Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

Wilgoć osiada na suficie szklarenki czy gdzie tam one sa, a później w postaci kropel opada na dół. Różnica temperatur jest tego przyczyną.

Skąd, w tym przypadku bezczelnie je spryskałem (jak pisała Hesperyda), tylko nie była to celowa zabawa, tylko przypadek.

Nigdy wcześniej ich nie spryskiwałem i nie wiedziałem że będą tak ciekawie wyglądały.

Sytuacja jak opisałeś tracer jest powszechna u mnie głównie w szklarni, niestety krople jak spadają z dachu szklani to już czynią spustoszenie, muszę uważać gdzie stawiam doniczki, bo podłoże jest z nich wypłukiwane, a liście roślin niszczone.

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Skąd, w tym przypadku bezczelnie je spryskałem

A widzisz ja to na odwrót zrozumiałem.

Na spadajace krople w szklarniach jest sposób, siatka zylkowa rozwieszona pod sufitem lub nad roslinami, przyczyny nie rozwiązuje ale pomaga na krople.

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz ja to na odwrót zrozumiałem.

Raczej ja to tak pokrętnie opisałem

Heliamphora Tequila, po przekwitnięciu ma już trzy stożki wzrostu, więc teraz nowe pułapki będą pojawiać się znacznie częściej.

2016_01_22_068.jpg

2016_01_22_079.jpg2016_01_22_069.jpg

2016_01_22_074.jpg2016_01_22_077.jpg

2016_01_22_076.jpg

Heliamphora tatei (Cerro Duida) x folliculata (Aparaman Tepui)

2016_01_22_002.jpg

2016_01_22_004.jpg

2016_01_22_005.jpg

2016_01_22_007.jpg

Pojawiają się już pierwsze pułapki u siewek Heliamphora parva (Cerro Neblina) x pulchella (Amuri Tepui)

2016_01_21_068.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

100 post już dawno napisałem - pewnie nic mądrego, więc nie będę się wysilał, i na 1000 też nic mądrego nie mam w planach.

Odżyła mi w końcu Heliamphora glabra (S. Do Sol, Guyana), miała już dorosłe pułapki, jednak po zeszłorocznej awarii klimy strasznie odchorowała, na szczęście przeżyła, długo puszczała nieliczne młode pułapki, aż w końcu rośnie dorosła, powinno być już tylko lepiej

2016_01_19_025.jpg

2016_01_19_026.jpg

Po bardzo długim czasie w końcu ruszyły także ze wzrostem małe odrosty Heliamphora tatei (Cerro Duida) - po ponad pół roku.

2016_01_19_018.jpg

2016_01_19_019.jpg

2016_01_19_021.jpg

Już nosiłem się z zamiarem kupna nowego Catopsis berteroniana, na szczęście jest nowy odrost.

2016_01_22_009.jpg

2016_01_22_010.jpg

Wykiełkowały mi nasiona sharona (kaki) najprawdopodobniej Diospyros kaki – hurma wschodnia, będzie kolejne drzewko owocowe w szklarni

2016_01_14_015.jpg

2016_01_19_002.jpg

Zebrałem kilka dni temu nasiona Heliamphora heterodoxa x collina, niestety tylko 2 - już są wysiane, może któreś wyrośnie

2016_01_14_001.jpg

2016_01_14_004.jpg

Znalazłem w szklarni torebkę Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui), którą zapyliłem pyłkiem Heliamphora parva (Cerro Neblina), ale tu niestety nasiona nie są w pełni wykształcone, bardzo drobniutkie i najprawdopodobniej nic z nich nie wyrośnie, bo podobne miałem u Heliamphora pulchella (Amuri Tepui) x folliculata (Aparaman Tepui) i nic niestety nie skiełkowało. W piątek niestety podobne znalazłem w torebkach Heliamphora spec. nov. Akopan x H. folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) - więc też chyba marne szanse na siewki, ale będę próbował.

Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui) x parva (Cerro Neblina),

2016_01_21_008.jpg

Zdecydowana większość helek już przekwitła (jeszcze zostały tylko trzy), więc kolejnych szans na zapylenia będzie w najbliższym czasie niewiele.

2016_01_21_016.jpg

2016_01_21_018.jpg

Chimanta Massif już zbytnio zarasta

2016_01_21_020.jpg

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

Chwila wspomnień jak zmieniła się szklarnia

po wybudowaniu wrzesień 2011

Dyplom_3_09_2011_050.jpg

Po zasiedleniu - maj 2013

Witomino_28_05_2013_001.jpg

marzec 2014

Oliwa_03_2014_742~0.jpg

1_04_2014_417.jpg

1_04_2014_334.jpg

lipiec 2014

25_07_2014_031_2.jpg

Obecnie

2016_01_19_003.jpg

2016_01_19_004.jpg

Nepenthes ventricosa x rhombicaulis (którego kupiłem jako N. bellii) znajduje miejsca zaczepu dzbanków na drzewach ziemniaczanych

2016_01_07_125.jpg2016_01_07_122.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu stanęło akwarium, o którym już dość dawno pisałem - biotop jeziora Malawi, zbiornik o objętości ponad 7 tys. litrów. Dzisiaj dostałem listę gatunków stanowiących obsadę:

Maylandia estherae – 20 sztuk, Pseudotropheus acei – 30 sztuk, Pseudotropheus saulosi - Pyszczak Saulosa – 20 sztuk, Labidochromis caeruleus "yellow" – 30 sztuk, Pseudotropheus socolofi -20 sztuk, Cyrtocara moorii – Pyszczak Moora – 30 sztuk, Iodotropheus sprengerae – Pyszczak rdzawy – 30 sztuk, Pseudotropheus elongatus - Pyszczak wydłużony – 30 sztuk, Labeotropheus trewavasae – 20 sztuk, Aulonocara ob. – 50 sztuk, Melanochromis cyaneorhabdos – maingano – 30 sztuk, Labidochromis hongi „sweden” – Pyszczak Honga - 20 sztuk, Maylandia sp. "zebra chilumba" Maison Reef – 10 sztuk, Maylandia crabro – 10 sztuk, Nimbochromis livingstonii - Pyszczak Livingstona – 10 sztuk.

Akwarium jeszcze nie jest ukończone, bo będzie odpowiednio zabodowane.

2016_01_26_002.jpg

2016_01_26_006.jpg

2016_01_26_007.jpg

Ryby na razie młode, ale jak sprawdzałem to duża część dorasta do ok, 10 cm, wiec z czasem się trochę zagęści

2016_01_26_005.jpg

2016_01_26_004.jpg

Drosera darwiniensis x ordensis kwitnie, widziałem tylko jeden kwiat - bardzo szybko przekwitają

2016_01_25_001.jpg

2016_01_25_010.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

:drool:

Tak z ciekawości kleili na miejscu z elementów czy przynosili całe ;)

Przywieźli całe, a zbiornik ma 4,5 m długości, stoi na specjalnych szynach wmontowanych w ścianę, bo ponoć posadzka by nie wytrzymała w tym miejscu - dodatkowo jest tu akurat jakieś ogrzewanie podłogowe, czy coś w tym rodzaju. Na początku był pomysł aby zbiornik był betonowy tylko z przednią szybą (czy jakiś inny materiał), ale okazuje się że przy tej wielkości bardziej opłacalne jest jeszcze szklane.

Odnośnik do odpowiedzi

Przywieźli całe, a zbiornik ma 4,5 m długości, stoi na specjalnych szynach wmontowanych w ścianę, bo ponoć posadzka by nie wytrzymała w tym miejscu - dodatkowo jest tu akurat jakieś ogrzewanie podłogowe, czy coś w tym rodzaju. Na początku był pomysł aby zbiornik był betonowy tylko z przednią szybą (czy jakiś inny materiał), ale okazuje się że przy tej wielkości bardziej opłacalne jest jeszcze szklane.

Właśnie zauważyłem tą belkę i tak się zastanawiałem w ilu chłopa musieli to wnosić ;) aż mnie się szkoda zrobiło tych bidulków co musieli to dźwigać, a do lekkich nie należy.

Odnośnik do odpowiedzi

Dokkrb, a co robisz z nadwyżkami z kolekcji?

Pytam z ciekawości bo nie mogę znaleźć twoich ogłoszeni w stylu sprzedam oddam czy wymienie.

Mam dużo miejsca więc jeszcze mam gdzie upychać, jak mam nadwyżki biorę się za robienie jakiejś kompozycji i znikają.

Niestety ze względu na planowane w tym roku pogwarancyjne remonty w szklarni (m.in. kafelkowanie ścian) nie mogę zrobić planowanych już od dawna drzew dla epifitów - muszę z tym poczekać, bo gdy je zrobię to już nie wyniosę, a boksy będą przed remontem osuszane. Nie wiem co zrobię ze stołami z helkami - prawdopodobnie będę musiał rozebrać, bo przez drzwi nie przejdą

Dużej części nadwyżek pozbywam się na imprezach popularnonaukowych jak niedawna Noc Biologów, czy Dzień Otwarty Wydziału

i Festiwal Nauki. Czasami zgłaszają się także różne szkoły (klasy) na warsztaty i wielu roślin (zwłaszcza rosiczek) się w ten sposób pozbywam.

Na pewno jakieś rośliny będę miał na wymianę i sprzedaż, najprawdopodobniej będę się wyprzedawał na wiosnę ze względu na to że w tym roku rektorzy w Trójmieście postanowili nie organizować Festiwalu Nauki - chyba z powodu braku dofinansowania z ministerstwa - więc zniknęła główna czarna dziura pożerająca moje nadwyżki.

Swoją drogą temat miałem, ale ostatnio wstawiłem tam nasiona dzbaneczników i zaraz po ich sprzedaży mój temat wylądował nie wiem czemu w archiwum.

Odnośnik do odpowiedzi