Scavell Napisano 11 Stycznia 2016 Share Napisano 11 Stycznia 2016 U Doktora to nawet głupio coś komentować aby nie przerywać tych wspaniałych fotorelacji jakimiś prymitywnymi słowami. Doktora wątek już od jakiegoś czasu traktuję jako katalog wzorcowych roślin. Może ktoś kiedyś pokusi się o wydrukowanie tego wszystkiego? Swoisty "The Carnivorous Plants Diary!" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2016 U Doktora to nawet głupio coś komentować aby nie przerywać tych wspaniałych fotorelacji jakimiś prymitywnymi słowami. Doktora wątek już od jakiegoś czasu traktuję jako katalog wzorcowych roślin. Może ktoś kiedyś pokusi się o wydrukowanie tego wszystkiego? Swoisty "The Carnivorous Plants Diary!" Dzięki Scavell, dobrze że czasem ktoś coś napisze, bo przynajmniej mam pewność że ktoś to interesuję co wrzucam. Niestety nie jest tak różowo jak na zdjęciach, wiele roślin nie rośnie tak trzeba, a niektórych nie przypilnuję i trafia się że nawet padną - długo zwlekałem z wyniesieniem na zimowaniem dwóch moich największych cefalotusów i niestety zimowania nie doczekały, zbyt ciepło było dla nich w fitotronie nizinnym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2016 Obiecałem Apokalipsie85, że wrzucę trochę zdjęć siewek dzbaneczników. Niestety siewki rosną jak wszędzie piszą - bardzo wolno, choć niektóre krzyżówki wysiane jesienią są już znacznie większe niż siewki wysiane rok temu - i tu są szanse że dość szybko będą rosły dalej. Nie stosuję już żadnych torfowców jako podłoże (bo niestety zbyt szybko przesycha i w wakacje z tego powodu bardzo wiele siewek mi padło), teraz wysiewam na typową mieszankę dla dzbaneczników torf:chipsy kokosowe:perlit Nepenthes faizalina x? Nepenthes lingulata (Mt. Dolok, North Sumatra) Nepenthes longifolia (Pasir Pengayran, North Sumatra) Nepenthes thorelii x (Meriliana x Northiana) Nepenthes albomarginata Red (Bukittinggi, West Sumatra) Nepenthes maxima Small form (Bancea, Central Sulawesi) Nepenthes rafflesiana var.alata (Sintang, West Kalimantan) Nepenthes aristolochioides Nepenthes sumatrana (Pasir Pengayran, Riau, North Sumatra) Nepenthes naga x ? (Mt.xxx, West Sumatra) Nepenthes reinwardtiana Red (West Borneo) Nepenthes northiana x mirabilis Dark red (Thai form) Nepenthes jacquelineae (Pasaman, North Sumatra) Nepenthes ampullaria white-red hot lips Niestety kończy mi się sprawdzony torf Hartmanna i będzie niedługo problem, bo na innych torfach zbyt szybko rosną mi mszaki - niestety w przypadku nasion nie jest to korzystne, choć wygląda często bardzo fajnie. Nepenthes rafflesiana var.alata (Sintang, West Kalimantan) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2016 Zdjęcia z wczorajszej Nocy Biologów Kilka zdjęć roślin które można było zobaczyć na stoiskach Imprezę pt. "Nocne życie roślin mięsożernych" prowadziliśmy w formie warsztatów oraz zwiedzana fitotronów i szklarni Na warsztatach produkowały się studentki z Koła Ekologów Roślin oraz Scavell, grupy miały liczyć po 10 osób jednak w rzeczywistości bywały dwukrotnie liczniejsze Uczestnicy imprezy sadzili sobie rosiczki, głównie ppatulata której było bardzo dużo, także capensis i aliciae Mi przypadło oprowadzanie wycieczek, co gorsza prawie wyłącznie ze szkół podstawowych W szklarni w nocy trochę kiepsko wszystko wyglądało przy tych lampach sodowych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2016 Nepenthes muluensis x lowii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Już ładnie rozwinął się kwiatostan Heliamphora nutans (Kukenam Tepui), mimo tego że nadal ma tylko jedną (pierwszą) dorosłą pułapkę Heliamphora nutans Giant Form (H. glabra x nutans) Edytowane 17 Stycznia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2016 Nepenthes hamata BE Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 20 Stycznia 2016 Share Napisano 20 Stycznia 2016 Heliamphora nutans Giant Form ładną pierwszą dorosłą pułapkę wypuściła a i twoja hamatka niczego sobie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 21 Stycznia 2016 Share Napisano 21 Stycznia 2016 Czekałam na zdjęcia dzbaneczników z nasion Ładne maluszki ale chyba faktycznie już znacznie spowolniły wzrost. Mimo wszystko chyba warto czekać Hamata wielka już ! Ładna jest, trzeba jej przyznać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Dzięki, Mam nadzieję Łukaszu że już teraz pułapki u H. nutans Giant będą pojawiały się częściej, coraz większe i tylko dorosłe. Biedronko faktycznie hamata ładnie urosła tylko już niestety nie puszcza dzbanków, bo poszła w pnącze, muszę znaleźć jej jakąś podpórkę aby zaczepiła wąsy i puściła dzbanki górne (które jednak nie są moimi ulubionymi u tego gatunku), jak się nie wykaże to potnę na sadzonki łodygowe, ale z tym głupim pomysłem muszę zaczekać, aż puści jakiś odrost jako zabezpieczenie ciągłości gatunku. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2016 Kilka dzisiejszych zdjęć ze szklarni.Niektóre dzbaneczniki puszczają ładnie dzbanki i jak będzie słoneczna pogoda będę musiał zorganizować co niektórym poważniejszą sesję. Nepenthes khasiana Nepenthes spathulata x robcantleyi Nepenthes mirabilis var. echinostoma jeszcze nigdy nie miał tyle dzbanków, na ogół jest tylko jeden żywy Dzbanek młodego odrostu Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes northiana Pierwszy dzbanek Nepenthes bellii (Mindanao, Philippines), ale już dwa kolejne rosną Cephalotus follicularis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2016 Dzisiaj kilka zbliżeń Drosera paradoxa Drosophyllum lusitanicum Roridula gorgonias Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 Zabawa w pryskanie w paradoxe Przepięknie wyglądają na niej te kropelki. Teraz każdy liść przypomina mi częściowo zdmuchniętego dmuchawca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2016 Zupełnie przypadkiem znalazły się te kropelki na młodych D. paradoxa, bo nigdy ich nie spryskiwałem tylko lałem wodę na dno szklarenki, stąd zaciekawiły mnie takie struktury. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Zupełnie przypadkiem znalazły się te kropelki na młodych D. paradoxa, bo nigdy ich nie spryskiwałem tylko lałem wodę na dno szklarenki, stąd zaciekawiły mnie takie struktury. Wilgoć osiada na suficie szklarenki czy gdzie tam one sa, a później w postaci kropel opada na dół. Różnica temperatur jest tego przyczyną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi