dokkrb Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2016 Iglacy Twój Nepenthes Hookeriana rośnie u mnie bardzo dobrze nie stracił żadnych dzbanków, a puszcza cały czas nowe, tak ubarwiony i nie grymaśny Hookeriana to mi się podoba Moja największa jak do tej pory Brocchinia reducta ładnie kwitła i ma trochę nasion, jednak jeszcze większość nie jest dojrzała, zobaczymy jaka będzie skuteczność uzyskania nowych roślin z nasion. Siewki Drosophyllum lusitanicum Siewki Heliamfor Cephalotus follicularis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 22 Grudnia 2016 Share Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) A już miałem pytać, co u niego! Tak jak już Ci mówiłem, jest to hardy dzbanek. Trzeba by się postarać, aby zrobić mu krzywdę. Poprzedniej zimy przez wypadek (dzięki kochanej rodzinie ) zamarzł mi całkowicie - przez noc stał przy rozszczelnionym oknie, kiedy na zewnątrz królowała temperatura -19 stopni C. Z rana gleba przypominała kostkę lodu, a jak to odbiło się na kondycji rośliny? Straciła część dzbanków i zastopowała wzrost na 3 tygodnie, ale poza tym dzbanek nie padł, doszedł do siebie i zaczął ponownie rosnąć... Jeszcze raz dziękuje, że go przygarnąłeś na zimę U Ciebie przynajmniej nie zamarznie Edytowane 22 Grudnia 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Jednocześnie wydoroślały mi dwie Heliamphora uncinata (Amuri Tepui, Venezuela) klon AW. Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui, Venezuela) Heliamphora huberi (Bonnetia forest) Heliamphora huberi (Akopan Tepui) Heliamphora huberi (Amuri Tepui, Venezuela) Heliamphora ceracea (Cerro Neblina, Brazil, Venezuela) Heliamphora exappendiculata (Chimanta Tepui, Venezuela) Heliamphora spec. Yuruani B Heliamphora minor (Auyan Tepui, Venezuela) Heliamphora neblinae (Cerro Neblina, Brazil, Venezuela) Heliamphora neblinae (Avispa, Venezuela) Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui, Venezuela) Heliamphora folliculata (Kamakawarai Tepui, Venezuela) Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Heliamphora folliculata (Murosipan Tepui, Venezuela) Heliamphora nutans Brocchinia tatei (Chimanta Tepui) Edytowane 24 Grudnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 24 Grudnia 2016 Share Napisano 24 Grudnia 2016 Widzę, że "dziawna" exa z Chmianty ode mnie wydoroślała expresowo . Te uncinaty wglądają jakby miały jakąś introgresję exappendiculaty, z kolei exa Amuri ma w sobie uncinatę. Masa klonów AW z Amuri nie była czysta gatunkowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 24 Grudnia 2016 Share Napisano 24 Grudnia 2016 Ale tam pięknie u Ciebie! Mógłbym spać, jeść i przebywać 24/24. Masz tam namiastkę prawdziwej egzotyki! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2016 (edytowane) Ale tam pięknie u Ciebie! Mógłbym spać, jeść i przebywać 24/24. Masz tam namiastkę prawdziwej egzotyki! Dzięki Łukaszu, szczególnie zjawiskowo jest, gdy w słoneczny dzień szklarnia jest zraszana, wtedy człowiek czuje się jak w tropikach (przyjemne zwłaszcza zimą - 27 stopni, ponad 90% wilgotności - to znacznie lepsze warunki niż na zewnątrz szklarni), teraz trzeba tylko czasu, aby rośliny zarosły szklarnię jak to miało miejsce przed remontem. Heliamphora tatei (Cerro Duida) Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Heliamphora nutans Heliamphora hybrid Heliamphora chimantensis (Chimanta Tepui) Heliamphora minor Utricularia pubescens Edytowane 25 Grudnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Jak zawsze Twoje okazy zachwycają, a H.pulchella mnie po prostu rozwala. Nie mogę się napatrzeć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) Tomku jest to moja ulubiona H. pulchella i bardzo charakterystyczna, stąd też często ją fotografuję. Ponownie kilka szklarniowych dzbaneczników Nepenthes diatas Nepenthes truncata Nepenthes adnata x campanulata Nepenthes petiolata Nepenthes reinwardtiana Nepenthes fusca Prawdopodobnie to kolejna u mnie pomyłka kupiony jako Nepenthes spathulata x talangensis, ale najpewniej N. spathulata x campanulata Nepenthes mirabilis var globosa Nepenthes bongso Górny dzbanek Nepenthes mira Nepenthes mindanaoensis Edytowane 27 Grudnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Piękny n.mirabilis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2016 Piękny n.mirabilis Dzięki Maks, on zawsze ładnie wybarwiony, nawet jak mało słońca Pierwszy dzbanek u mojego Nepenthes attenboroughii Nepenthes densiflora Nepenthes ventricosa x robcantleyi Nepenthes tobaica x aristolochioides Nepenthes mikei Nepenthes alata Nepenthes alata (Surigao, Philippines) Nepenthes gymnamphora Nepenthes petiolata x veitchii Nepenthes jamban Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 Fajny ten N.jamban Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 Fajny ten N.jamban Dzbanki ma super, ale miewał lepsze okresy wzrostu i miewa znacznie więcej dzbanków. Teraz zdjęcia dla tych, którzy jak ja i Jaca uważają że hamata jest mistrzem Świata Nepenthes hamata (BE clone) Nepenthes hamata (Gunung Lumut) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Taka zębata ta hamata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2017 Kilka zdjęć ze szklarni, wszędzie pajęczyny Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Heliamphora minor Utricularia pubescens Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Masz chyba dużo pająków,dlatego są tam pajęczyny w dużych ilościach.Na moich roślinach też są czasem pajęczyny,tylko czekać aż jakiś pająk wpadnie w pułapke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi