Fan dzbaneczników Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 Przepraszam. Co? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Maja 2016 Autor Share Napisano 26 Maja 2016 Kilka szklarniowych dzbanków Nepenthes ampullaria Harlequin Nepenthes hirsuta (Borneo) Nepenthes albomarginata Red Striped (Penang, Peninsular Malaysia) Nepenthes albomarginata Red Nepenthes Hookeriana Tricolor Nepenthes ventricosa Nepenthes maxima Nepenthes maxima x ventricosa Nepenthes mirabilis var globosa Nepenthes suratensis Nepenthes khasiana Nepenthes sp.? Nepenthes alba (Peninsular Malaysia) kolejny niestety nie biały dzban Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 27 Maja 2016 Share Napisano 27 Maja 2016 Takiego dzbanecznika mógłbym mieć, nie jest za duży, co ważne nie wyrósł w górę. Extra kępka! Pieściłbym należycie! Łukaszu akurat stwierdzenie nie jest za duży w przypadku krzyżówek Robcantley jest mało trafne, te rośliny potrafią być ogromne! Owszem wszystko jest małe zanim urośnie ale akurat wśród górali, nawet nie dokarmianych wzrost x robcantleya jest bardzo widoczny Z tego co pamiętam oprócz mnie i Doktora swoją roślinę uparapetowiał hddk i pewnie też znacznie przybrała na wyglądzie? Moja, zdjęcie archiwalne bo chyba ze Stycznia, ale wygląd nie wiele się zmienia. Jeden z dzbanków przywiezionych z Warszawy - Nepenthes Louisa, nie wiem jak to się stało że go do tej pory nie miałem Doktorze przy tak pokaźnej kolekcji (jest jedną z kilku na której się wzoruję, może nie ilość ale jakość roślin się liczy) na takie krzyżówki nie zwraca się uwagi Również posiadam wśród swojego mini zbioru, lekko niedoceniany ale dzbany zaiste tworzy przepiękne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 27 Maja 2016 Share Napisano 27 Maja 2016 Takie nieduże dzbaneczniki to mogę przygarnąć. Niebawem będę pisał w ich sprawie do doświadczonych bo mam swoje widzi mi się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Maja 2016 Autor Share Napisano 27 Maja 2016 Jacku faktycznie robcantleyi x hamata osiągnie pewnie pokaźne rozmiary (na co bardzo liczę ), ale jak sam zauważyłeś słabo się zmienia, tzn. rośnie dość wolno, żaby nie powiedzieć że bardzo wolno, u mnie podobnie wolno rośnie robcantleyi, więc chyba taki jego urok. Z tego względu chyba można go brać pod uwagę jako dzbanek o umiarkowanej wielkości przez długi czas, a przy tym bardzo urokliwy. Co do Nepenthes Louisa, to chyba z niewiedzy go przegapiłem, jakoś oglądając zdjęcia w internecie nie zrobił na mnie wrażenia, a z drugiej strony nigdy nie natrafiłem na oferty jego sprzedaży czy wymiany. Dopiero w Warszawie zobaczyłem na żywo te imponujące dzbanki (i uznałem że muszę go mieć), a akurat zarówno Carnisana jak i Roraima miały bardzo ładne okazy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Maja 2016 Autor Share Napisano 29 Maja 2016 (edytowane) Niestety zaczyna kwitnąć moja największa Brocchinia reducta Heliamphora parva (Cerro Neblina) Heliamphora nutans Heliamphora collina (Foothills Testigos) Heliamphora heterodoxa Heliamphora spec. nov. Akopan Heliamphora minor Heliamphora huberi (Amuri Tepui) Utricularia pubescens Edytowane 29 Maja 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 Heliamphora folliculata (Murosipan Tepui, Ven.) Heliamphora neblinae x hispida (Cerro Neblina) Heliamphora folliculata x neblinae Heliamphora ceracea (Cerro Neblina) Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui) Heliamphora ciliata (Lowland) Heliamphora huberi (Amuri Tepui) Heliamphora huberi (Bonnetia forest) Heliamphora elongata x ionasi (formerly known as H. nutans (Tramen) x ionasi) Heliamphora heterodoxa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 1 Czerwca 2016 Share Napisano 1 Czerwca 2016 Cudne helki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2016 Tym razem kilka dzbaneczników z Sumatry, których już chyba dawno nie prezentowałem Nepenthes mikei (Sumatra) Nepenthes naga (Sumatra) Nepenthes flava (Sumatra) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 Dzbaneczniki można podziwiać i podziwiać! love Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2016 Dzbaneczniki można podziwiać i podziwiać! Zgadzam się z Tobą Łukashu, ja szczególnie lubię oglądać je na żywo, zwłaszcza te sumatrzańskie, a że większość trzymam dzbaneczniki gęsto upakowane, to nigdy nie wiadomo gdzie i jaki dzban znajdę. Czasem potrafią zaskoczyć wielkością czy ilością dzbanków ukrytych w torfowcach. Nepenthes jacquelineae (Sumatra) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 5 Czerwca 2016 Share Napisano 5 Czerwca 2016 Ta naga w jakim jest wieku? Z dzikich nasion ? Ja mam z 15 prawie dorosłych roślin z Mt. Talang i każdy osobnik ma rozdwojony przydatek pod dachem Nawet gdy były wielkości ok 10cm średnicy miały język węża Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2016 (edytowane) Ta naga w jakim jest wieku? Z dzikich nasion ? Ja mam z 15 prawie dorosłych roślin z Mt. Talang i każdy osobnik ma rozdwojony przydatek pod dachem Nawet gdy były wielkości ok 10cm średnicy miały język węża Ta naga nie jest z nasion, zakupiona była w jednym ze sklepów, ale nie pamiętam którym, mam ją około trzech lat, faktycznie wg opisu powinna mieć dwa rodzaje przydatków znajdujących się na dolnej powierzchni wieczka. Pierwszy ma kształt haka i znajduje się blisko podstawy pokrywy, a drugi jest trójkątny, a często dychotomicznie rozwidlony jest obecny blisko wierzchołka wieczka. U mnie naga jakoś wolno rośnie i myślę że jest jeszcze za młoda (roślina ma średnicę może 5-6cm), wyraźne zgrubienie w miejscu tego przydatku wierzchołkowego już jest, więc może coś się z tego rozwinie, albo BE puściło jakąś skundloną naga. Edytowane 5 Czerwca 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2016 (edytowane) Kilka zdjęć najnowszych nabytków Między innymi udało mi się w końcu wyciągnąć zaległości z Czplants, resztki zamówienia które złożyłem w maju 2013 roku przez ten czas zupełnie nie odpisywali na maila, dorwałem ich w końcu na CPUKu Rośliny niestety słabej jakości, na ogół bez korzeni, ale mam nadzieję że dojdą do siebie Chyba w najlepszej kondycji dojechał Nepenthes eymae (Central Sulawesi, Indonesia) Nepenthes clipeata (Gunung Kelam, Kalimantan) za 50EURO Nepenthes longifolia (Kelog Sembilan, West Sumatra) Nepenthes campanulata (Kalimantan) - musiałem zakupić, bo dwie poprzednie sztuki niestety uśmierciłem Nepenthes lingulata I teraz kilka bardzo ładnych roślin zakupionych od forumowiczów (Heliamfana i Twargora) Heliamphora spec. Yuruani B W końcu mam też Heliamphora sarracenioides Nepenthes veitchii (Batu Buli - Batu Lawi, 1500 m, Kelabit Highlands, Borneo) Nepenthes ventricosa x robcantleyi Nepenthes reinwardtiana Red form (Bareo, Kelabit Highlands, Borneo) Nepenthes alata (Surigao, Philippines) Nepenthes bongso (Gunung Marapi, West Sumatra) Nepenthes lingulata (Mountain near Barumun area, North Sumatra) Edytowane 7 Czerwca 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2016 Nepenthes jamban (Sumatra) Nepenthes spathulata Nepenthes tenuis Nepenthes petiolata x veitchii Nepenthes ventricosa x talangensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi