dokkrb Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Wilgoć osiada na suficie szklarenki czy gdzie tam one sa, a później w postaci kropel opada na dół. Różnica temperatur jest tego przyczyną. Skąd, w tym przypadku bezczelnie je spryskałem (jak pisała Hesperyda), tylko nie była to celowa zabawa, tylko przypadek. Nigdy wcześniej ich nie spryskiwałem i nie wiedziałem że będą tak ciekawie wyglądały. Sytuacja jak opisałeś tracer jest powszechna u mnie głównie w szklarni, niestety krople jak spadają z dachu szklani to już czynią spustoszenie, muszę uważać gdzie stawiam doniczki, bo podłoże jest z nich wypłukiwane, a liście roślin niszczone. Edytowane 23 Stycznia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Skąd, w tym przypadku bezczelnie je spryskałem A widzisz ja to na odwrót zrozumiałem. Na spadajace krople w szklarniach jest sposób, siatka zylkowa rozwieszona pod sufitem lub nad roslinami, przyczyny nie rozwiązuje ale pomaga na krople. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2016 A widzisz ja to na odwrót zrozumiałem. Raczej ja to tak pokrętnie opisałem Heliamphora Tequila, po przekwitnięciu ma już trzy stożki wzrostu, więc teraz nowe pułapki będą pojawiać się znacznie częściej. Heliamphora tatei (Cerro Duida) x folliculata (Aparaman Tepui) Pojawiają się już pierwsze pułapki u siewek Heliamphora parva (Cerro Neblina) x pulchella (Amuri Tepui) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Dokrrb, za dwa posty piszesz 100 post!!! Napisz jakiś mądry albo z tej okazji załaduj więcej fotek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) 100 post już dawno napisałem - pewnie nic mądrego, więc nie będę się wysilał, i na 1000 też nic mądrego nie mam w planach. Odżyła mi w końcu Heliamphora glabra (S. Do Sol, Guyana), miała już dorosłe pułapki, jednak po zeszłorocznej awarii klimy strasznie odchorowała, na szczęście przeżyła, długo puszczała nieliczne młode pułapki, aż w końcu rośnie dorosła, powinno być już tylko lepiej Po bardzo długim czasie w końcu ruszyły także ze wzrostem małe odrosty Heliamphora tatei (Cerro Duida) - po ponad pół roku. Już nosiłem się z zamiarem kupna nowego Catopsis berteroniana, na szczęście jest nowy odrost. Wykiełkowały mi nasiona sharona (kaki) najprawdopodobniej Diospyros kaki – hurma wschodnia, będzie kolejne drzewko owocowe w szklarni Zebrałem kilka dni temu nasiona Heliamphora heterodoxa x collina, niestety tylko 2 - już są wysiane, może któreś wyrośnie Znalazłem w szklarni torebkę Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui), którą zapyliłem pyłkiem Heliamphora parva (Cerro Neblina), ale tu niestety nasiona nie są w pełni wykształcone, bardzo drobniutkie i najprawdopodobniej nic z nich nie wyrośnie, bo podobne miałem u Heliamphora pulchella (Amuri Tepui) x folliculata (Aparaman Tepui) i nic niestety nie skiełkowało. W piątek niestety podobne znalazłem w torebkach Heliamphora spec. nov. Akopan x H. folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) - więc też chyba marne szanse na siewki, ale będę próbował. Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui) x parva (Cerro Neblina), Zdecydowana większość helek już przekwitła (jeszcze zostały tylko trzy), więc kolejnych szans na zapylenia będzie w najbliższym czasie niewiele. Chimanta Massif już zbytnio zarasta Edytowane 24 Stycznia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Pięknie zarasta !!! Teraz dopiero moi się bardzo podoba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2016 Chwila wspomnień jak zmieniła się szklarnia po wybudowaniu wrzesień 2011 Po zasiedleniu - maj 2013 marzec 2014 lipiec 2014 Obecnie Nepenthes ventricosa x rhombicaulis (którego kupiłem jako N. bellii) znajduje miejsca zaczepu dzbanków na drzewach ziemniaczanych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2016 W końcu stanęło akwarium, o którym już dość dawno pisałem - biotop jeziora Malawi, zbiornik o objętości ponad 7 tys. litrów. Dzisiaj dostałem listę gatunków stanowiących obsadę: Maylandia estherae – 20 sztuk, Pseudotropheus acei – 30 sztuk, Pseudotropheus saulosi - Pyszczak Saulosa – 20 sztuk, Labidochromis caeruleus "yellow" – 30 sztuk, Pseudotropheus socolofi -20 sztuk, Cyrtocara moorii – Pyszczak Moora – 30 sztuk, Iodotropheus sprengerae – Pyszczak rdzawy – 30 sztuk, Pseudotropheus elongatus - Pyszczak wydłużony – 30 sztuk, Labeotropheus trewavasae – 20 sztuk, Aulonocara ob. – 50 sztuk, Melanochromis cyaneorhabdos – maingano – 30 sztuk, Labidochromis hongi „sweden” – Pyszczak Honga - 20 sztuk, Maylandia sp. "zebra chilumba" Maison Reef – 10 sztuk, Maylandia crabro – 10 sztuk, Nimbochromis livingstonii - Pyszczak Livingstona – 10 sztuk. Akwarium jeszcze nie jest ukończone, bo będzie odpowiednio zabodowane. Ryby na razie młode, ale jak sprawdzałem to duża część dorasta do ok, 10 cm, wiec z czasem się trochę zagęści Drosera darwiniensis x ordensis kwitnie, widziałem tylko jeden kwiat - bardzo szybko przekwitają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 26 Stycznia 2016 Share Napisano 26 Stycznia 2016 Tak z ciekawości kleili na miejscu z elementów czy przynosili całe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2016 Tak z ciekawości kleili na miejscu z elementów czy przynosili całe Przywieźli całe, a zbiornik ma 4,5 m długości, stoi na specjalnych szynach wmontowanych w ścianę, bo ponoć posadzka by nie wytrzymała w tym miejscu - dodatkowo jest tu akurat jakieś ogrzewanie podłogowe, czy coś w tym rodzaju. Na początku był pomysł aby zbiornik był betonowy tylko z przednią szybą (czy jakiś inny materiał), ale okazuje się że przy tej wielkości bardziej opłacalne jest jeszcze szklane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 26 Stycznia 2016 Share Napisano 26 Stycznia 2016 Przywieźli całe, a zbiornik ma 4,5 m długości, stoi na specjalnych szynach wmontowanych w ścianę, bo ponoć posadzka by nie wytrzymała w tym miejscu - dodatkowo jest tu akurat jakieś ogrzewanie podłogowe, czy coś w tym rodzaju. Na początku był pomysł aby zbiornik był betonowy tylko z przednią szybą (czy jakiś inny materiał), ale okazuje się że przy tej wielkości bardziej opłacalne jest jeszcze szklane. Właśnie zauważyłem tą belkę i tak się zastanawiałem w ilu chłopa musieli to wnosić aż mnie się szkoda zrobiło tych bidulków co musieli to dźwigać, a do lekkich nie należy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 Dokkrb, a co robisz z nadwyżkami z kolekcji? Pytam z ciekawości bo nie mogę znaleźć twoich ogłoszeni w stylu sprzedam oddam czy wymienie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2016 Dokkrb, a co robisz z nadwyżkami z kolekcji? Pytam z ciekawości bo nie mogę znaleźć twoich ogłoszeni w stylu sprzedam oddam czy wymienie. Mam dużo miejsca więc jeszcze mam gdzie upychać, jak mam nadwyżki biorę się za robienie jakiejś kompozycji i znikają. Niestety ze względu na planowane w tym roku pogwarancyjne remonty w szklarni (m.in. kafelkowanie ścian) nie mogę zrobić planowanych już od dawna drzew dla epifitów - muszę z tym poczekać, bo gdy je zrobię to już nie wyniosę, a boksy będą przed remontem osuszane. Nie wiem co zrobię ze stołami z helkami - prawdopodobnie będę musiał rozebrać, bo przez drzwi nie przejdą Dużej części nadwyżek pozbywam się na imprezach popularnonaukowych jak niedawna Noc Biologów, czy Dzień Otwarty Wydziału i Festiwal Nauki. Czasami zgłaszają się także różne szkoły (klasy) na warsztaty i wielu roślin (zwłaszcza rosiczek) się w ten sposób pozbywam. Na pewno jakieś rośliny będę miał na wymianę i sprzedaż, najprawdopodobniej będę się wyprzedawał na wiosnę ze względu na to że w tym roku rektorzy w Trójmieście postanowili nie organizować Festiwalu Nauki - chyba z powodu braku dofinansowania z ministerstwa - więc zniknęła główna czarna dziura pożerająca moje nadwyżki. Swoją drogą temat miałem, ale ostatnio wstawiłem tam nasiona dzbaneczników i zaraz po ich sprzedaży mój temat wylądował nie wiem czemu w archiwum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2016 Pierwszy dzbanek Nepenthes ampullaria Harlequin, taki bladziutki, bo do tej pory odrost się ukorzeniał i rósł w znacznym zacienieniu Pająki w szklarni szaleją Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 28 Stycznia 2016 Share Napisano 28 Stycznia 2016 faktycznie sprzedawałeś nasiona, nie zauważyłem sorry za zamieszanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi