heliamfan Napisano 13 Marca 2017 Share Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) Kate: u mnie rośnie na parapecie w "szklarni", zero doświetlania- tylko wilgotność spora. Generalnie trzymam całe boxy z mlecznego plastiku a w nich rośliny na parapetach południowych przez 365 dni w roku, w tym takze boxy z siewkami helek- dzbaneczniki dzbanują helki rosną, z wybarwieniem w zimę tylko trochę gorzej Edytowane 13 Marca 2017 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Marca 2017 Autor Share Napisano 14 Marca 2017 U mnie też krzyżówki spathulata rosną w warunkach nizinnym (poza Nepenthes spathulata x dubia) chociaż są sygnowane często jako pośrednie, tylko zauważ że spathulata i jej krzyżówki to są na ogół bardzo duże rośliny i czy w terra będzie dla niej dość miejsca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Marca 2017 Autor Share Napisano 14 Marca 2017 Moje dwa klony Heliamphora purpurascens od Wistuby wyraźnie się różnią łyżeczką nektarową Pierwszy klon oznaczony był jako Heliamphora purpurascens Drugi klon jako Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui), każda łyżeczka jest jest wyraźnie ostro zakończona i skierowana do góry Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 Moje dwa klony Heliamphora purpurascens od Wistuby wyraźnie się różnią łyżeczką nektarową Pierwszy klon oznaczony był jako Heliamphora purpurascens Drugi klon jako Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui), każda łyżeczka jest jest wyraźnie ostro zakończona i skierowana do góry Patrząc na łyżkę nektarową tej drugiej heliamfory, kojarzy mi się H. heterodoxa (wyraźny 'hełm konkwistadora'). Ale z tego co pamietam, to ona występuje tylko u podnóża Ptari. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) Odkryliśmy nową populację H heterodoxa daaaaleko od Ptari, gdzieś na gran sabanie grubo powyżej 1300 m.n.p.m. Wcale nie przypominają purpurascens. Wrzucę fotki jak się ze wszystkim uporam. Dzbanki 3x wyższe od purpurascens, całe zielone a łyżka nektarowa totalnie inna. U podnóża Ptari nie było ani jednej heterdoxy- zrewidowaliśmy teren wokół rzeki Montopai u podnóża Sororopan Tepui- zero helek za to z 10 gat pływaczy, D. roraimae, D. felix i D. intermedia (gigantyczna forma). edit: Ptari leży za Sororopan jakieś 4 min lotu helikopterem. dokkrb: to sa właśnie czyste purpurascens wg. deskrypcji. Edytowane 14 Marca 2017 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 Moja pierwsza purpurascens z Ptari Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Marca 2017 Autor Share Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) To się cieszę, bo Wistuba mi je wysłał jak mu pokazałem co wcześniej od niego kupiłem jako purpuracens, a była to najprawdopodobniej heterodoxa x ionasii - ale Wistuba tylko skomentował roślinę "to nie jest na pewno purpuracens" i tyle, nie napisał co to było i na kolejne moje maile już nie odpisywał. Edit: Na Twoim zdjęciu faktycznie mają znajomą łyżeczkę Edytowane 14 Marca 2017 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 To jest purpurascens czysta- ładne klony Heterodoxa z nowej lokacji oddalonej o całe godziny drogi od locus classicus, otwarty teren i pełne nasłonecznienie, 1380 mnpm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 To się cieszę, bo Wistuba mi je wysłał jak mu pokazałem co wcześniej od niego kupiłem jako purpuracens, a była to najprawdopodobniej heterodoxa x ionasii - ale Wistuba tylko skomentował roślinę "to nie jest na pewno purpuracens" i tyle, nie napisał co to było i na kolejne moje maile już nie odpisywał. Pewnie łyso mu było i zaraz okaże się, że to piękna mega droga odmiana ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Marca 2017 Autor Share Napisano 15 Marca 2017 Pewnie łyso mu było i zaraz okaże się, że to piękna mega droga odmiana ^^ Raczej tylko to co miało być. Nie ma co na niego narzekać, bo jest jak najbardziej w porządku, ale jak każdemu i jemu zdarzają się pomyłki (a kolejna to ta nieszczęsna heterodoxa z Gran Sabana). I tak jest to sklep, z którym miałem najmniej problemów z zakupami roślin, i w miarę możliwości finansowych zawsze chętnie korzystam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Marca 2017 Share Napisano 16 Marca 2017 Bardzo ładne są te oba wistubowe klony. Ja też u swoich roślin mam bardziej lub mniej odchylone łyżki nektarowe, jednak ogólnie rośliny wyglądają do siebie bardzo podobnie, z ewentualną różnicą w proporcjach długości liści do ich szerokości. W moim odczuciu roślina ze zdjęcia z Ptari nie jest czystym gatunkiem, o czym świadczyć może przewężenie w ok. połowie wysokości liścia, tak charakterystyczne dla H. sarracenioides, jak i łyżka nektarowa posiadająca cechy pośrednie między H. purpurascens i H. sarracenioides. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 16 Marca 2017 Autor Share Napisano 16 Marca 2017 Heliamphora nutans (Kukenam Tepui) Heliamphora uncinata (Amuri Tepui, Venezuela) Nepenthes spectabilis (Gunung Sibuatan, Sumatra) okazał się być osobnikiem żeńskim, dzisiaj podjąłem pierwszej próby zapylenia Zakwitło mi pierwszy raz Drosophyllum lusitanicum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 16 Marca 2017 Share Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) Ptaah: wszystko zależy od tego, jak deskrypcja gatunku jest wąska. KAŻDA helka na ptari była inna od następnej rosnącej 50 cm obok, To było szaleństwo, zmienność była tak niesamowita, że na każdym metrze kwadratowym możba było spędzić pół dnia. Specjaliści rozkładali ręce edit: mam ok 2000 zdjęć helek z Ptari i nie znajdziesz dwóch identycznych kolonii Znalazłem populację przy wodospadach-helki miały dzbanki ponad 40cm wysokości i łyżki nektarowe 3cm szerokie Edytowane 16 Marca 2017 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 16 Marca 2017 Share Napisano 16 Marca 2017 Ptaah: wszystko zależy od tego, jak deskrypcja gatunku jest wąska. KAŻDA helka na ptari była inna od następnej rosnącej 50 cm obok, To było szaleństwo, zmienność była tak niesamowita, że na każdym metrze kwadratowym możba było spędzić pół dnia. Specjaliści rozkładali ręce edit: mam ok 2000 zdjęć helek z Ptari i nie znajdziesz dwóch identycznych kolonii Znalazłem populację przy wodospadach-helki miały dzbanki ponad 40cm wysokości i łyżki nektarowe 3cm szerokie Heliamfan, jeśli by Ci się chciało gdzieś wrzucić te zdjęcia, albo po prostu je spakować wysłać, to byłbym wdzięczny za podesłanie mi je na maila Bo to jest w sumie oczywiste, że to zbyt wiele, na wrzucanie na forum. dieball@live.com Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Marca 2017 Autor Share Napisano 18 Marca 2017 Nepenthes fusca Nepenthes singalana x dubia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi