dokkrb Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2016 Heliamphora heterodoxa x minor (Midoxa) w terrarium z helkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2016 Dzisiaj było dużo słońca w Gdańsku, więc porobiłem trochę zdjęć w szklarni, miałem też okazję przetestować małpki jakie kupiliśmy dla studentów na zajęcia terenowe - Canon IXUS 160 - jakość zdjęć w dobrych warunkach jest fajna, ale makro beznadziejne więc aparat nadaje się tylko do portretów dzbanków, raczej niczego mniejszego. Nepenthes Rebecca Soper Nepenthes maxima Wavy leaf Nepenthes maxima najmłodszy dzbanek Starsze dzbanki z bardzo ciemnym perystomem Nepenthes maxima Lake Poso Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2016 Nepenthes bellii (Mindanao, Philippines), którego odrost Fly guy dał mi gdzieś koło maja zeszłego roku, dopiero się porządnie ukorzenił i zaaklimatyzował i zaczął puszczać pułapki, powinno wiec chyba pójść już teraz łatwiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2016 Nepenthes rafflesiana Giant 99 (Brunei) Nepenthes rafflesiana elegans (Brunei) Nepenthes rafflesiana Giant Nepenthes bicalcarata Nepenthes boschiana (Borneo) Nepenthes spectabilis (Gunung Sibuatan, Sumatra) Nepenthes petiolata (Philippines) Nepenthes bokorensis (location C, Cambodia) Nepenthes ventricosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 Dziękuje za zdjęcia wewnętrznych ścian dzbanków ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Zrobiłem jeszcze wewnętrzną część dzbanka Nepenthes spectabilis x ventricosa, bo jest wyjątkowo ubogi w plamki - tylko pojedyncze, bardzo ciemne, natomiast dzbanki są dodatkowo wyjątkowe ze względu na wybarwienie Edytowane 31 Stycznia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 Już myślałem, że heliamfory zakończyły kwitnienie, a tu kwiatostan zaczyna puszczać Heliamphora huberi (Amuri Tepui) Zrobiłem ostatnio małą kompozycję z nadmiarowymi tłustoszami w biedronkowej bombonierze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Lutego 2016 Autor Share Napisano 3 Lutego 2016 Nepenthes mirabilis var globosa Nepenthes veitchii Golden Peristome Nepenthes Melvino (N. spathulata x N. bongso) Nepenthes suratensis Nepenthes hirsuta Nepenthes spectabilis x burkei Nepenthes spathulata x robcantleyi Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes ventricosa x rhombicaulis Nepenthes stenophylla (Borneo) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Lutego 2016 Autor Share Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Trochę kwitnących owadożerów Utricularia longifolia Utricularia stygia Utricularia uniflora Utricularia nephrophylla Utricularia livida Utricularia pubescens Blisko metrowej długości kwiatostan Nepenthes Miranda, niestety Miranda jest "chłopcem" Będzie kwitła Nepenthes spathulata x dubia, co ciekawe, jest to niedawno obcięta sadzonka łodygowa, nie wiem jak to się dla niej skończy, bo ukorzeniona jeszcze nie jest. Zaczyna w końcu kwitnąć Utricularia biloba (Moolooaba, Queensland), niestety jeszcze chwilę trzeba będzie poczekać na to niebieskie cudo, ale zapowiada się nieźle Pinguicula emarginata Heliamphora nutans Edytowane 5 Lutego 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Lutego 2016 Autor Share Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Dostałem ostatnio od Hesperydy dużo rozmnóżek Drosera scorpioides, mogłem dzięki temu sprawdzić jak sprawdzi się w ich uprawie antuka, bo chcę to podłoże wykorzystać do zrobienia nowego, małego terra dla pigmejek. i doniczka z organicznym podłożem Dwumiesięczne siewki Heliamphora parva (Cerro Neblina) x pulchella (Amuri Tepui) zaczęły puszczać pierwsze owadożerne pułapki Po niecałym miesiącu od wysiania pojawiły się także pierwsze kiełki Heliamphora pulchella x folliculata, tym bardziej mnie to cieszy, bo nasiona były bardzo malutkie w stosunku do innych helek, tylko 7 i wydawało mi się że nie w pełni wykształcone Edytowane 6 Lutego 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 6 Lutego 2016 Share Napisano 6 Lutego 2016 Aż szkoda przerywać taki piękny temat postem bez zdjęć Rośliny jak zawsze mega - przede wszystkim zaskoczony jestem takimi ładnymi dzbankami u nizinnych zimą. Czy w największe mrozy cały system szklarni (głównie ogrzewanie), dawał radę tak, ze nie było żadnej różnicy w temperaturze w stosunku co do okresów letnich? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 6 Lutego 2016 Share Napisano 6 Lutego 2016 Zainteresowała mnie ta antuka. Próbowałeś już tego podłoża do innych owadożerów? Przy tych skorpioidkach antuka występuje jako samoistne podłoże, czy tylko jako jeden z jego składników? Ponadto na zdjęciach widać na jego powierzchni sporo zielonych jakby nitek - to sie pojawiło samoistnie, czy jak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Lutego 2016 Autor Share Napisano 6 Lutego 2016 Aż szkoda przerywać taki piękny temat postem bez zdjęć Rośliny jak zawsze mega - przede wszystkim zaskoczony jestem takimi ładnymi dzbankami u nizinnych zimą. Czy w największe mrozy cały system szklarni (głównie ogrzewanie), dawał radę tak, ze nie było żadnej różnicy w temperaturze w stosunku co do okresów letnich? Dzięki Radku, Ogrzewanie w szklarni daje radę, bo poza typowymi grzejnikami (rurami grzewczymi) jest jeszcze klima, która się włącza i dogrzewa jak nie wystarczają grzejniki. W tym roku nawet się nie włącza w zimę, bo nie ma takiej potrzeby, w nocy jest 21 stopni. Czasem przełączam klimę na niższą temperaturę, aby się częściej włączała, i zwiększała w ten sposób ruch powietrza, bo niestety w moich boksach nie ma wentylatorów. Latem odwrotnie, jeżeli wietrzenie nie wystarcza to klima zbija temperatury i nie ma siły jest tyle ile jest ustawione. Temperatury są jednak różne - latem trochę wyższe, bo klima nie pozwala na wyższe temperatury niż 27 stopnie, a zimą nie pozwala na spadek poniżej 21, więc temperatury oscylują blisko tych ustawionych granic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Lutego 2016 Autor Share Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Zainteresowała mnie ta antuka. Próbowałeś już tego podłoża do innych owadożerów? Przy tych skorpioidkach antuka występuje jako samoistne podłoże, czy tylko jako jeden z jego składników? Ponadto na zdjęciach widać na jego powierzchni sporo zielonych jakby nitek - to sie pojawiło samoistnie, czy jak? Już dawno kupiłem to podłoże, ale jeszcze do tej pory nie stosowałem, planowałem użyć tylko do pigmejek, ze względu na ten laterytowy kolor bardzo mi pasuje do takich australijskich krajobrazów (choć pigmejki są bardziej z piaszczystymi terenami związane). Pewnie będzie też pasowała do tłustoszy meksykańskich. Antuka (seramis) jest często stosowana do kaktusów, ale także storczyków, bo podobnie jak inne takie wypalane glinki dobrze zatrzymuje wodę, ale zapewnia przy tym dużo powietrza dla korzeni, pewnie z powodzeniem można ja stosować do innych owadożerów, ale ja do dzbaneczników stosuję pumeks, aby podłoże było lżejsze, a do helek lawę - antuka jest dość ciężka i raczej nadaje się jako zamiennik lawy, ale jest znacznie bardziej zbita więc tą wodę oddaje pewnie znacznie słabiej - stąd może takie jej powodzenie w uprawie sukulentów. Głębiej w doniczce jest już mieszanka z torfem aby jednak podsiąkanie było większe. Te zielone nitkowate glony pojawiły się samoistnie i nie wiem co to, bo nigdy nie miałem w doniczkach, więc może to być związane właśnie z tym substratem. Edytowane 6 Lutego 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 Nepenthes ampullaria Williams Red x Harlequin Nepenthes dubia (Sumatra) Nepenthes hamata (Gunung Lumut) Nepenthes pitopangii (Ivory Colored Form) Nepenthes aristolochioides (Sumatra) Ze względu na to że znajduje swoje zdjęcia na różnych stronach, postanowiłem w miarę możliwości je podpisywać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi