Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

Brakuje Ci jeszcze internetowej kamery w tej szklarni. :) Mój znajomy miał taką kamerkę w szklarni ze storczykami i tam można było sobie wejść i przez internet na bieżąco pooglądać rośliny, fajowa sprawa. :D

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Brakuje Ci jeszcze internetowej kamery w tej szklarni. :) Mój znajomy miał taką kamerkę w szklarni ze storczykami i tam można było sobie wejść i przez internet na bieżąco pooglądać rośliny, fajowa sprawa. :D

Jeszcze gdyby można było ją przekręcać i robić zbliżenia to byłaby super sprawa, ale tak to wydaje mi się że za mało się tam dzieje aby coś oglądać na bieżąco.

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecana jakiś czas temu Heliamphora minor

2017_12_15_023.JPG2017_12_15_027.JPG

Nepenthes bokorensis (location C, Cambodia)

2017_12_15_016.JPG2017_12_15_013.JPG

Nepenthes northiana

2017_12_14_019.JPG

Już myślałem że straciłem Roridula gorgonias, za długo trzymałem w szklarni, gdzie jesienią stało się dla niej za mokro i straciła wszystkie liście, na szczęście odbija

2017_12_12_084.JPG2017_12_12_089.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Heliamphora spec. nov. Angasima

2017_12_19_124.JPG

2017_12_19_122.JPG2017_12_19_123.JPG

2017_12_19_128.JPG

Heliamphora ionasii (Ilu Tepui, Venezuela)

2017_12_19_127.JPG

Heliamphora minor

2017_12_19_126.JPG

Heliamphora folliculata Stout form (Murosipan Meadow)

2017_12_19_125.JPG

Heliamphora glabra (S. Do Sol, Guyana)

2017_12_19_119.JPG

Heliamphora heterodoxa x ionasii

2017_12_19_121.JPG

Heliamphora tatei (Cerro Duida) x folliculata (Aparaman Tepui)

2017_12_19_060.JPG

2017_12_19_055.JPG

Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui)

2017_12_19_058.JPG

Heliamphora collina (Foothills Testigos)

2017_12_19_056.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie ta nowa folliculata. Nie jest to jakaś hybryda?

Roślina ze zdjęcia jest jeszcze młoda. Mój wyrośnięty egzemplarz ma wydłużone liście, bardziej charakterystyczne dla gatunku, o długości ok. 15cm każdy. Z racji jednak miejsca występowania tego klonu, który znaleziony został nie na samym szczycie Murosipan, a jego zboczu (o ile mnie pamięć nie myli), istnieje prawdopodobieństwo skrzyżowania z H. collina. Ale to tylko przypuszczenie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Przy świetle lampy (HPS?) trochę kolor żółtawy, ale i tak dalej wyglądają świetnie okej .

N. x hookeriana ma faktycznie duże dzbany, dawno nie widziałem takich dużych przy tym dzbanku.

Niestety ten żółty kolor jest bardzo intensywny, zwłaszcza że to już było po piętnastej, a i tak zdjęcia robiłem z lampą w aparacie, przy ręcznym ustawieniu balansu bieli może i kolory są odpowiednie, ale zdjęcia wychodzą bardzo kiepskie, mało kontrastowe i wymagałyby obróbki w photoshopie na co nie mam czasu.

A Iglacy bał się że po przesadzeniu ten hookeriana (bo to jego dzbanecznik, ale niedługo poprzez zasiedzenie w szklarni przejdzie na stan uniwerku :D ) pójdzie w pnącze, na szczęście na razie nie ma takiego zamiaru, trochę urosły mu liście, ale najważniejsze że także i dzbany.

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...