dokkrb Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 Heliamphora spec. nov. Akopan Heliamphora spec. nov. Angasima Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Października 2017 Autor Share Napisano 13 Października 2017 Po wielu nieudanych próbach udało mi się zapylić Ibicella lutea Kwitną passiflory, tylko jedna pod sufitem szklarni - w żaden sposób nie ma jak się do niej dostać Zaczyna kwitnąć drugi osobnik Heliamphora parva (Cerro Neblina) AW clone a na pierwszym (starszym) osobniku dojrzewa torebka (parva x tatei) Nepenthes ventricosa x rhombicaulis - nie jestem pewien czy ten dzbanek z dołu podgryza tego górnego, czy ten z góry siadł drugiemu na "twarzy" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 13 Października 2017 Share Napisano 13 Października 2017 Ooo H. parva x tatei będzie genialna! Nic tylko czekać na dorosłe kielichy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 Ooo H. parva x tatei będzie genialna! Nic tylko czekać na dorosłe kielichy Mam nadzieję że przynajmniej kilkanaście nasion parva x tatei z Duida będzie, może wtedy doczekamy roślin. Kwitła mi ostatnio po raz pierwszy Heliamphora tatei (Cerro Huachamacari) i ją zapylałem pyłkiem H. parva, jednak na razie nie widać aby torebka rosła. Pojawia się kolejna szansa na ciekawa krzyżówkę parva, bo jak napisałem wcześniej kwitnie kolejny osobnik. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Października 2017 Autor Share Napisano 22 Października 2017 Nepenthes mikei Musiałem przesadzić do nieco większej doniczki Nepenthes spectabilis (Gunung Sibuatan, Sumatra) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Listopada 2017 Autor Share Napisano 2 Listopada 2017 Ostatnio bardzo ładnie rośnie u mnie w szklarni ta nieszczęsna hybryda - nadal niestety nie wiadomo jak ją nazywać, ale roślina bardzo ładna. Na koniec mój albinos Heliamphora nutans Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Prześliczne rośliny, aż chciałoby się zobaczyć je na żywo. Nie trzeba lecieć do Wenezuli, wystarczy zajechać do gdańska. Na koniec mój albinos Heliamphora nutans To nie jest albinos a forma 'Variegata'. Oczywiście, jeżeli mówimy o liściach, bo nie wiem jak zakwitnie. Zdarza się bardzo rzadko, że taka forma wyradza się z osobnika na osobnika, ale jednak najczęściej jest trwała, bardzo mnie ciekawi, jak będzie w przypadku tej ciekawostki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Listopada 2017 Autor Share Napisano 3 Listopada 2017 To nie jest albinos a forma 'Variegata'. Oczywiście, jeżeli mówimy o liściach, bo nie wiem jak zakwitnie. Zdarza się bardzo rzadko, że taka forma wyradza się z osobnika na osobnika, ale jednak najczęściej jest trwała, bardzo mnie ciekawi, jak będzie w przypadku tej ciekawostki. Dzięki Krzyśku, jak zawsze wszystkich zapraszam do odwiedzenia, a najbliższa otwarta dla wszystkich impreza to Noc Biologów - dnia 12 stycznia 2018 roku, oczywiście jest to piątek i oczywiście będzie można zwiedzać szklarnie i fitotrony. Co do H. nutans to oczywiście tak jak piszesz to forma variegata, ja go tak brzydko po swojemu nazywam albinosem, zobaczymy czy będzie to forma trwała, zdecydowanie z czasem zaczyna wyglądać coraz lepiej. Ostatnio nabyłem H. minor jednak ze zdecydowanie słabszymi odbarwieniami, ale na razie widoczne tylko na pierwszej dorosłej pułapce, poczekam na kolejne pułapki wtedy zaprezentuję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Listopada 2017 Share Napisano 4 Listopada 2017 Dzięki Krzyśku, jak zawsze wszystkich zapraszam do odwiedzenia, a najbliższa otwarta dla wszystkich impreza to Noc Biologów - dnia 12 stycznia 2018 roku, oczywiście jest to piątek i oczywiście będzie można zwiedzać szklarnie i fitotrony. Co do H. nutans to oczywiście tak jak piszesz to forma variegata, ja go tak brzydko po swojemu nazywam albinosem, zobaczymy czy będzie to forma trwała, zdecydowanie z czasem zaczyna wyglądać coraz lepiej. Ostatnio nabyłem H. minor jednak ze zdecydowanie słabszymi odbarwieniami, ale na razie widoczne tylko na pierwszej dorosłej pułapce, poczekam na kolejne pułapki wtedy zaprezentuję. Ja bardzo bym chciał Ciebie odwiedzić, tylko mam daleko. Ostatnio byłem w Gdańsku przez 4 dni i potrzebowałem zrelaksować się ile mogłem, łowiąc bursztyny z drugą połówką. Było super. Może uda mi się wpaść na dłużej, wtedy z dziką frajdą wpadłbym do Ciebie. Akurat moja żona uwielbia helki, więc zapewne widok tych u Ciebie wprawi ją w zachwyt. Nie słyszałem, że H. minor też ma taką formę - GENIALNIE! Akurat ten gatunek jest wyjątkowo łatwy w hodowli, więc mam nadzieję, że łatwiejszy w rozpowszechnieniu. Żebym to ja miał więcej miejsca na helki, to bym je hodował. Muszę pomyśleć, może jakieś dłuższe terrarium bym w piwnicy zrobił albo drugie, trochę wyższe dla helek. Czasami jest tak, że młodociany osobnik nie posiada dobrze wyrażonej cechy 'Variegata', ale dorosły już tak. Z radością zobaczyłbym tę H. minor 'Variegata'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Listopada 2017 Autor Share Napisano 7 Listopada 2017 Kilka dużych heliamfor już od dawna wymagało przesadzenia w końcu mi się udało znaleźć chwilę, aby to zrobić. Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui) - jak się okazało sześć roślin w tej doniczce obok donica z Midoxa Heliamphora purpurascens Heliamphora tatei (Cerro Duida) Heliamphora hybrid od AW Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Listopada 2017 Autor Share Napisano 29 Listopada 2017 Zebrałem trzy torebki nasion Heliamphora Midoxa x tatei Kolejne heliamfory kwitną, oczywiście najwięcej Heliamphora Midoxa Nasiona wysiane blisko dwa miesiące temu to już obecnie ładne siewki z pierwszymi pułapkami Heliamphora collina (Foothills Testigos) Heliamphora tatei (Cerro Duida) x folliculata (Aparaman Tepui) Heliamphora heterodoxa x minor (Midoxa) x collina (Foothills Testigos) Pojawiła się pierwsza dorosła pułapka u Heliamphora parva x pulchella Heliamphora parva (Cerro Neblina) x pulchella (Amuri Tepui) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 30 Listopada 2017 Share Napisano 30 Listopada 2017 Bardzo mi się podoba włochata łyżka u parva x pulchella. Nie znam se za dobrze na helkach, ale takie owłosione główki są chyba dość rzadkie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2017 Bardzo mi się podoba włochata łyżka u parva x pulchella. Nie znam se za dobrze na helkach, ale takie owłosione główki są chyba dość rzadkie? Ja nie mam drugiej helki z tak silnie owłosioną łyżeczką nektarową, mi też się podoba i dlatego tak ją obfotografowałem, prawdopodobnie to po mamusi czyli H. parva. Chyba podobnie intensywne owłosienie występuje u H. ciliata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2017 Heliamfory cały czas mi kwitną, zapylam i zapylam, ale mało skutecznie Heliamphora Midoxa Heliamphora huberi (Akopan Tepui) Kwitnie także H. parva i neblinae zarówno z Cerro Neblina jak i Avispa, więc jeżeli się uda to mogą być ciekawe krzyżówki. Heliamphora parva (Cerro Neblina) Heliamphora neblinae (Avispa, Venezuela) Heliamphora neblinae (Cerro Neblina, Brazil, Venezuela) Utricularia longifolia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2017 Heliamphora arenicola (Tramen Tepui), którą dostałem od Ptaaha inny klon Heliamphora arenicola (Tramen Tepui), który niedawno postanowił wydorośleć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi