dokkrb Napisano 15 Października 2016 Autor Share Napisano 15 Października 2016 dokkrb: ...ahhh te zamówienia publiczne Niestety, nie do uniknięcia. Mam nadzieję że szybko poprawią co skopali, ale nie sądzę aby coś zrobili z parapetami - bo wcześniej miałem szerokie płaskie parapety, na których mogłem trzymać kuwety z roślinami, a w jednym z boksów zrobili teraz parapet skośny (i nic na nim nie postawię), a w drugim taki jak był - płaski. Co nimi kierowało nie mam pojęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 (edytowane) Typowa, polska robota za publiczne pieniądze. Najpierw się robi a potem się zastanawia co z tym będzie a nie na odwrót . Stykam się z tym na co dzień, więc dobrze znam ten ból ;/. Edytowane 15 Października 2016 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Października 2016 Autor Share Napisano 18 Października 2016 (edytowane) W końcu przeprowadzka zakończona. Teraz trzeba będzie znaleźć czas na odbudowanie ekspozycji. Przyszły już do mnie zakupy z Roraimy (niewielkie, bo niestety większość w ofercie to krzyżówki) Nepenthes reinwardtiana Red (BE-3671) Nepenthes treubiana Edytowane 18 Października 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Października 2016 Autor Share Napisano 20 Października 2016 Heliamphora ceracea (Cerro Neblina, Brazil, Venezuela) Heliamphora minor Heliamphora neblinae (Avispa, Venezuela) Heliamphora folliculata (Murosipan Tepui, Venezuela) Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui, Venezuela) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Października 2016 Autor Share Napisano 24 Października 2016 Nepenthes rajah (Borneo) Nepenthes ovata Nepenthes burbidgeae x campanulata Nepenthes rafflesiana x mirabilis var globosa Nepenthes mindanaoensis (Philippines) Nepenthes petiolata (Philippines) Nepenthes Hookeriana Red Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes spathulata x dubia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Października 2016 Autor Share Napisano 25 Października 2016 Nepenthes spathulata Nepenthes hamata (BE) Nepenthes hamata (Gunung Lumut) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Października 2016 Autor Share Napisano 27 Października 2016 (edytowane) Nepenthes insignis (Tayeve, Irian Jaya, New Guinea) Nepenthes Linda Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes adnata x campanulata a nie Nepenthes spathulata x adnata Nepenthes maxima Nepenthes bicalcarata Red Flush (Brunei, Borneo) Nepenthes mirabilis var. echinostoma Nepenthes philippinensis (Palawan, Philippines) Nepenthes chaniana x veitchii BE-3137, a nie jak podałem wcześniej Nepenthes burbidgeae x veitchii Nepenthes suratensis Nepenthes ampullaria Red Speckled Edytowane 28 Października 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 28 Października 2016 Share Napisano 28 Października 2016 dokkrb: wygląda mi bardziej na chaniana x veitchii a nie burb x veitchii. masz foto całej rośliny ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Października 2016 Autor Share Napisano 28 Października 2016 (edytowane) dokkrb: wygląda mi bardziej na chaniana x veitchii a nie burb x veitchii. masz foto całej rośliny ? Oczywiście masz rację, zgodnie z etykietką w doniczce jest to Nepenthes chaniana x veitchii BE-3137, mój Nepenthes burbidgeae x veitchii jest jeszcze malutki. Ale myślałem że Twojej uwadze nic nie umknie, a tu okazuje się, że to nie jedyny mój błąd, bo Nepenthes spathulata x adnata też błędnie podpisałem - bo jest to Nepenthes adnata x campanulata. Muszę częściej patrzeć na etykietki, bo po tych przeprowadzkach rośliny stoją w zupełnie innych miejscach niż się przyzwyczaiłem, a poza tym nocna pora nie jest najlepsza na wstawianie zdjęć, ale niestety często jedyna wolna chwila aby to zrobić. Nepenthes chaniana x veitchii Nepenthes burbidgeae x veitchii Nepenthes adnata x campanulata Nepenthes burbidgeae x platychila Nepenthes veitchii BE-3646 Nepenthes veitchii Golden, Highland (Bareo, Borneo) Nepenthes spathulata x veitchii Edytowane 28 Października 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 28 Października 2016 Share Napisano 28 Października 2016 adnata x capmpanulata w twoim wydaniu wygląda kozacko - u mnie dzbanki są dużo bardziej zielone, bez względu na klon. Musisz mieć więcej światła . Wszystkie krzyżówki trzymam pod stołami w dużym nieładzie, trzoszkę po macoszemu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 Adnata x capmpanulata właśnie teraz zaczęła puszczać takie dzbanki, wcześniej miała bardzo zielone - też fajnie wyglądały, jest to efekt przeniesienia jej spod większych roślin na lepiej oświetlony stół, gdzie stoi pośród innych młodych i niewielkich roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Heliamphora uncinata (Amuri Tepui, Venezuela) niedawno wydoroślała, a tu już kolejna młoda uncinata dorośleje Heliamphora parva GH do Heliamfana Heliamphory w szklarni Heliamphory w fitotronie górskim Heliamphora huberi (Bonnetia forest) Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui, Venezuela) Heliamphora pulchella (Chimanta Tepui, Venezuela) Utricularia pubescens Edytowane 29 Października 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 (edytowane) Wydaje mi się, że ta uncinata ma w sobie geny exappendiculaty. Nie jestem w 100% pewien- jest za mała, więc zobaczymy następny dzbanek krzyżówki exa x uncinata i uncinata x exa itp. wyglądały podobnie u mnie w tym stadium. Ta parva to będzie gigant- moje przed kwitnieniem miały dzbanki ponad 30cm, teraz jakieś 25 cm Edytowane 30 Października 2016 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Wydaje mi się, że ta uncinata ma w sobie geny exappendiculaty. Nie jestem w 100% pewien- jest za mała, więc zobaczymy następny dzbanek krzyżówki exa x uncinata i uncinata x exa itp. wyglądały podobnie u mnie w tym stadium. Ta parva to będzie gigant- moje przed kwitnieniem miały dzbanki ponad 30cm, teraz jakieś 25 cm No jest to oczywiście uncinata od Wistupy, a jak doświadczenie uczy - jest z roślinami od niego niestety różnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Jeżeli od AW to jest spore prawdopodobieństwo, że krzyżówka, wszystkie te krzyżówki wyglądają świetnie więc nic się nie dzieje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi