dokkrb Napisano 23 Lutego 2016 Autor Share Napisano 23 Lutego 2016 Powiększyła mi się dzisiaj grupa N. ampullaria o wersję Tricolor (prosto z Tajlandii) Nepenthes rafflesiana var. alata (Sintang, West Kalimantan) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Lutego 2016 Autor Share Napisano 24 Lutego 2016 Nepenthes jamban Nepenthes aristolochioides x ventricosa Nepenthes sibuyanensis x aristolochioides Nepenthes maxima (BE-3067) Nepenthes spathulata x ventricosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 24 Lutego 2016 Share Napisano 24 Lutego 2016 Z każdym zdjęciem tylko potwierdza się to, że uwielbiam N. jambana. Nie wiem dlaczego, ale urzeka mnie w nim coś. Jak zwykle wszystko co ma w sobie aristolochioidesa jest cudne. Maxima ma duże dzbanki jak na taką roślinkę, ale to w końcu taka jego cecha. Jednym słowem, piękne! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 Krzyśku, czy jesteś w 100% pewien odnośnie zamieszczonych ostatnio H. tatei? Mam od Ciebie H. tatei (Cerro Duida) i wygląda dokładnie jak zaprezentowana roślina z Cerro Huachamacare (bardzo długa łyżka nektarowa), natomiast dorosły klon z Cerro Huachamacare, który mam z innego źródła, wygląda jak Twój z Cerro Duida (krótka łyżeczka). Co o tym sądzisz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Lutego 2016 Autor Share Napisano 25 Lutego 2016 Krzyśku, czy jesteś w 100% pewien odnośnie zamieszczonych ostatnio H. tatei? Mam od Ciebie H. tatei (Cerro Duida) i wygląda dokładnie jak zaprezentowana roślina z Cerro Huachamacare (bardzo długa łyżka nektarowa), natomiast dorosły klon z Cerro Huachamacare, który mam z innego źródła, wygląda jak Twój z Cerro Duida (krótka łyżeczka). Co o tym sądzisz? Obydwie rośliny są od Wistuby i kupowane w różnych latach, więc raczej zamieszania z etykietami nie zrobiłem, co zdarzało mi się w innych przypadkach. Rośliny są opisane zgodnie z fakturami, ale czasem niestety Wistuba też wysyła coś innego, niż się zamówiło, więc pewności nie mam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 Hmm, u mnie forma Cerro Huachamachare ma długą łyżkę, roślinę mam od Kamila Paska (2008). Jak znajdę chwilę zrobię zdjęcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 Wszystkie 3 lokanty H. tatei mam z innych źródeł, jednak w oparciu o ich obserwacje i określenie na ich podstawie różnic stwierdzam, że nie są one jednakowe. Tym sposobem roślina od dokkrb jest smukła, z podłużnymi łyżkami nektarowymi, H. tatei (Marahuaka) jest podobna, lecz bardziej krępa (liście nie są tak długie), a nabytek z Belgii - H. tatei (Huachamachare) wygląda dokładnie jak "doktorowa", prezentowana kilka postów wcześniej H. tatei (Duida), z krótką łyżką nektarową. Załączam zdjęcie rośliny od dokkrb, otrzymanej jako H. tatei (Cerro Duida). Czy wtedy stałem się ofiarą pomyłki? Wydaje mi się, że nie. Ponadto przeglądane zdjęcia z internetu po wpisaniu nazwy lokantu z Huachamachare (wybrałem 3 z różnych źródeł) przedstawiają rośliny z krótką łyżką nektarową. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 W zasadzie to już nie wiem czy u mnie łyżka jest wysoka czy niska , najlepiej sami zerknijcie. Dodałem szybko zrobione 9 zdjęć na stronę w celu zdiagnozowania pacjenta. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 Marku, Twoja roślina ma krótką łyżeczkę, tym samym utwierdzając mnie w przekonaniu, że mam dobrze oznaczone lokanty tatei. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Lutego 2016 Autor Share Napisano 25 Lutego 2016 Przeglądałem właśnie Sarraceniaceae of South America i jak dla mnie to na niektórych zdjęciach nie ma żadnych różnic pomiędzy rosnącymi na Cerro Huachamacari a Cerro Duida (zwłaszcza zdjęcia 409 i 410 - s440). Długość łyżeczek jest bardzo różna i ewidentnie skraca się z wiekiem, jak roślina zaczyna wytwarzać łodygę to wtedy łyżeczki są na ogół krótsze. Moja tatei Duida za młodu też miała znacznie dłuższe i mniejsze łyżeczki niż obecnie, ale co pułapka to wygląda inaczej. Tatei z Duida gdy była młodsza Teraz wyglądają tak Jedyna różnica, która wydaje mi się zauważalne to taka, że tatei z Duida nigdy nie ma czerwonych pułapek, ewentualnie tylko łyżeczkę lub brzeg pułapki, ale to zabarwienie z wiekiem znika, natomiast ta z Huachamacari ma czerwoną łyżeczkę, często czerwone unerwienie pułapki i stare pułapki robią się z czasem czerwone, widać to dokładnie na zdjęciach roślin z Huachamacari. Więc Maćku raczej skłaniałbym się do tego że Cię oszukałem i dostałeś tatei z Huachamacari, którą Wistuba sprzedał mi jako Diuda (bo te zakupiłem dwie) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 Mogę jedynie powtórzyć, że swoją H. tatei (Cerro Huachamachare) mam z Belgii, od osoby posiadającej wyłącznie jednego lokanta, a roślina ta wytwarza krótkie łyżeczki - nie mogę więc podejrzewać tu błędu. Może ktoś jeszcze z forumowiczów byłby w stanie powiedzieć jak jego tatei wyglądają? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Kilka zdjęć z paludariów z dzbankami. Nepenthes ventricosa x talangensis Nepenthes bicalcarata, Nepenthes ampullaria (Tayeve, Irian Jaya) Nepenthes bicalcarata Nepenthes bicalcarata, Nepenthes ventricosa Nepenthes ampullaria (Tayeve, Irian Jaya) Nepenthes Ventrata Nepenthes sanguinea Nepenthes Rebecca Soper Nepenthes Linda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 Szczytowa sadzonka łodygowa Nepenthes spathulata x dubia, o którym pisałem jakiś czas temu, żyje i kwitnie i okazała się dziewczynką, mam tylko pyłek Mirandy, która niedawno kwitła i nim zapyliłem dojrzałe kwiaty, jeżeli ktoś ma jakiś pyłek to część kwiatów mógłbym zapylić czymś innym. Zastanawiałem się czy ta sadzonka przeżyje z kwiatem i jednym liściem, ale na razie daje radę. Praktycznie to sam kwiatostan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Jakby było z tego trochę nasion do wydania, to chętnie przygarnę. Może z tego wyjść coś ciekawego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 Jakby było z tego trochę nasion do wydania, to chętnie przygarnę. Może z tego wyjść coś ciekawego Też liczę że krzyżówka z miranda może dać coś ciekawego i dużego, zobaczymy jak skuteczne będzie zapylenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi