Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

Kate: u mnie rośnie na parapecie w "szklarni", zero doświetlania- tylko wilgotność spora. Generalnie trzymam całe boxy z mlecznego plastiku a w nich rośliny na parapetach południowych przez 365 dni w roku, w tym takze boxy z siewkami helek- dzbaneczniki dzbanują helki rosną, z wybarwieniem w zimę tylko trochę gorzej :)

Edytowane przez heliamfan
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

U mnie też krzyżówki spathulata rosną w warunkach nizinnym (poza Nepenthes spathulata x dubia) chociaż są sygnowane często jako pośrednie, tylko zauważ że spathulata i jej krzyżówki to są na ogół bardzo duże rośliny i czy w terra będzie dla niej dość miejsca.

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dwa klony Heliamphora purpurascens od Wistuby wyraźnie się różnią łyżeczką nektarową

Pierwszy klon oznaczony był jako Heliamphora purpurascens

2017_03_14_061.JPG2017_03_13_032.JPG

Drugi klon jako Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui), każda łyżeczka jest jest wyraźnie ostro zakończona i skierowana do góry

2017_03_13_041.JPG2017_03_13_035.JPG

2017_03_13_038.JPG2017_03_13_039.JPG

2017_03_13_037.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dwa klony Heliamphora purpurascens od Wistuby wyraźnie się różnią łyżeczką nektarową

Pierwszy klon oznaczony był jako Heliamphora purpurascens

2017_03_14_061.JPG2017_03_13_032.JPG

Drugi klon jako Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui), każda łyżeczka jest jest wyraźnie ostro zakończona i skierowana do góry

2017_03_13_041.JPG2017_03_13_035.JPG

2017_03_13_038.JPG2017_03_13_039.JPG

2017_03_13_037.JPG

Patrząc na łyżkę nektarową tej drugiej heliamfory, kojarzy mi się H. heterodoxa (wyraźny 'hełm konkwistadora'). Ale z tego co pamietam, to ona występuje tylko u podnóża Ptari.

Odnośnik do odpowiedzi

Odkryliśmy nową populację H heterodoxa daaaaleko od Ptari, gdzieś na gran sabanie grubo powyżej 1300 m.n.p.m. Wcale nie przypominają purpurascens. Wrzucę fotki jak się ze wszystkim uporam. Dzbanki 3x wyższe od purpurascens, całe zielone a łyżka nektarowa totalnie inna. U podnóża Ptari nie było ani jednej heterdoxy- zrewidowaliśmy teren wokół rzeki Montopai u podnóża Sororopan Tepui- zero helek za to z 10 gat pływaczy, D. roraimae, D. felix i D. intermedia (gigantyczna forma).

edit: Ptari leży za Sororopan jakieś 4 min lotu helikopterem.

dokkrb: to sa właśnie czyste purpurascens wg. deskrypcji.

Odnośnik do odpowiedzi

To się cieszę, bo Wistuba mi je wysłał jak mu pokazałem co wcześniej od niego kupiłem jako purpuracens, a była to najprawdopodobniej heterodoxa x ionasii - ale Wistuba tylko skomentował roślinę "to nie jest na pewno purpuracens" i tyle, nie napisał co to było i na kolejne moje maile już nie odpisywał.

Edit:

Na Twoim zdjęciu faktycznie mają znajomą łyżeczkę

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

To się cieszę, bo Wistuba mi je wysłał jak mu pokazałem co wcześniej od niego kupiłem jako purpuracens, a była to najprawdopodobniej heterodoxa x ionasii - ale Wistuba tylko skomentował roślinę "to nie jest na pewno purpuracens" i tyle, nie napisał co to było i na kolejne moje maile już nie odpisywał.

Pewnie łyso mu było i zaraz okaże się, że to piękna mega droga odmiana ^^

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie łyso mu było i zaraz okaże się, że to piękna mega droga odmiana ^^

Raczej tylko to co miało być.

Nie ma co na niego narzekać, bo jest jak najbardziej w porządku, ale jak każdemu i jemu zdarzają się pomyłki (a kolejna to ta nieszczęsna heterodoxa z Gran Sabana).

I tak jest to sklep, z którym miałem najmniej problemów z zakupami roślin, i w miarę możliwości finansowych zawsze chętnie korzystam.

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne są te oba wistubowe klony. Ja też u swoich roślin mam bardziej lub mniej odchylone łyżki nektarowe, jednak ogólnie rośliny wyglądają do siebie bardzo podobnie, z ewentualną różnicą w proporcjach długości liści do ich szerokości. W moim odczuciu roślina ze zdjęcia z Ptari nie jest czystym gatunkiem, o czym świadczyć może przewężenie w ok. połowie wysokości liścia, tak charakterystyczne dla H. sarracenioides, jak i łyżka nektarowa posiadająca cechy pośrednie między H. purpurascens i H. sarracenioides.

Odnośnik do odpowiedzi

Heliamphora nutans (Kukenam Tepui)

2017_03_14_069.JPG

2017_03_14_067.JPG

Heliamphora uncinata (Amuri Tepui, Venezuela)

2017_03_14_071.JPG

2017_03_14_082.JPG

2017_03_14_073.JPG

2017_03_14_081.JPG

Nepenthes spectabilis (Gunung Sibuatan, Sumatra) okazał się być osobnikiem żeńskim, dzisiaj podjąłem pierwszej próby zapylenia

2017_03_14_037.JPG2017_03_14_033.JPG

2017_03_14_034.JPG

Zakwitło mi pierwszy raz Drosophyllum lusitanicum

2017_03_14_050.JPG2017_03_14_054.JPG

2017_03_14_055.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Ptaah: wszystko zależy od tego, jak deskrypcja gatunku jest wąska. KAŻDA helka na ptari była inna od następnej rosnącej 50 cm obok, To było szaleństwo, zmienność była tak niesamowita, że na każdym metrze kwadratowym możba było spędzić pół dnia. Specjaliści rozkładali ręce :)

edit: mam ok 2000 zdjęć helek z Ptari i nie znajdziesz dwóch identycznych kolonii :) Znalazłem populację przy wodospadach-helki miały dzbanki ponad 40cm wysokości i łyżki nektarowe 3cm szerokie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ptaah: wszystko zależy od tego, jak deskrypcja gatunku jest wąska. KAŻDA helka na ptari była inna od następnej rosnącej 50 cm obok, To było szaleństwo, zmienność była tak niesamowita, że na każdym metrze kwadratowym możba było spędzić pół dnia. Specjaliści rozkładali ręce :)

edit: mam ok 2000 zdjęć helek z Ptari i nie znajdziesz dwóch identycznych kolonii :) Znalazłem populację przy wodospadach-helki miały dzbanki ponad 40cm wysokości i łyżki nektarowe 3cm szerokie :)

Heliamfan, jeśli by Ci się chciało gdzieś wrzucić te zdjęcia, albo po prostu je spakować wysłać, to byłbym wdzięczny za podesłanie mi je na maila :) Bo to jest w sumie oczywiste, że to zbyt wiele, na wrzucanie na forum.

dieball@live.com

Odnośnik do odpowiedzi