dokkrb Napisano 24 Lipca 2017 Autor Share Napisano 24 Lipca 2017 Mega zacne te Twoje rośliny. Najbardziej z ostatnich podobała mi się: Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui, Venezuela) PS jeśli to nie tajemnica z czego są te "obrzeża" - które przy tej roślinie tez widać? Dzięki, na zdjęciach to one różnie wyglądają, zależy jak mi się uda zrobić zdjęcie, ale Maks02 oglądał na żywo, to od razu się do heliamfor przekonał - zupełnie inne wrażenie (znacznie lepsze) robią na żywo. Te skałki imitujące tepui są zrobione z betonu, pełnia rolę doniczek bez dna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 24 Lipca 2017 Share Napisano 24 Lipca 2017 (edytowane) Ta łyżeczka u heliamfor tak ładnie błyszczy muszę tam wrócić. Edytowane 24 Lipca 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes bicalcarata Nepenthes thorelii x (merrilliana x northiana) Nepenthes spathulata x robcantleyi Nepenthes Hookeriana z nasion Nepenthes Miranda Nepenthes khasiana (India) Nepenthes neoguineensis (Angkasa, Irian Jaya) Nepenthes ventrinermis (N. inermis x N. ventricosa) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 OK. Dzięki za info. PS Zapewne żaden aparat ani żadne zdjęcie nie zastąpi oglądania na własne oczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Piękna H. spec. Yuruani B i H. purpurascens sprzed kilku postów. Z moich obserwacji wynika, że wistubowa H. huberi (Amuri Tepui) najpewniej jest krzyżówką z H. pulchella - a przynajmniej klon, który my mamy. Roślina wyraźnie nie chce zbyt szybko przybierać na rozmiarze liści, a wewnątrz nich pojawiają się coraz dłuższe włoski, co świadczyłoby o wpływie miniaturowego gatunku. Niemniej roślina jest bardzo ładna i cieszy oko. Jestem na etapie dłuższych obserwacji 2 roślin - H. huberi "Bonnetia forest" oraz H. huberi (Amuri Tepui). Obie najpewniej pochodzą z tego samego źródła, a konkluzją może być, że to ten sam klon. Od kilku lat bezskutecznie próbowałem zdobyć informację na temat lokacji "Bonnetia forest", jednak być może sprawa się wkrótce wyjaśni. Wspomniane rośliny potrzebuję mieć w podobnym rozmiarze, o podobnie barwnych i wykształconych liściach aby uzyskać pewność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Piękna H. spec. Yuruani B i H. purpurascens sprzed kilku postów. Z moich obserwacji wynika, że wistubowa H. huberi (Amuri Tepui) najpewniej jest krzyżówką z H. pulchella - a przynajmniej klon, który my mamy. Roślina wyraźnie nie chce zbyt szybko przybierać na rozmiarze liści, a wewnątrz nich pojawiają się coraz dłuższe włoski, co świadczyłoby o wpływie miniaturowego gatunku. Niemniej roślina jest bardzo ładna i cieszy oko. Jestem na etapie dłuższych obserwacji 2 roślin - H. huberi "Bonnetia forest" oraz H. huberi (Amuri Tepui). Obie najpewniej pochodzą z tego samego źródła, a konkluzją może być, że to ten sam klon. Od kilku lat bezskutecznie próbowałem zdobyć informację na temat lokacji "Bonnetia forest", jednak być może sprawa się wkrótce wyjaśni. Wspomniane rośliny potrzebuję mieć w podobnym rozmiarze, o podobnie barwnych i wykształconych liściach aby uzyskać pewność. Ja mam całkiem sporą kępę H. huberi 'Bonettia Forest' - jeśli to pomoże to mogę Ci podesłać zdjęcie i wymiary jakoś pod wieczór. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) Ja mam całkiem sporą kępę H. huberi 'Bonettia Forest' - jeśli to pomoże to mogę Ci podesłać zdjęcie i wymiary jakoś pod wieczór. Dziękuję Konradzie, ale nie będzie takiej potrzeby. W końcu wszystkie Bonnetie wyszły ode mnie Czekam w tej chwili aż ta druga roślina (Amuri) doczeka się bardziej wybarwionych i kształtnych liści dla porównania. Ostatni liść ma większą łyżkę i jest lepiej wybarwiony od poprzednich. 2 kolejne i będę miał już wtedy pewność. Swoją drogą "Bonnetia forest" to piękny klon huberi i chyba najlepszy jaki znam. Edytowane 28 Lipca 2017 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Dziękuję Konradzie, ale nie będzie takiej potrzeby. W końcu wszystkie Bonnetie wyszły ode mnie Czekam w tej chwili aż ta druga roślina (Amuri) doczeka się bardziej wybarwionych i kształtnych liści dla porównania. Ostatni liść ma większą łyżkę i jest lepiej wybarwiony od poprzednich. 2 kolejne i będę miał już wtedy pewność. Swoją drogą "Bonnetia forest" to piękny klon huberi i chyba najlepszy jaki znam. Zgadzam się, piękny klon. Wyraźnie podwinięty 'dziubek' na łyżce nektarowej i rośnie jak szalona. Chyba najbardziej żywotna helka jaką mam (a mam też midoxy). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Lipca 2017 Autor Share Napisano 28 Lipca 2017 Piękna H. spec. Yuruani B i H. purpurascens sprzed kilku postów. Z moich obserwacji wynika, że wistubowa H. huberi (Amuri Tepui) najpewniej jest krzyżówką z H. pulchella - a przynajmniej klon, który my mamy. Roślina wyraźnie nie chce zbyt szybko przybierać na rozmiarze liści, a wewnątrz nich pojawiają się coraz dłuższe włoski, co świadczyłoby o wpływie miniaturowego gatunku. Niemniej roślina jest bardzo ładna i cieszy oko. Maćku, H. spec. Yuruani B obecnie faktycznie bardzo ładnie rośnie, ale przez kilka miesięcy po posadzeniu nie wróżyłem jej sukcesu, strasznie kiepsko się aklimatyzowała w stosunku do innych heliamfor. Ma bardzo długie korzenie, mimo niewielkich rozmiarów do razu musiałem ją posadzić w doniczkę ponad 20 cm wysokości, a obecnie zakupiłem kwadratowe osłonki ponad 30 cm wysokości (niestety cena takich osłonek jest dość duża, ale wszystkie wysokie doniczki produkcyjne są też szerokie i się nie sprawdzają już przy moim silnie ograniczonym miejscu do hodowli). Na szczęście, na razie tylko kilka moich helek wymaga tak wysokich doniczek. Co do wistubowej H. huberi z Amuri Tepui to może być jak piszesz, pułapki są niskie i wąskie, nie wszystkie moje inne klony huberi są wyższe, ale ich pułapki są już znacznie szersze. No i tych włosków ten klon ma dużo, i więcej im starsza jest roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Nepenthes sibuyanensis x Lady Pauline Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes ventricosa Nepenthes maxima (dolny i górny dzbanek) Nepenthes maxima Lake Poso Nepenthes Miranda Nepenthes northiana Nepenthes ? Nepenthes robcantleyi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 4 Sierpnia 2017 Share Napisano 4 Sierpnia 2017 Krzyśku, czy znasz numer tego klonu?: Mam go, ale z czasów kiedy BCP nie sprzedawał numerowanych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Krzyśku, czy znasz numer tego klonu?: Mam go, ale z czasów kiedy BCP nie sprzedawał numerowanych roślin. Niestety nie mam numeru klonu, roślinę razem z trzema innymi klonami dostałem od Heliamfana, być może on będzie wiedział. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 5 Sierpnia 2017 Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Ta ventricosa jest świetna! Jak pojawią się odrosty to ja się piszę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Ta ventricosa jest świetna! Jak pojawią się odrosty to ja się piszę To jest właśnie dzbanek z ostatniego odrostu, bardzo mało puszcza odrostów, to jest drugi odkąd mam roślinę (8 lat), ale może szybciej uda mi się uzyskać jakieś sadzonki łodygowe. Cztery nowe dzbanki, uzyskane dzięki importowi zorganizowanemu przez Capensi Nepenthes sumatrana, seedgrown Nepenthes macfarlanei (Gentings, Peninsular Malaysia) Nepenthes beccariana Nepenthes burkei x alata (Mt. Halcon, Mindoro, Philippines) Z moich starych dzbaneczników w końcu ruszył ze wzrostem Nepenthes burkei x hamata zakupiona w tym samym czasie krzyżówka Nepenthes robcantleyi x hamata, rośnie znacznie lepiej Nepenthes spathulata x dubia Nepenthes Ventrata Nepenthes jamban Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Dorośleje kolejny osobnik Heliamphora tatei (Cerro Duida) x folliculata (Aparaman Tepui), a kolejne młodociane są już na tyle duże, że też niedługo pojawią się u nich dorosłe pułapki. Heliamfora, którą kupiłem jako sarracenioides, wygląda na jakąś pulchella, może ktoś rozpozna co to za jedna. Heliamphora parva (Cerro Neblina) ma po raz pierwszy wytworzyła dwa kwiaty, próbowałem je zapylić pyłkiem H. tatei i H. folliculata, zobaczymy jaki będzie efekt. Heliamphora exappendiculata (Chimanta Tepui, Venezuela) inny klon Heliamphora exappendiculata (Chimanta Tepui, Venezuela) Heliamphora uncinata Giant Heliamphora uncinata (Amuri Tepui, Venezuela) Heliamphora spec. Venamo (Cerro Venamo, Guyana/Venezuela) Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi