Maks02 Napisano 20 Stycznia 2017 Share Napisano 20 Stycznia 2017 Gdzie można dostać pojemniki, w których trzymasz rośliny? Chodzi ci o te pojemniki co się na czarny plastikowy pojemnik co z góry nakłada drugi przeźroczysty z plastiku?Można go dostać w markecie na dziale ogrodniczym lub z jakimiś rupieciam,albo w ogrodniczym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2017 Gdzie można dostać pojemniki, w których trzymasz rośliny? Dokładnie tak jak wyżej, ja kupowałem w jakimś internetowym sklepie ogrodniczym, w wielu funkcjonują w sprzedaży jako mini szklarenka, propagator, głównie przeznaczone do wysiewu nasion, nawet są wersje de-lux z podgrzewaniem, sprawdza się taka z podgrzewaczem faktycznie bardzo dobrze przy wysiewie nasiona - sprawdzałem przy dzbanecznikach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2017 Heliamphora uncinata (Amuri Tepui, Venezuela) AW Dwie rośliny, które kupiłem od Wistuby jako Heliamphora ciliata (Lowland) Heliamphora ciliata (Lowland) AW clone 1 z 2010 roku i każdy potomek ma takie same, dziwnie odgięte pułapki Heliamphora ciliata (Lowland) AW clone 2, 2015 W szklarni przy tak niskiej temperaturze na zewnątrz woda cały czas skrapla się pod sufitem i kapiąc opryskuje rośliny torfem, przez co duża część roślin wygląda okropnie, zwłaszcza te, które były niedawno posadzone w świeże podłoże. Heliamphora exappendiculata (Apacapa Tepui, Venezuela) AW Heliamphora nutans Heliamphora chimantensis (Chimanta Tepui, Venezuela) AW Heliamphora parva (Cerro Neblina) AW clone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 21 Stycznia 2017 Share Napisano 21 Stycznia 2017 Ciekawa sprawa z tą cilliatą. Ta, którą mam od Pana, to ten klon z 2015 czy 2010? Bo wytwarza na zmianę pułapki obydwu typów. Ale jak widzę, ta z 2010 jest w miarę stabilną mutacją. Chętnie bym jakieś nadwyżki kiedyś odkupił, ciekawe czy u mnie też by tak rosła. A ta exappendiculata z Apacapa to aż się prosi o rozsadzanie Uwielbiam exappendiculaty, ale powiedziałem sobie, że 3 lokanty muszą mi wystarczyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2017 Ty masz tą z 2010 roku, bo tej z 2015 jeszcze nigdy nie rozsadzałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 21 Stycznia 2017 Share Napisano 21 Stycznia 2017 Ah, czyli to jednak nie jest to o czym myślałem. Ta moja 2 miesiące temu wyglądała tak: A obecnie znowu wypuściła jedną taką pułapkę wygiętą lekko do tyłu. Także tak na zmianę lubi robić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2017 Nepenthes madagascariensis i Nepenthes tomoriana Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes maxima Nepenthes spathulata x robcantleyi Nepenthes albomarginata Red Striped (Penang, Peninsular Malaysia) Nepenthes Louisa Nepenthes insignis (Tayeve, Irian Jaya, New Guinea) Nepenthes boschiana razem z Nepenthes veitchii Golden Peristome Nepenthes khasiana Nepenthes suratensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2017 Heliamphora - hybryda kupiona od AW jako heterodoxa Heliamphora heterodoxa x minor (Midoxa) Heliamphora spec. nov. Angasima Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 W przypadku klonu #1 H. ciliata dużą rolę gra tu intensywność oświetlenia - takie są przynajmniej moje obserwacje. Mam ten klon i aktualnie za każdym razem wytwarza on ładne, kształtne liście, a te odgięte miał wtedy gdy odchodziłem od preferowanego przez niego optimum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2017 Kilka kwitnących heliamfor Właśnie rozwinęły się pierwsze kwiaty Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela), jeszcze kilka dni i pyłek dojrzeje. Heliamphora pulchella (Chimanta Tepui) Heliamphora pulchella (Amuri Tepui, Venezuela) Heliamphora minor (Auyan Tepui) Heliamphora pulchella (Akopan Tepui) - jedyna pulchella, u której nie doczekałem jeszcze dorosłych pułapek Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Heliamphora spec. nov. Akopan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Lutego 2017 Autor Share Napisano 3 Lutego 2017 Siewki Drosophyllum lusitanicum Zebrane w szklarni nasiona Brocchinia reducta zaczęły kiełkować, zupełnie się tego nie spodziewałem, muszę więc zebrać także nasiona z owocujących Brocchinia hechtioides. Utricularia rostrata (Cachoiera da Fumaca, Bahia, Brazil) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 3 Lutego 2017 Share Napisano 3 Lutego 2017 Niezły potwór z tej folliculaty Gratuluję! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 4 Lutego 2017 Share Napisano 4 Lutego 2017 Zastanawiam się tak od dłuższego czasu czy Pan te rośliny trzyma w tych szklarniach jako swoją własność? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Lutego 2017 Autor Share Napisano 4 Lutego 2017 Zastanawiam się tak od dłuższego czasu czy Pan te rośliny trzyma w tych szklarniach jako swoją własność? Wszystko co jest w szklarniach uczelni jest oczywiście własnością uczelni, mimo tego że wszystkie te rośliny ja kupiłem i to w dużej części za swoje własne pieniądze, to nic z tych roślin nie należy do mnie. Co nie zmienia faktu że i tak są to moje rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Lutego 2017 Autor Share Napisano 5 Lutego 2017 Niezły potwór z tej folliculaty Gratuluję! Dzięki, to faktycznie moja największa folliculata, obecnie ma już cztery stożki wzrostu i co ciekawe rośnie cały czas w warunkach nizinnych już od trzech lat. Ewidentnie nie wymaga nocnych spadków temperatury. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi