dokkrb Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Zauważyłem, że nie mam żadnych dorosłych Drosera capensis Albino, a na ogół nie zbieram nasion rosiczek, głównie z braku czasu - na szczęście znalazłem trochę kilkuletnich nasion w lodówce i wszystkie wysiałem. Nie spodziewałem się że tyle ich wzejdzie. Rosną siewki Byblis guehoi, na razie dają radę bez dokarmiania i mam nadzieję że tak zostanie, bo moje dokarmianie rosiczek skończyło się dla niektórych tragicznie Siewki Heliamphora parva x pulchella Całkiem ładnie powschodziły nasiona z ostatniego mojego skutecznego zapylenia heliamfor, tj. Heliamphora spec. nov. Akopan x folliculata Rozwinęły się już trzy kwiaty u Heliamphora tatei i mam nadzieję że coś się udało zapylić. Heliamphora glabra (S. Do Sol, Guyana) pływacze rosnące w szklarni na macie podsiąkowej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Marca 2016 Autor Share Napisano 31 Marca 2016 W paludarium z helkami zakwitły wszystkie Utricularia longifolia, chyba to ich pora, bo w szklani również teraz kwitną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Nepenthes alba gdzieś w drzewach puszcza górny dzbanek, ale są małe szanse aby był biały Po zimowej przerwie dzbankować zaczął Nepenthes sibuyanensis x merrilliana a pająki już zaminowały wejście do dzbana Nepenthes neoguineensis (Angkasa, Irian Jaya) Nepenthes sibuyanensis x Lady Pauline Nepenthes Melvino (N. spathulata x N. bongso) Nepenthes boschiana (Borneo) poszła już trochę w górę i pułapki są coraz mniejsze podobnie jak Nepenthes maxima, nadal są spore, jednak mniejsze niż produkowane wcześniej Nepenthes Ventrata Nepenthes Rebecca Soper Nepenthes fusca Nepenthes philipinensis (Palawan, Philippines) Nepenthes veitchii Golden Peristome Nepenthes maxima x ventricosa górne dzbanki łapią się czego popadnie, a pobliżu najwięcej innych dzbanków Nepenthes bicalcarata Giant (Sarawak, Borneo) Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Kilka zdjęć z zarośniętego Masywu Chimanta Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Brocchinia hechtioides Heliamphora minor Heliamphora huberi na Amuri Tepui Heliamphora heterodoxa Heliamphora chimantensis na Chimanta Tepui Utricularia pubescens Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Nepenthes ventricosa x talangensis Nepenthes lowii (Trusmadi, Borneo) Nepenthes albomarginata Red Nepenthes reinwardtiana Nepenthes spectabilis (Gunung Sibuatan, Sumatra) Nepenthes mindanaoensis (Philippines) - choć wg mojej oceny jest to najprawdopodobniej jego naturalna krzyżówka z N. bellii Nepenthes ampullaria (Tayeve, Irian Jaya) Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 8 Kwietnia 2016 Share Napisano 8 Kwietnia 2016 A ja się pytam, czemu Nepenthes alba nie będzie miał białych dzbanków? Wyczekuje ich pojawienia się, a tu nic :c Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2016 A ja się pytam, czemu Nepenthes alba nie będzie miał białych dzbanków? Wyczekuje ich pojawienia się, a tu nic :c Też się zastanawiam, bo to będzie górny dzbanek i będzie całkiem czerwony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Świeżo wyciągnięte z chłodni Drosera regia, jeszcze większość liści silnie pozwijana, ale pewnie szybko ruszą ze wzrostem Jeszcze na poważnie zimujące turiony Drosera filiformis Spośród muchołówek tylko nieliczne jakoś wyglądają, większość niestety całkowicie straciła liście. Mam nadzieję że takie długie zimowanie pozwoliło im dobrze odpocząć i teraz będą ładnie rosnąć Wyjątkowo mała śmiertelność siewek Byblis guehoi (zawsze padało mi ich dużo bo nie dokarmiam) spowodowała ze w doniczkach robi się gęsto i lepko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Piękne Muchołówki u mnie też bardzo powoli... Może dlatego, że całą zimę spędziły na dworze. Większość straciła całe liście, ale już widać wychodzące nowe Pozostaje czekać na słońce i wyższe temperatury Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Jak zawsze pięknie u Ciebie, fajne byblisy, muszę kiedyś spróbować z tym gatunkiem. Długo kiełkuje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Dzięki wksek Ja się już nauczyłem cierpliwie czekać na wzrost roślin, zwłaszcza przy hodowli heliamfor, na niektóre musiałem czekać kilka lat aż wypuściły dorosłe pułapki, a na niektóre wciąż czekam. Jak zawsze pięknie u Ciebie, fajne byblisy, muszę kiedyś spróbować z tym gatunkiem. Długo kiełkuje? Dzięki Radku Nasiona tego byblisa kiełkują bardzo szybko, ale ja zawsze traktuję je kwasem giberelinowym, standardowo moczenie 24 godziny. Nigdy nie byłem do końca przekonany do byblisów, bo to głównie rośliny jednoroczne, ale Hesperyda i Blueb (od którego dostałem nasiona) skutecznie mnie przekonali do hodowli tego gatunku, nawet udało mi się kilka kwiatów zapylić w zeszłym roku, więc kilka siewek jest najprawdopodobniej z tych nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 To jakbyś uzyskał nasiona to się piszę na pakiecik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 @dokkrb, a te ogromne krople na biblisie są ich wlasne ? W sensie, to one je "wyprodukowały" ? takk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2016 @dokkrb, a te ogromne krople na biblisie są ich wlasne ? W sensie, to one je "wyprodukowały" ? takk Tak, to nie jest efekt pryskania jak miało to miejsce, kilka postów wcześniej, w przypadku D. paradoxa. Wszystkie rośliny trzymam w zbiornikach, wiec wilgotność powietrza jest zawsze wysoka, stąd taka obfitość kropli, ale zauważyłem, że jeszcze tylko w przypadku D. adelae i D. regia krople bywają takie duże, że co jakiś czas spadają na podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2016 Na specjalne zamówienie Filemona zdjęcia niektórych moich hookerianów, mam je prawie we wszystkich stałych ekspozycjach, więc co najmniej kilkanaście sztuk, ale w przeciwieństwie do innych dzbaneczników nie rzucają się w oczy ze względu na małe rozmiary, zarówno dzbanków jak i całych roślin. Niezwykły, zwykły Nepenthes Hookeriana Nepenthes Hookeriana Tricolor, znacznie bardziej od zwykłego przypomina ampullaria Nepenthes Hookeriana red Im bardziej górne dzbanki się tworzą, niestety tym mniej czerwonego wybarwienia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi