikało z tego że nie brałem udziału w zamawianiu tych roślin, a ewidencji skąd pochodzą rośliny nie prowadzę. Nepenthes robcantleyi x hamata z każdą nową i większą pułapką wygląda coraz lepiej, stąd bardzo często robię jej zdjęcia. Oto świeże fotki z zeszłego tygodnia Edytowane 28 Grudnia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Cd wzrostu Drosera erythrorhiza var. imbecilia, ku mojemu zaskoczeniu pojawiła się czwarta roślina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Ciekawe... Nie sądziłem, że tyle się ich pojawi. Widzę, że rosną okropnie wolno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Ciekawe... Nie sądziłem, że tyle się ich pojawi. Widzę, że rosną okropnie wolno. Ja też jestem zaskoczony, rosną faktycznie wolno, ale trzymam je w fitotronie górskim i tam temperatura na ich półce jest dość niska, przy oświetleniu na maksa jest 18 stopni w dzień. Pewnie to znacznie spowalnia ich wzrost, ale za to dłużej będą się trzymały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Z tego co wiem, to bulwiaste nie lubią temperatur powyżej 20°C. Moje mają ciągle 19,5-20,8° i rosną świetnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Z tego co wiem, to bulwiaste nie lubią temperatur powyżej 20°C. Moje mają ciągle 19,5-20,8° i rosną świetnie. D. rupicola rośnie dość sprawnie, ale erythrorhiza wolno, ale jeszcze wolniej schmutzii, ta zupełnie się nie zmienia, a jeszcze dobrze się nie rozwinęła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Dzięki za więcej zdjęć robcantleyi x hamata, świetny dzbanek. D. erythrorhiza wypuszcza kilka na początku sezonu, dopiero następnego sezonu robi się większa dzięki nagromadzonym składnikom w poprzednim sezonie, stąd może wydawać się, że rośnie wolno. W trakcie sezonu może się jeszcze dzielić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi