Lukash Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Dawno tu nie wchodziłem i jak zawsze pięknie ukazane rośliny, każdy detal, można obserwować, podziwiać, cieszyć buźkę. A trzecie zdjęcie Nepenthes macfarlanei x ramispina (Gunung Britchang, West Malaysia) skojarzyło mi się z modliszką, ciekawe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Maja 2016 Autor Share Napisano 6 Maja 2016 Dzięki Łukaszu, Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Nepenthes bicalcarata Nepenthes mirabilis var globosa Nepenthes sibuyanensis x Lady Pauline Nepenthes bokorensis (location C, Cambodia) Nepenthes spectabilis x burkei Nepenthes maxima x ventricosa Nepenthes boschiana (Borneo) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Drosera erythrorhiza var. imbecilia już puszcza nowe rozety, a ledwo zdążyłem usunąć stare i suche rozety. Drosera schmutzii (Kangaroo Island, Australia Południowa) na razie rośnie cały czas ładnie i właśnie puściła pierwszy kwiat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 Nepenthes bellii (Mindanao, Philippines) puścił pierwszy górny dzbanek Nepenthes Ventrata Nepenthes ampullaria Green Nepenthes khasiana Nepenthes northiana Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes albomarginata Red Striped (Penang, Peninsular Malaysia) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Maja 2016 Autor Share Napisano 18 Maja 2016 Chciałem Wam pokazać, jak obecnie wygląda zarośnięty Chimanta Massif Heliamphora minor Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) i drugi stół z helkami (Mt. Roraima) Heliamphora collina (Foothills Testigos) Heliamphora heterodoxa Heliamphora spec. nov. Akopan Huperzia selago Heliamphora sp. Angasima Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Maja 2016 Autor Share Napisano 20 Maja 2016 Nepenthes aristolochioides (Sumatra) Nepenthes murudensis (Gunung Murud, Borneo) Nepenthes muluensis (Gunung Mulu, Borneo) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Maja 2016 Autor Share Napisano 21 Maja 2016 Nepenthes hamata (Gunung Lumut) Nepenthes robcantleyi x hamata Nepenthes pitopangii (Ivory Colored Form) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 21 Maja 2016 Share Napisano 21 Maja 2016 Nepenthes robcantleyi x hamata jaki to piękny dzbanecznik! love Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Maja 2016 Autor Share Napisano 21 Maja 2016 Nepenthes robcantleyi x hamata jaki to piękny dzbanecznik! Faktycznie jest bardzo udana krzyżówka, ale zauważ że jest też obecnie w najlepszym okresie dla dzbanecznika, już jest spory i ma spore dzbanki, a jeszcze nie ruszył ze wzrostem na wysokość i nie poszedł w pnącze. Wiele dzbanków, które ładnie u mnie wyglądały w takim okresie jak tentaculata czy hamata, teraz wyglądają strasznie biednie - długie i łyse pnącze z bardzo małą ilością dzbanków, dopiero po puszczeniu nowych odrostów zaczną wyglądać lepiej. Mam nadzieję że dzbanki górskie, podobnie jak i heliamfory trzymane w górskim fitotronie teraz ładnie ruszą ze wzrostem, bo w końcu udało się "specjalistom" ustawić sterowanie klimatyzacji i mam odpowiednie temperatury - 24 w dzień, 15 w nocy. Ostatnio mogłem ustawić tylko jedną temperaturę na całą dobę - było to 18 stopni, cześć roślin nie dzbankowała bo nie było nocnych spadków, a część nie rosła bo temperatura w dzień była za niska - mam nadzieję że to się teraz zmieni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 21 Maja 2016 Share Napisano 21 Maja 2016 Takiego dzbanecznika mógłbym mieć, nie jest za duży, co ważne nie wyrósł w górę. Extra kępka! Pieściłbym należycie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Jak masz taką kolekcję to możesz założyć sklep A ten lamut to z wistuby? I kolejne pytanie czy Nepenthes robcantleyi x hamata gdzieś kupiłeś czy wyhodowałeś bo wygląda mega i bym go z chęciom kupił Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Maja 2016 Autor Share Napisano 22 Maja 2016 Jak masz taką kolekcję to możesz założyć sklep A ten lamut to z wistuby? I kolejne pytanie czy Nepenthes robcantleyi x hamata gdzieś kupiłeś czy wyhodowałeś bo wygląda mega i bym go z chęciom kupił Po co mi sklep, przecież mogę sprzedawać na forum. N. hamata (Gunung Lumut) jest oczywiście od Wistuby a Nepenthes robcantleyi x hamata od Roraimy, kupiony w październiku 2014 oczywiście jako mała sadzonka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Maja 2016 Autor Share Napisano 22 Maja 2016 Jeden z dzbanków przywiezionych z Warszawy - Nepenthes Louisa, nie wiem jak to się stało że go do tej pory nie miałem Nepenthes spathulata x robcantleyi okazał się chłopcem - właśnie rozwinęły się pierwsze kwiaty Nepenthes rafflesiana Nepenthes sibuyanensis x Lady Pauline Nepenthes burbidgeae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 Na serio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 "nie wiem jak to mozliwe ze go do tej pory nie mialem" ja bym napisal nie wiem jak to mozliwe ze go mialem takk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi