Cephalotus Napisano 14 Grudnia 2017 Share Napisano 14 Grudnia 2017 Brakuje Ci jeszcze internetowej kamery w tej szklarni. Mój znajomy miał taką kamerkę w szklarni ze storczykami i tam można było sobie wejść i przez internet na bieżąco pooglądać rośliny, fajowa sprawa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2017 Brakuje Ci jeszcze internetowej kamery w tej szklarni. Mój znajomy miał taką kamerkę w szklarni ze storczykami i tam można było sobie wejść i przez internet na bieżąco pooglądać rośliny, fajowa sprawa. Jeszcze gdyby można było ją przekręcać i robić zbliżenia to byłaby super sprawa, ale tak to wydaje mi się że za mało się tam dzieje aby coś oglądać na bieżąco. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 16 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2017 Obiecana jakiś czas temu Heliamphora minor Nepenthes bokorensis (location C, Cambodia) Nepenthes northiana Już myślałem że straciłem Roridula gorgonias, za długo trzymałem w szklarni, gdzie jesienią stało się dla niej za mokro i straciła wszystkie liście, na szczęście odbija Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 16 Grudnia 2017 Share Napisano 16 Grudnia 2017 Piękny northiana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2017 Nepenthes veitchii Golden Peristome nowy dzbanek Nepenthes ampullaria Red Speckled Nepenthes platychila Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2017 Heliamphora spec. nov. Angasima Heliamphora ionasii (Ilu Tepui, Venezuela) Heliamphora minor Heliamphora folliculata Stout form (Murosipan Meadow) Heliamphora glabra (S. Do Sol, Guyana) Heliamphora heterodoxa x ionasii Heliamphora tatei (Cerro Duida) x folliculata (Aparaman Tepui) Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui) Heliamphora collina (Foothills Testigos) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 22 Grudnia 2017 Share Napisano 22 Grudnia 2017 Ciekawi mnie ta nowa folliculata. Nie jest to jakaś hybryda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 22 Grudnia 2017 Share Napisano 22 Grudnia 2017 Ciekawi mnie ta nowa folliculata. Nie jest to jakaś hybryda? Roślina ze zdjęcia jest jeszcze młoda. Mój wyrośnięty egzemplarz ma wydłużone liście, bardziej charakterystyczne dla gatunku, o długości ok. 15cm każdy. Z racji jednak miejsca występowania tego klonu, który znaleziony został nie na samym szczycie Murosipan, a jego zboczu (o ile mnie pamięć nie myli), istnieje prawdopodobieństwo skrzyżowania z H. collina. Ale to tylko przypuszczenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Ciekawi mnie ta nowa folliculata. Nie jest to jakaś hybryda? Trzeba zrobić badania genetyczne, to się dowiemy Edytowane 22 Grudnia 2017 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 23 Grudnia 2017 Share Napisano 23 Grudnia 2017 Trzeba zrobić badania genetyczne, to się dowiemy Słuszne stwierdzenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2018 Nepenthes Hookeriana po przesadzeniu puszcza jeszcze większe dzbanki Nepenthes Rebecca Soper Nepenthes spathulata x aristolochioides Nepenthes ampullaria Bronze (Nabire, Papua) Nepenthes suratensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 4 Stycznia 2018 Share Napisano 4 Stycznia 2018 Przy świetle lampy (HPS?) trochę kolor żółtawy, ale i tak dalej wyglądają świetnie . N. x hookeriana ma faktycznie duże dzbany, dawno nie widziałem takich dużych przy tym dzbanku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Przy świetle lampy (HPS?) trochę kolor żółtawy, ale i tak dalej wyglądają świetnie . N. x hookeriana ma faktycznie duże dzbany, dawno nie widziałem takich dużych przy tym dzbanku. Niestety ten żółty kolor jest bardzo intensywny, zwłaszcza że to już było po piętnastej, a i tak zdjęcia robiłem z lampą w aparacie, przy ręcznym ustawieniu balansu bieli może i kolory są odpowiednie, ale zdjęcia wychodzą bardzo kiepskie, mało kontrastowe i wymagałyby obróbki w photoshopie na co nie mam czasu. A Iglacy bał się że po przesadzeniu ten hookeriana (bo to jego dzbanecznik, ale niedługo poprzez zasiedzenie w szklarni przejdzie na stan uniwerku ) pójdzie w pnącze, na szczęście na razie nie ma takiego zamiaru, trochę urosły mu liście, ale najważniejsze że także i dzbany. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2018 Trochę kwitnących obecnie haliamfor Oczywiście najwięcej H. Midoxa H. huberi H. folliculata H. spec. Angasina H. neblinae H. pulchella H. minor H. hybryda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Nepenthes rafflesiana (Johor, Malaysia) Nepenthes platychila Nepenthes ampullaria Red Speckled Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Nepenthes bicalcarata Nepenthes robcantleyi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi