godzil Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Próbowałem właśnie przenieść wierzchnią warstwę razem z 0,5cm podłoża. Spróbuję spod jakiegoś drzewka zebrać takie puszki, dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui, Venezuela) Heliamphora minor (Auyan Tepui) Heliamphora spec. nov. Akopan Heliamphora minor Heliamphora tatei (Cerro Duida) puszcza kwiatostan więc będą nowe zapylenia Przybyło mi 5 nowych Ranitomeya ventrimaculata, udało mi się zrobić jakieś zdjęcia, ale na razie jeszcze trochę wystraszone i cały czas się chowają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Cacuśne te żabki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 ... nie zgadzam się na znęcanie się nade mną tymi drzewołazami! Uwielbiam drzewołazy. Jedyny powód, dla którego ich nie mam jest taki, że dopóki nie będę pewien, że zapewnię im idealne warunki to się na nie nie zdecyduję. Są delikatne i wymagają trochę więcej opieki niż podziwianie. Fantastyczne stworzonka. Gratuluję tych pięknych klejnocików w kolekcji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Żabki fajne, ale myślałem że będą rosły trochę większe, jednak z czasem okazało się, że to dobrze że są takie małe, bo są strasznie żarłoczne i wykarmić takie stadko żywym pokarmem nie jest łatwo. Hodowla muszek rozrasta się cały czas. Ale Cephalotus masz rację, są strasznie delikatne i wymagają sporo uwagi. Z drugiej jednak strony, można siedzieć przed akwarium cały dzień i je obserwować. Ostatnio narobiłem zamieszania w zbiorniku bo wpuściłem im latające muszki owocowe (a zawsze miałem nieloty). Żaby były w szoku, nic nie mogły trafić, a ja siedziałem i się z biedaków śmiałem, wiem - nieładnie, ale wyglądało to komicznie. Ruch w akwarium był niesamowity wszystko skakało z liścia na liść, nawet nie zdawałem sobie sprawy że są takie aktywne. Jednak jak się tylko żabki trochę uspokoiły to muszki same podłaziły im pod paszcze, więc żabki bardzo szybko opanowały sztukę ich łapania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Ta tatei jest wspaniała! A żaby rzecz jasna przecudne. Sam nie mogę się doczekać, aż wpuszczę swoje do terrariów. Zostały im jeszcze dwa tygodnie kwarantanny i obserwacji. Swoją drogą, dostrzegam że środowiska hodowców drzewołazów i roślin owadożernych zaczynają się trochę przenikać. Owadożercy zaczynają interesować się drzewołazami, a żabiarze zaczynają wprowadzać rośliny owadożerne do swoich terrariów. Fajna sprawa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Heliamphora tatei (Cerro Duida) puszcza kwiatostan więc będą nowe zapylenia Patrząc na to zdjęcia od razu kojarzy mi się S. flava 'Lidless' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 10 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2017 Ta tatei jest wspaniała! A żaby rzecz jasna przecudne. Sam nie mogę się doczekać, aż wpuszczę swoje do terrariów. Zostały im jeszcze dwa tygodnie kwarantanny i obserwacji. Swoją drogą, dostrzegam że środowiska hodowców drzewołazów i roślin owadożernych zaczynają się trochę przenikać. Owadożercy zaczynają interesować się drzewołazami, a żabiarze zaczynają wprowadzać rośliny owadożerne do swoich terrariów. Fajna sprawa Konradzie, też uważam że to fajna sprawa, poznałem wielu żabkarzy na poprzednich spotkaniach w Spale, są równie szurnięci w swoich pasjach hodowlanych jak My, więc nie trzeba ich nawet szczególnie namawiać na hodowlę roślin mięsożernych, zwłaszcza że warunki do tego maja w swoich zbiornikach idealne. Patrząc na to zdjęcia od razu kojarzy mi się S. flava 'Lidless' Faktycznie, nic dziwnego Capensi że masz takie skojarzenia, bo podobieństwo kapturnic jest bardzo duże zwłaszcza do helek, które mają duże łyżeczki nektarowe i mają wysokie łodygi - jak właśnie H. tatei i H. neblinae, bo wtedy ich pułapki są bardzo wąskie u dołu, jak u kapturnic - a w końcu to ta sama rodzina Sarraceniaceae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2017 Nepenthes thorelii x (merrilliana x northiana) Nepenthes petiolata Nepenthes petiolata x veitchii Nepenthes bongso Nepenthes sibuyanensis x aristolochioides Nepenthes mira (Palawan, Philippines) Nepenthes mindanaoensis (Philippines) Nepenthes alba (Peninsular Malaysia) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Heliamphora sarracenioides (Ptari Tepui, Venezuela) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Ładny petiolata x veitchii,mój wypuszcza pierwszego dzbanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2017 Ładny petiolata x veitchii,mój wypuszcza pierwszego dzbanka Ja swojego muszę już przesadzić do większej doniczki, może zacznie puszczać większe dzbanki. Nepenthes reinwardtiana Red form (Bareo, Kelabit Highlands, Borneo) Nepenthes attenboroughii Nepenthes singalana (Belirang, Sumatra) Nepenthes dubia x jamban clone 1 Nepenthes rajah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2017 Heliamphora heterodoxa x minor (Midoxa) Heliamphora minor Heliamphora tatei (Cerro Duida) Heliamphora nutans Marsilea crenata Huperzia selago Heliamphora nutans Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui) Utricularia longifolia Heliamphora parva (Cerro Neblina) Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2017 Sarracenia purpurea Cephalotus follicularis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2017 Nepenthes muluensis x lowii Nepenthes sibuyanensis x Lady Pauline, Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes ventricosa x rhombicaulis Nepenthes ventricosa x rhombicaulis, Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes Hookeriana Red Nepenthes sibuyanensis x Lady Pauline Nepenthes burbidgeae x platychila Nepenthes ampullaria Red Speckled Nepenthes spectabilis x ventricosa, Nepenthes ampullaria Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes Miranda Nepenthes Linda Nepenthes mirabilis var. echinostoma Nepenthes rafflesiana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi