Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...
  • Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Heliamphora tatei (Cerro Duida) i Heliamphora tatei (Cerro Huachamacari) one są jakieś niedoświetlone czy to rośliny nie wytwarzające antocyjanów (lub wytwarzające małą ilość)? Bardzo interesujące :)

Faktycznie taka ich specyfika, zwłaszcza Heliamphora tatei (Cerro Duida), ta z Cerro Huachamacari mogłaby mieć czerwonawe łyżeczki, ale rośnie w słabo oświetlonym miejscu.

tatei z Diuda jest moją największą helką i dobrze eksponowaną na światło bo wyrasta ponad wszystkie helki - łatwo ją zlokalizujesz na zdjęciach

2018_11_06__(29).JPG

2018_11_06__(34).JPG

2018_11_06__(32).JPG

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Ruszyła budowa od dawna planowanego paludarium biotopowego dla heliamfor, i mam nadzieje że niedługo się zakończy. Na początku były duże problemy i kosztowne wzmocnienie stropu, ponieważ zbiornik jest na pietrze zaraz nad akwarium Malawi.

Zbiornik będzie miał 4,5 m długości i około 1,2 wysokości, będzie oczywiście wodospadzik i oczko wodne.

2018_11_30__(4).JPG

2018_12_07__(1).JPG

IMG_5014.JPG

tu będzie sadzawka

2018_12_13__(19).JPG

IMG_5161.JPG

IMG_5182.JPG

2018_12_19__(4).JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego Ty masz tak dobrze? Jestem letko zazdrosny...

Ciekawe, a nie będzie się rozszczelniać ten styropian? Bo, skoro ma tam być tyle wilgoci, to tak wydaje mi się to słabo zabezpieczone. Czy to sprawdzona metoda, czy ktoś tak teraz na nią nagle wpadł i będzie testować? Ściana została zabezpieczona jakąś specjalną nieprzemakalną farbą? Klimatyzator zniesie taką wilgotność powietrza?

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego Ty masz tak dobrze? Jestem letko zazdrosny... <foch>

Ciekawe, a nie będzie się rozszczelniać ten styropian? Bo, skoro ma tam być tyle wilgoci, to tak wydaje mi się to słabo zabezpieczone. Czy to sprawdzona metoda, czy ktoś tak teraz na nią nagle wpadł i będzie testować? Ściana została zabezpieczona jakąś specjalną nieprzemakalną farbą? Klimatyzator zniesie taką wilgotność powietrza?

Dla ścisłości to nie ja buduję ten zbiornik (nie mam na to czasu), buduje go chłopak, który robił dużo podobnych zbiorników w Akwarium Gdyńskim, gdzie wciąż pracuje, więc jest to sprawdzona metoda, ściany oczywiście są odpowiednio zabezpieczone, nawet nie tylko specjalną farbą, ale położone jest dodatkowo gumoleum. Ponoć klimatyzator ma wytrzymać w takich warunkach i zbijać w nocy temperaturę do 16 stopni - zobaczymy jak to będzie działać. Oczywiście będzie system zraszania, a lampy zostały wykonane w Niemczech na specjalne zamówienie i dla helek mają się sprawdzić. Projekt jest współfinansowany przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Gdańsku.

Jak całość będzie gotowa to ja zajmę się tylko obsadzeniem zbiornika roślinami.

Odnośnik do odpowiedzi

Paludarium ma już gotowe, pomalowane tło, jeszcze trochę zostało do zabudowania

2018_12_28__(3).JPG

Nepenthes veitchii BE-3646

2018_12_28__(24).JPG

2018_12_21__(36).JPG

Nepenthes veitchii Golden, Highland (Bareo, Borneo)

2018_12_21__(41).JPG

Nepenthes veitchii (Batu Buli - Batu Lawi, 1500 m, Kelabit Highlands, Borneo)

2018_12_28__(23).JPG

2018_12_21__(91).JPG

Nepenthes northiana

2018_12_21__(32).JPG

Nepenthes faizaliana

2018_12_21__(39).JPG

2018_12_21__(74).JPG

Nepenthes stenophylla (Borneo)

2018_12_21__(75).JPG

Nepenthes ovata (Sumatra)

2018_12_19__(%38%29.JPG2018_12_19__(13).JPG

2018_12_19__(9).JPG2018_12_19__(14).JPG