dokkrb Napisano 31 Października 2016 Autor Share Napisano 31 Października 2016 Nepenthes sibuyanensis x aristolochioides Nepenthes glandulifera Nepenthes longifolia (Kelog Sembilan, West Sumatra) Nepenthes singalana x mirabilis var globosa Nepenthes ventricosa x talangensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Listopada 2016 Autor Share Napisano 3 Listopada 2016 (edytowane) Powstał Chimanta Massif 2.0 Nie było łatwo odbudować, ale w końcu się udało. Zmian co do ustawienia skałek nie ma, bo są zgodne ze strukturą całego masywu, ale pozbyłem się wielu uciążliwych roślin, które zbyt silnie zarastały poprzednią wersję - m.in. dzięki pomocy Iglacego pozbyłem się Utricularia longifolia. Posadzone jest natomiast znacznie więcej Utricularia quelchii, mam nadzieję, że jak się trochę rozrośnie, to będzie go widać lepiej. Z podłożem nie kombinowałem bo sprawdziła się dobrze poprzednia wersja. Edytowane 3 Listopada 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 Zajefajnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 (edytowane) No, wszystko wyszło bardzo fajnie. Zadziwiają mnie te mszaki, tak genialnie je rozlokowałeś, że całość zdaje się już być nimi porządnie zarośnięta, jakby już od dłuższego czasu tam bytowały Zastanawiam się tylko - nie boisz się, że mchy zdławią quelchii? Edytowane 3 Listopada 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Listopada 2016 Autor Share Napisano 3 Listopada 2016 No, wszystko wyszło bardzo fajnie. Zadziwiają mnie te mszaki, tak genialnie je rozlokowałeś, że całość zdaje się już być nimi porządnie zarośnięta, jakby już od dłuższego czasu tam bytowały Zastanawiam się tylko - nie boisz się, że mchy zdławią quelchii? No to się trochę udało, bo właśnie takie wrażenie te mszaki miały robić - a prawda jest taka, że faktycznie część z tych mszaków rosła na poprzedniej wersji masywu, nie użyłem tylko tych, które poprzerastała U. longifolia. Gdzie U. quelchii miał liść, to wystaje ponad mszaki, w pozostałych przypadkach musi sobie poradzić, mimo że te mszaki stwarzają wrażenie zwartej warstwy to w większości bardzo luźna i cienka warstwa - głównie mach Hypnum cupressiforme. Patrząc na to jak rośnie w paludarium z helkami to jestem pewien że da radę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Listopada 2016 Autor Share Napisano 5 Listopada 2016 Inny klon Heliamphora ciliata (Lowland) mi wydoroślał i ma inne pułapki - bez takiej wygiętej do tyłu łyżeczki, co ciekawe jest to też roślina zakupiona od Wistuby Kolejna dziwna sytuacja - Heliamphora spec. nov. Akopan - po długim okresie puszczania typowych dla tego klonu pułapek wypuściła obecnie pułapkę przypominającą H. purpurascens, może to u niej typowe, ale dla mnie coś nowego - może ktoś z Was ma w tej kwestii lepsze doświadczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 10 Listopada 2016 Autor Share Napisano 10 Listopada 2016 Heliamphora pulchella (Chimanta Tepui, Venezuela) Heliamphora pulchella (Amuri Tepui, Venezuela) Heliamphora minor (Auyan Tepui) Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Heliamphora heterodoxa x minor (Midoxa) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Listopada 2016 Autor Share Napisano 12 Listopada 2016 (edytowane) Kilka zdjęć siewek dzbaneczników Niektóre już osiągają przyzwoite rozmiary jak Nepenthes maxima Wavy albo N. ampullaria Nepenthes faizalina x? Nepenthes eustachya Red Nepenthes x Hookeriana Hotlip Nepenthes jacquelineae Nepenthes rafflesiana Giant Red Nepenthes rafflesiana Nepenthes Viking-Wing Tendril x Veitchii Bario I jedne z najmłodszych maluchów Nepenthes Hookeriana (N rafflesiana Dark x N. ampullaria Black Miracle) Edytowane 13 Listopada 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 14 Listopada 2016 Share Napisano 14 Listopada 2016 W kwestii H. spec. "Akopan", to tego typu zachowanie powinno być cechą charakteryzującą ten gatunek, o ile możemy mówić w tych kategoriach. U mojej rośliny nie zaobserwowałem dotąd drugiego typu łyżki nektarowej, jednak podejrzewam, że z wiekiem ten stan się zmieni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Listopada 2016 Autor Share Napisano 20 Listopada 2016 Dzięki Maćku, Znalazłem zdjęcia Heliamphora spec. nov. Akopan z takimi łyżeczkami nawet u Wistuby, okazuje się że duże łyżeczki na nowych pułapkach bardzo szybko upodabniają się do typowych dla tego taksonu, aczkolwiek są znacznie większe. Heliamphora spec. nov. Akopan Heliamphora minor Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Heliamphora tatei (Cerro Duida) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Listopada 2016 Autor Share Napisano 27 Listopada 2016 Nepenthes aristolochioides (Sumatra) Nepenthes murudensis (Gunung Murud, Borneo) Nepenthes sp. (Church Camp, Gunung Murud, Borneo, Malaysia) Nepenthes macrophylla (Gunung Trusmadi, Borneo) Nepenthes palawanensis (Sultan Peak, Palawan, Philippines) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 No taka ilość dzbanków na jednym aristo to bardzo rzadko spotykana sprawa. Gratuluję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Dzięki Radku, ostatnio N. aristolochioides faktycznie całkiem nieźle rośnie. Trochę nowych zdjęć dzbaneczników, niestety grudzień to ciężki okres dla roślin bo naturalnego światła jest bardzo mało, w styczniu będzie już lepiej. Nepenthes boschiana Nepenthes sanguinea Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes .....? Nepenthes bicalcarata Nepenthes thorelii x (merrilliana x northiana) Nepenthes rafflesiana x mirabilis var globosa Nepenthes northiana Nepenthes albomarginata Red Nepenthes ventrinermis (N. inermis x N. ventricosa) Nepenthes bokorensis (location C, Cambodia) Nepenthes spectabilis (Gunung Sibuatan, Sumatra) Nepenthes rafflesiana elegans (Brunei) Nepenthes rafflesiana (Johor, Malaysia) Nepenthes ampullaria Harlequin Nepenthes ampullaria Red Speckled Nepenthes veitchii Golden, Highland (Bareo, Borneo) Nepenthes Hookeriana Tricolor Nepenthes suratensis Nepenthes spathulata x robcantleyi Nepenthes ramispina Nepenthes bongso I na koniec szkodniki, które zalęgły się w jednym z terrariów Edytowane 20 Grudnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Kto wpadł na pomysł z tymi figurkami? Poproszę o oklaski dla autora ! Ostatnie ujęcie oczywiście najlepsze Dzbanków nie trzeba chwalić, bo jak zwykle wyglądają przykładowo, tylko szkoda, że brak światła o tej porze roku odbiera trochę życia roślinom ze zdjęć... Bardzo podoba mi się ten powyginany perystop u N. northiana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2016 Kto wpadł na pomysł z tymi figurkami? Poproszę o oklaski dla autora ! Ostatnie ujęcie oczywiście najlepsze Dzbanków nie trzeba chwalić, bo jak zwykle wyglądają przykładowo, tylko szkoda, że brak światła o tej porze roku odbiera trochę życia roślinom ze zdjęć... Bardzo podoba mi się ten powyginany perystop u N. northiana Tomku te dziwne skrzaty to prezent od studentów, który leżał w sekretariacie, a dziewczyny w katedrze uznały że wystarczająco zaskoczy szefa, więc wszyscy zgodzili się że warto podnieść mu ciśnienie, ale komentarzy z jego strony się nie doczekaliśmy, przemilczał to, jak i cały wystrój terra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi