dokkrb Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Ej gratulacje, jesteś chyba pierwszą osobą na forum, która będzie w posiadaniu R. Dentaty! Moja nadal nie kiełkują, zaczynam bać się, że nic z nich nie wyjdzie Swoje moczyłem w wodzie z popiołem (ze spalanych traw i odrobiny drewna) Mógłbyś opisać krótko co rozumiesz przez wspomniane odymianie? Jak to przeprowadzić? Wyszedłeś na papierosa i na nie dmuchałeś? Niestety droga do posiadania roślin jest jeszcze długa, kilku osobom udało się kiełkowanie i niestety na tym się skończyło. Jak zawsze najwięcej zależy od jakości nasion, mam nadzieję że również Bluebowi kiełkują, bo nasiona mamy z tego samego źródła, a mógł wysiać wcześniej, bo ja się długo ociągałem i kombinowałem jak to zrobić. Odymianie nie jest konieczne, nasiona które mi kiełkują były traktowane tylko GA3 przez 24 godziny. Nasiona wysiałem 30 marca, więc wykiełkowały po ponad trzech tygodniach. Odymianie prowadziłem w kwarcowych naczyniach, pod wyciągiem - aby nie uruchomić alarmu na uczelni. Poprzednio przy Roridula gorgonias spalałem jakieś turzyce z torfowisk - jak na zdjęciu, a teraz przy Roridula dentata spalałem suche liście obcięte z R. gorgonias. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Wspomniana wcześniej instalacja mrówek grzybiarek na Wydziale Podstawiłem Nepenthes albomarginata Red Striped (Penang, Peninsular Malaysia) blisko mrówek okazuje się że całkiem dobrze radzi sobie z mrówkami - już na drugi dzień było w dzbanku kilkanaście ofiar Jednak zdecydowanie bardziej łowna jest Nepenthes ventricosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) Heliamphora neblinae (Avispa, Venezuela) Heliamphora spec. Yuruani B Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui) Heliamphora exappendiculata (Chimanta Tepui) Heliamphora nutans Giant Form Zebrałem właśnie nasiona z ostatniego udanego zapylenia - Heliamphora huberi (Bonetia forest) x folliculata (Aparaman Tepui) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2017 W szklarni coraz więcej kwiatów, w tym kwitów heliamfor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Naturalne światło robi jednak robotę Czyli nie zauważyłeś, żeby N. albomarginata miała podgryzane dzbanki? Będę szczery, ta nowa konstrukcja z mrówkami jest absolutnie paskudna, sztuczna i okropnie chaotyczna ^^ (mam nadzieje, że jak najszybciej się jej pozbędą) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 Naturalne światło robi jednak robotę Czyli nie zauważyłeś, żeby N. albomarginata miała podgryzane dzbanki? Będę szczery, ta nowa konstrukcja z mrówkami jest absolutnie paskudna, sztuczna i okropnie chaotyczna ^^ (mam nadzieje, że jak najszybciej się jej pozbędą) Dokładnie tak - nie widziałem, aby mrówki podgryzały dzbanki, ani nie są ponadgryzane. Mam takie same odczucia co do tej konstrukcji, a mrówek w niej zupełnie nie widać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 1 Maja 2017 Share Napisano 1 Maja 2017 Te dzbanuchy to morderczynie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 Racja Łukaszu, w tępieniu intruzów są niezastąpione, mrówki nie są w szklarni takie szkodliwe, ale z niektórych doniczek wynoszą mi podłoże - a przy takiej skuteczności pułapek obecnie niektórych dzbaneczników nie muszę już dokarmiać. Dobrze sprawuje się także Nepenthes spathulata x dubia Nepenthes benstonei (Bukit Bakar, Kelantan, Malaysia) Niektóre wrośnięte siewki Nepenthes ampullaria okazały się być krzyżówką ampullaria x rafflesiana. Nepenthes veitchii Golden Peristome Nepenthes ventricosa x rhombicaulis Nepenthes platychila Nepenthes robcantleyi Nepenthes pervillei Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Maja 2017 Autor Share Napisano 5 Maja 2017 Nepenthes lowii (Gunung Trusmadi, Borneo) z grzybkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 5 Maja 2017 Share Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) "Nepenthes lowii (Gunung Trusmadi, Borneo) z grzybkami" ... Co?! tak można? jaki bajer! nie mogę się na to napatrzeć! (chyba trochę za często komentuje ostatnio Twój temat Krzyśku... mam nadzieje, że nie odbierasz tego jako spam - po prostu wrzucasz za dużo ciekawych i pięknych zdjęć) Edytowane 5 Maja 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Maja 2017 Autor Share Napisano 6 Maja 2017 Jak zobaczę coś co mnie też zainteresuje to robię fotki, wcześniej nigdy mi się zdarzyło aby owocniki grzybów pojawiły się na dzbankach, na ogół były na torfie lub torfowcach. W przypadku N. lowii wynika to najprawdopodobniej z tego, że dzbanki są bardzo trwałe i długo się utrzymują nawet gdy są martwe - jak ten z grzybkami, a dodatkowo dzbanecznik posadzony jest w żywych torfowcach i stoi w wodzie co sprzyja rozwojowi grzybów. Pisz Tomku ile możesz, zawsze coś przedyskutujemy. Lowii jak i hamata (i pewnie inne z moich dzbanków będziesz mógł zobaczyć w przyszłym tygodniu w Sopocie) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Maja 2017 Autor Share Napisano 6 Maja 2017 Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes Miranda Nepenthes Linda Nepenthes villosa (Mt. Kinabalu, Borneo) Nepenthes macrophylla (Gunung Trusmadi, Borneo) Nepenthes argentii (Philippines) Nepenthes burkei Nepenthes ventricosa x hamata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Maja 2017 Autor Share Napisano 27 Maja 2017 Trochę byłem zawalony pracą i Bałtyckim Festiwalem Nauki, powrzucam trochę zdjęć z maja Chimanta Massif 2.0 Utricularia quelchii (Auyan Tepui) Heliamphora minor Heliamphora pulchella (Amuri Tepui, Venezuela) Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Heliamphora huberi (Amuri Tepui, Venezuela) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 (edytowane) Jakby jeszcze otoczyć tą ekspozycję z tyłu i boków lustrem to żuchwy trzeba by szukać na podłodze Edytowane 28 Maja 2017 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Maja 2017 Autor Share Napisano 28 Maja 2017 Jakby jeszcze otoczyć tą ekspozycję z tyłu i boków lustrem to żuchwy trzeba by szukać na podłodze Mi to strasznie przeszkadza w robieniu zdjęć, bo żadnego kadru nie można znaleźć, aby nie było kafelek albo rur w tle, jak się ogląda całość w szklarni to aż tak nie przeszkadza. Planuję zrobić specjalną zabudowę, która ukryje kafelki i te wszystkie rury, ale jednocześnie pozwoli też na uprawę roślin zwłaszcza pływaczy -coś w niedalekiej przyszłości powstanie na próbę - i zobaczymy jak się sprawdzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi