Lukash Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 Piękne zbliżenia i ciekawe zielone poduchy! świetny mikroklimat urządziłeś! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Dzięki Łukashu, te poduchy w doniczkach to spontaniczna sukcesja roślinności na gołym podłożu, ja nic nie robię, a one się same tworzą, żeby tak było też z roślinami mięsożernymi, a tu człowiek chucha, dmucha a niektóre i tak nie chcą rosnąć. W większości przypadków wyglądają te poduchy super, zwłaszcza przy większych roślinach, ale w doniczkach rosiczek czy siewek są niepożądane, bo wypierają hodowane rośliny. Ale wystarczy dodatek chipsów kokosowych do podłoża i w siewkach dzbaneczników nie ma mszaków na ogół przez rok. Heliamphora pulchella (Amuri Tepui, Venezuela) i taka sama puchella na masywie Chimata w szklarni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Nepenthes spathulata x dubia Nepenthes bongso Nepenthes hirsuta Moja druga Nepenthes boschiana- jeszcze mała Nepenthes spectabilis (Gunung Sibuatan, Sumatra) Nepenthes neoguineensis (Angkasa, Irian Jaya) Nepenthes suratensis Nepenthes ventrinermis (N. inermis x N. ventricosa) Nepenthes macrovulgaris (Gunung Silam, Borneo) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Lutego 2017 Autor Share Napisano 17 Lutego 2017 Dawno już nie wrzucałem zdjęć rosiczek, a jeszcze trochę ich u mnie żyje - więc trzeba nadrobić braki Drosera affinis Drosera Andromeda Drosera ascendens Drosera fulva Drosera roraimae (Gran Sabana) Drosera erythrorhiza var. imbecilia Drosera graomogolensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Lutego 2017 Autor Share Napisano 25 Lutego 2017 Nepenthes spathulata x dubia Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes Linda Nepenthes benstonei (Bukit Bakar, Kelantan, Malaysia) Nepenthes macrovulgaris (Gunung Silam, Borneo) Nepenthes bicalcarata Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Ładny N.hirsuta,u mnie rośnie jak na drożdżach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Lutego 2017 Autor Share Napisano 26 Lutego 2017 Heliamphora folliculata (Murosipan Tepui, Venezuela) Heliamphora huberi (Angasima Tepui) Heliamphora tatei (Cerro Duida) Utricularia subulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 26 Lutego 2017 Share Napisano 26 Lutego 2017 Dzbaneczniki i helki to nie moja bajka. ale dobrze, że wrzuciłeś moje ulubione rosiczki! D. ascendens bardzo mi się podoba! Chciałbym taką mieć u siebie. Podobnie jak D. graomogolensis której już nie posiadam bo zaginęła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Marca 2017 Autor Share Napisano 3 Marca 2017 U mnie Łukashu niewiele rosiczek dobrze rośnie, stąd je rzadko pokazuję, kilka weszło w stan spoczynku (jak hilaris) i nie chcą się wybudzić, ale ostatnio wróciła z zaświatów D. cuneifolia, więc jeszcze czekam, może któraś z D. hilaris też da radę. Obecnie pojawiła się D. stolonifera, którą dostałem od Blueba w formie bulwy, długo kazała na siebie czekać, już zdążyła cała doniczka zarosnąć mszakami, ale się udało. Kilka dzbaneczników Nepenthes albomarginata Green (BE 3612) Nepenthes mirabilis (Mengkuang Titi, Penang) Nepenthes rafflesiana elegans (Brunei) Nepenthes copelandii (Mt. Apo, Mindanao, Philippines) Nepenthes Louisa (N. Rebecca Soper x hirsuta) Może ktoś kojarzy co to może być za dzbanecznik? i młodociany osobnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 3 Marca 2017 Share Napisano 3 Marca 2017 Dokkrb,czy u Ciebie N.louisa ma też takie jak u mnie bardzo miękkie dzbanki?(bardzo łatwo się odkształcają jak go się dotknie) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Marca 2017 Autor Share Napisano 3 Marca 2017 Dokkrb,czy u Ciebie N.louisa ma też takie jak u mnie bardzo miękkie dzbanki?(bardzo łatwo się odkształcają jak go się dotknie) Dokładnie tak, chyba to jej taka specyfika (pamiątka po N. hirsuta) wystarczy że do młodego dzbanka dotyka liść to dzbanek rozwija się krzywo i jest pognieciony. Podobnie delikatne dzbanki ma N. hirsuta, którego Louisa jest przecież krzyżówką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Marca 2017 Autor Share Napisano 5 Marca 2017 Dzisiaj kilka ampullaria Nepenthes ampullaria Harlequin Nepenthes ampullaria Red Speckled Nepenthes ampullaria Bronze (Nabire, Papua) Nepenthes ampullaria (Tayeve, Irian Jaya) Nepenthes ampullaria Green Nepenthes ampullaria Lime Twist Nepenthes ampullaria Williams Red x Harlequin i na koniec Nepenthes ampullaria z dzikich nasion okazuje się w zdecydowanej większości być Hookeriana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Marca 2017 Autor Share Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) W końcu pojawiła się pierwsza dorosła pułapka u Heliamphora sarracenioides (Ptari Tepui, Venezuela) Drosera rotundifolia Edytowane 5 Marca 2017 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Marca 2017 Autor Share Napisano 11 Marca 2017 Miałem ostatnio okazję rozsadzać Drosera erythrorhiza var. imbecilia, trochę się tego bałem, ale niepotrzebnie, bo rosiczka ma całkiem grube i mocne kłącze, bulw nie znalazłem, trudno w takim żwirowym podłożu było cokolwiek zobaczyć, ale też specjalnie nie szukałem, aby zbytnio nie rozwalić bryły. Mając teraz trzy doniczki będę mógł testować jak rośnie w innych warunkach, a do tej pory trzymałem ją w fitotronie górskim. Doniczka o wysokości 14 cm wydaje się dla niej idealna, bo kłącza i korzenie kończą się ok. 4 cm nad dnem. Po Nocy biologów zostało mi kilka największych Drosera capensis Broad Leaf Siewki Brocchinia reducta już zaczynają przypominać właściwe rośliny, ale nadal są to maleństwa Rozsadziłem też jeden z odrostów Nepenthes khasiana, dzbanecznik jak dla mnie bardzo dziwnie puszczał odrosty bardzo głęboko w doniczce, większość dzbanków była w podłożu, a otwory dzbanków znajdowały się na wysokości podłoża. Wykopałem ten odrost po prawej stronie, który był całkowicie w podłożu. Odrost miał już długie korzenie i ładny kawałek sztywnej łodygi więc szybko powinien ruszyć ze wzrostem. W szklarni pojawiły się intruzy/pożywienie, mam nadzieje, że dzbanki coś z tego skorzystają. Nepenthes maxima Wavy leaves Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Marca 2017 Share Napisano 11 Marca 2017 Rozsadziłem też jeden z odrostów Nepenthes khasiana, dzbanecznik jak dla mnie bardzo dziwnie puszczał odrosty bardzo głęboko w doniczce, większość dzbanków była w podłożu, a otwory dzbanków znajdowały się na wysokości podłoża. Podłoże ma zbyt dużą porowatość prawdopodobnie przez zbyt dużą frakcje składników. Odrost nie napotykał oporu w pewnym miejscu i udomowił się niżej niż powinien. Podobne rzeczy dzieją się przy doniczkach koszykowych gdzie rośliny wyrastają z boków. Zwyczajnie idą po najmniejszej linii oporu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi