Ptaah Napisano 6 Sierpnia 2017 Share Napisano 6 Sierpnia 2017 W miejsce sarracenioides faktycznie chyba dostałeś pulchellę. Zarówno kształt dorosłych, jak i młodocianych liści się zgadza. Poproszę o rezerwację sadzonki tego "innego" klonu exappendiculata Jeśli o mnie chodzi, to preferuję nazewnictwo H. spec. Venamo. Ani to w zasięgu występowania H. collina, ani do niej podobne. Taka raczej pulchello-collina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2017 W miejsce sarracenioides faktycznie chyba dostałeś pulchellę. Zarówno kształt dorosłych, jak i młodocianych liści się zgadza. Poproszę o rezerwację sadzonki tego "innego" klonu exappendiculata Jeśli o mnie chodzi, to preferuję nazewnictwo H. spec. Venamo. Ani to w zasięgu występowania H. collina, ani do niej podobne. Taka raczej pulchello-collina Dzięki Maćku za informacje, Młody odrost tego klonu exappendiculata jak widać na zdjęciu już ładnie rośnie, i jest dla Ciebie zarezerwowany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 6 Sierpnia 2017 Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Dziękuję serdecznie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Pojawił się pierwszy górny dzbanek Nepenthes burbidgeae x platychila Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2017 Nepenthes ampullaria x spectabilis Nepenthes ampullaria Harlequin Nepenthes ampullaria Red Speckled Nepenthes ampullaria Williams Red x Harlequin Nepenthes ampullaria Green Nepenthes ampullaria Green (Tayeve, Irian Jaya) Nepenthes ampullaria Bronze (Nab ire, Papua) Nepenthes ampullaria Lime Twist Nepenthes sibuyanensis x aristolochioides Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzych321 Napisano 12 Sierpnia 2017 Share Napisano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) OMG to jest piękne. tyle tych lamp... utrzymanie tego musi być potwornie drogie. Na forum jestem nowym użytkownikiem i wybacz moją niewiedzę, ale chyba to nie jest już tylko ,,hobby". Masz jakiś sklep czy coś? Już wiem. To musi być wspaniała praca! Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez Krzych321 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 12 Sierpnia 2017 Share Napisano 12 Sierpnia 2017 OMG to jest piękne. tyle tych lamp... utrzymanie tego musi być potwornie drogie. Na forum jestem nowym użytkownikiem i wybacz moją niewiedzę, ale chyba to nie jest już tylko ,,hobby". Masz jakiś sklep czy coś? Już wiem. To musi być wspaniała praca! Ja polecam tam przyjechać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzych321 Napisano 12 Sierpnia 2017 Share Napisano 12 Sierpnia 2017 Gdańsk, trochę nie po drodze . Chociaż mocno to przemyślę, jak się okaże, że można tam coś kupić . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Września 2017 Autor Share Napisano 1 Września 2017 Heliamphora neblinae (Cerro Neblina, Brazil, Venezuela) Heliamphora neblinae (Avispa, Venezuela) Heliamphora parva (Cerro Neblina) Heliamphora exappendiculata (Chimanta Tepui, Venezuela) Heliamphora ionasii Heavily Red Striped Heliamphora nutans Heliamphora minor Heliamphora chimantensis (Chimanta Tepui, Venezuela) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 1 Września 2017 Share Napisano 1 Września 2017 Wow... rośliny piękne jak zawsze. Ile lat ma ta ampullaria "Red Speckled" z postu #1625? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Września 2017 Autor Share Napisano 1 Września 2017 Wow... rośliny piękne jak zawsze. Ile lat ma ta ampullaria "Red Speckled" z postu #1625? Dzięki, tą ampullaria kupiłem na początku 2013 roku, jako małą rozetę, więc nie jest to stara roślina, główny pęd ma obecnie ok 1,5 m wysokości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Wspaniale tu zaglądać! Żałuję, że z bliska jeszcze ie przyszło mi podpatrywać tych roślin. Ampularie to cudowne rośliny o ciekawej strukturze! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 Dzięki Łukaszu, i zapraszam do Gdańska Znowu pojawiłem się na chwilę w szklani (bo nadal jestem na urlopie) poprzesadzałem kilka roślin i zrobiłem trochę zdjęć. Tym razem zaprezentuję kilka dzbaneczników. Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Nepenthes veitchii Golden, Highland (Bareo, Borneo) Nepenthes bicalcarata Giant Red (Sarawak, Borneo) Nepenthes albomarginata Green Nepenthes bongso (Gunung Marapi, West Sumatra) Nepenthes Miranda Nepenthes robcantleyi Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes muluensis x lowii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 Heliamphora huberi (Amuri Tepui) Heliamphora pulchella (Amuri Tepui) Udało mi się zapylić kwiaty pulachella, torebki już rosną będzie krzyżówka z folliculata. Heliamphora nutans Heliamphora nutans Giant Form Heliamphora hybrid Heliamphora ionasii (Ilu Tepui) Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Września 2017 Autor Share Napisano 30 Września 2017 Pojawiły się kolejne dorosłe pułapki u Heliamphora tatei x folliculata, u obu dorosłych osobników, są zdecydowanie bardziej charakterystycznie niż te pierwsze pułapki. Heliamphora tatei (Cerro Duida) x folliculata (Aparaman Tepui) Heliamphora huberi (Bonnetia forest) Heliamphora folliculata (Murosipan Tepui, Venezuela) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi