dokkrb Napisano 4 Września 2016 Autor Share Napisano 4 Września 2016 Heliamphora pulchella (Chimanta Tepui), niestety miała tylko jeden kwiat, zakwitła jak byłem na urlopie i nie udało mi się zapylić, ale pyłek zebrałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Września 2016 Autor Share Napisano 8 Września 2016 Heliamphora nutans Nepenthes suratensis - pierwszy górny dzban, choć te pośrednie są podobne Nepenthes spathulata x adnata Nepenthes rafflesiana Giant 99 (Brunei) Nepenthes rafflesiana elegans (Brunei) Nepenthes mirabilis var globosa Nepenthes Linda Nepenthes khasiana (India) Nepenthes bokorensis (location C, Cambodia) Nepenthes petiolata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 9 Września 2016 Share Napisano 9 Września 2016 H. nutans się przypaliła czy ma deficyt chlorofilu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 H. nutans się przypaliła czy ma deficyt chlorofilu? Od czasu jak wydoroślała ujawnił się ten defekt, to jest jedna z roślin które kupiłem kilka lat temu z in-vitro (kilkanaście sztuk), u niektórych wykształcają się dziwne pułapki jak na fotografiach poniżej - ani młodociane ani dorosłe, ale większość była 'normalna' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 9 Września 2016 Share Napisano 9 Września 2016 Taka trochę Heliamphora 'flamingo' nieprawdaż? Tylko trochę mniej zjawiskowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 Taka trochę Heliamphora 'flamingo' nieprawdaż? Tylko trochę mniej zjawiskowa Niestety tylko troszeczkę, ale może się jeszcze podciągnie, zawsze taki odmieniec ciekawie wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 16 Września 2016 Autor Share Napisano 16 Września 2016 Nepenthes ventricosa (Philippines) Nepenthes albomarginata Red Nepenthes albomarginata Green Nepenthes albomarginata Red Striped (Penang, Peninsular Malaysia) Nepenthes Ventrata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 17 Września 2016 Share Napisano 17 Września 2016 :) :) Piękna ventricosa!gratuluje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Września 2016 Autor Share Napisano 21 Września 2016 (edytowane) Dzięki Maks Ostatnie już zdjęcia z mojego małego Masywu Chimanta, rozpoczyna się remont moich boksów i musiałem dzisiaj wszystko rozebrać, mam nadzieję że będzie Chimanta Massif 2.0 - czas pokaże czy się uda. Heliamphora minor Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Heliamphora heterodoxa Drugi stół - Mt. Roraima tuż przed rozmontowaniem Heliamphora heterodoxa x ionasii Heliamphora collina (Foothills Testigos) Heliamphora spec. nov. Angasima i Heliamphora spec. nov. Akopan Brocchinia reducta i Brocchinia hechtioides Rozkopana Chimanta, na szczęście tu mogłem całe górki poprzenosić bez przesadzania roślin Niestety z drugiego stołu wszystkie rośliny musiałem przesadzać, największy problem był z Brocchinia reducta, korzenie miała wszędzie, dodatkowo nie miałem dość dużej doniczki i musiałem posadzić w wiaderku Tak obecnie wygląda szklarnia, jeszcze czekają mnie porządki Edytowane 21 Września 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Września 2016 Autor Share Napisano 24 Września 2016 (edytowane) Wszystkie rośliny rosną już w innym boksie, który będzie remontowany jako ostatni Nepenthes Miranda i Nepenthes khasiana Nepenthes maxima Większość z dzbanków musiałem silnie przyciąć, bo nie było szansy wyplątać ich w całości, będzie więc trochę sadzonek łodygowych Kilka nowych roślin Brakująca w mojej kolekcji Heliamphora tatei z Cerro Marahuaka Heliamphora huberi (Angasima Tepui) Wild Seedgrown Nepenthes tobaica green/orange (BE) Udało mi się zapylić jeden z kwiatów Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui) Edytowane 24 Września 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 24 Września 2016 Share Napisano 24 Września 2016 A jak Ci tam cycas rośnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Września 2016 Autor Share Napisano 24 Września 2016 A jak Ci tam cycas rośnie? Okropnie dobrze, co dziwne nie przeszkadza mu taka duża ilość wilgoci, a nawet często trafiająca się stojąca woda, rośnie w boksie z roślinami górskimi więc pod względem temperatur ma chyba odpowiednie warunki, ostatnio koleżanka przyniosła jeszcze jednego mniejszego, który jej już zaczynał padać, i bardzo ładnie odżył, puszcza obecnie dużo większe liście niż w warunkach pokojowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 24 Września 2016 Share Napisano 24 Września 2016 Kiedyś szukałem informacji o warunkach dla cycasów i trafiłem na wiele rozbieznosci od "traktować niemal jak kaktusy" po właśnei częste zraszanie... a jak podlewasz w tej wilgotności? Woda stoi u niego w doniczce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Września 2016 Autor Share Napisano 24 Września 2016 Kiedyś szukałem informacji o warunkach dla cycasów i trafiłem na wiele rozbieznosci od "traktować niemal jak kaktusy" po właśnei częste zraszanie... a jak podlewasz w tej wilgotności? Woda stoi u niego w doniczce? Cykas stoi na stole zalewowym, który ma non stop odkręcony kran więc wody stojącej nie ma na stole, ale cykas ma bardzo płyciutką podstawkę pod doniczką i na pewno woda jest w niej raczej non stop, zraszanie latem ustawione jest trzy razy, rano, koło 15 i koło 20 nie pamiętam dokładnie, a zimą tylko 2 razy na dzień, wtedy przez około 3 minuty leje się ze zraszaczy woda destylowana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 helki ode mnie dotarły w stanie bardzo dobrym widzę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi