dokkrb Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 W końcu pojawia się pierwsza dorosła pułapka u Heliamphora neblinae x hispida (Cerro Neblina) Heliamphora nutans Giant Form Heliamphora pulchella (Chimanta Tepui) Heliamphora pulchella (Churi Tepui) Heliamphora minor Big Orange Heliamphora minor Selection 1 Heliamphora ceracea (Cerro Neblina) Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) Heliamphora huberi (Amuri Tepui) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 twoje zdięcia nadają się na orginalną tapetę windowsa takie miałem pierwsze skojarzenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 'idolomantisdiabolico' jesteś zbyt łaskawy, niestety nie mam tyle czasu na zdjęcia ile bym chciał, stąd często zdjęcia są byle jakie bo robione tylko w celu udokumentowania tego co mam i jak rośnie. Nawet nie chce mi się wyciągać roślin ze szklarenek, ale staram się chociaż ukrywać doniczki jeżeli to możliwe. Pułapki Heliamphora neblinae coraz bardziej mają się ku sobie. Heliamphora folliculata (Murosipan Tepui, Ven.) Kwiatostan Utricularia biloba (Moolooaba, Queensland) już w pełni rozwinięty Dojechały do mnie dzisiaj rośliny z wymiany z Francji, głównie chodziło mi o Nepenthes bentsonei Ale przy okazji dostałem Drosera prolifera, która u mnie kiepsko rosła oraz Drosera andromeda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) Cholipcia, jak ja zazdroszczę Utricularia biloba! U mnie rośnie, rośnie, ale do kwitnienie się nie zabiera... Po jakim czasie Twój zakwitł? I jeśli mogę spytać to w jakich warunkach go trzymasz (ciepłych czy zimnych)? Edytowane 3 Marca 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Marca 2016 Autor Share Napisano 4 Marca 2016 Cholipcia, jak ja zazdroszczę Utricularia biloba! U mnie rośnie, rośnie, ale do kwitnienie się nie zabiera... Po jakim czasie Twój zakwitł? I jeśli mogę spytać to w jakich warunkach go trzymasz (ciepłych czy zimnych)? Zakwitł po ponad roku u mnie, trzymam go w fitotronie ciepłym, na ogół doniczka stoi do połowy w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Marca 2016 Autor Share Napisano 4 Marca 2016 Nepenthes aristolochioides Nepenthes talangensis Nepenthes burkei Nepenthes gymnamphora Niestety w szklarni strasznie zaparowuje mi aparat jak wejdę na chwilę (stąd takie kiepskie zdjęcia), ale chciałem Wam pokazać świeżo odkryty kwitnący dzbanecznik i co ciekawe też osobnik żeński - Nepenthes spathulata x aristolochioides Nie zauważyłem że kwitnie, bo kwiatostan jest skrajnie malutki - tylko jeden kwiat, podobnie jak spathulata x dubia zapyliłem go pyłkiem z Mirandy, zobaczymy czy ten pyłek jeszcze się nadaje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Marca 2016 Autor Share Napisano 8 Marca 2016 Przyszły do mnie kolejne rośliny z Tajlandii Nepenthes Hookeriana Tricolor i Nepenthes bicalcarata, tym razem po przejściach celnych, na szczęście udało się szybko zwolnić paczkę i bez opłat. Nepenthes bicalcarata i kilka młodych bicalcarata Nepenthes Hookeriana Tricolor Po raz kolejny będzie kwitła Heliamphora tatei Ma już ponad 30 cm pułapki, tutaj właśnie próba pomiarów Dla porównania ta 30 centymetrowa linijka przy mojej największej Brocchinia reducta. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Coraz mniej heliamfor kwitnie, za to ruszyły ze wzrostem Na mini Masywie Chimata szaleje Utricularia pubescens Heliamphora nutans Utricularia quelchii (Auyan Tepui) Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Brocchinia hechtioides Heliamphora heterodoxa Utricularia longifolia Pinguicula emarginata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Kilka świeżych dzbanków Nepenthes campanulata x robcantleyi Nepenthes burbidgeae x platychila Nepenthes mirabilis var. echinostoma Nepenthes khasiana ma już długie pnącze ale rośnie już młody, dzbankujący odrost Nepenthes suratensis Nepenthes Linda Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes ampullaria Harlequin Nepenthes bokorensis (location C, Cambodia) pierwszy osobnik i drugi produkujący od początku inne dzbanki Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes bicalcarata Edytowane 20 Marca 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Marca 2016 Autor Share Napisano 23 Marca 2016 Cephalotus follicularis po zimowaniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 W jakich warunkach go zimujesz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Marca 2016 Autor Share Napisano 23 Marca 2016 W jakich warunkach go zimujesz? Zimuję w takich warunkach jak kapturnice i muchołówki w chłodni ok. 3-4 st. z oświetlaniem sztucznym 8 godz. tylko że znacznie krócej niż kaptury, bo niecałe 2 miesiące. Niestety największych cefalotusów nie zdążyłem wynieść do chłodni i padły - za długo były w warunkach nizinnych bez odpoczynku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Marca 2016 Autor Share Napisano 24 Marca 2016 Nepenthes izumiae (Lusung Tungkut, Sumatra) Nepenthes mira (Palawan, Philippines) Nepenthes tenuis Nepenthes ventricosa x talangensis Nepenthes argentii (Filipiny) Dzbanecznik, który kupiłem jako N. burkei ładnie rośnie i dzbankuje nowy odrost Nepenthes hamata (BE) W jednym z akwariów mam nowych mieszkańców - cztery Ranitomeya ventrimaculata od naszego kolegi z forum - Kaxpera, na razie nie bardzo dają sobie zrobić zdjęcia, ale już powoli przyzwyczajają się do nowego miejsca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Żabki są cudowne ! Też kiedyś planuję zrobić terrarium z ampullariami i jakimiś drzewołazami. Tak z ciekawości zapytam, jakie rośliny żyją sobie razem z żabkami ? Można prosić o jakieś zdjęcie całego zbiornika ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Żabki są cudowne ! Też kiedyś planuję zrobić terrarium z ampullariami i jakimiś drzewołazami. Tak z ciekawości zapytam, jakie rośliny żyją sobie razem z żabkami ? Można prosić o jakieś zdjęcie całego zbiornika ? Na razie żabki są w takim przejściowym akwarium zrobionym na szybko, i bez mięsożernych, bo żabki są bardzo młode i małe, i miałem trochę obaw. Docelowo faktycznie zbiornik będzie z ampullariami i oczywiście bromeliami, ale najpierw ampullarie muszą trochę podrosnąć, bo niedawno je rozmnażałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi