Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Świetnie... tak się zastanawiam, Ty im tam od czasu do czasu jakieś owady wpuszczasz czy jak? Sorki jeśli coś przegapiłem, ale jestem zauroczony tymi fotkami ;)

Faktycznie bez odżywiania by tak nie wyglądały, dokarmiam systematycznie co 1-2 miesiące, każda pułapka dostaje sporą muchę, a te duże po kilka, kupuję dzikuny, a często zostają mi po wędkowaniu, i czekam aż z poczwarek wyjdą muchy i taki świeży i żywy materiał bardzo im odpowiada, nie tylko dzbanecznikom ale przede wszystkim heliamforom.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Na chwileczkę zajrzałem na uczelnię, aby zobaczyć jak rosną moje rośliny (bo jeszcze cały czas jestem na urlopie), okazuje się że mimo kolejnej awarii klimatyzatora wszystko jest w porządku, choć niestety padło kilka młodych rosiczek które niedawno wzeszły.

Pojawiło się w szklarni klika nowych dzbanków na prezentowanych już przeze mnie roślinach, m.in. Nepenthes sibuyanensis x merrillianana wypuścił nowy dzbanek, a ze względu na baryłkowaty kształt to przy 20 cm robi wrażenie, poprzedni miał tylko 13 cm.

nepenthes_sibuyanensis_x_merrilliana_1_09_2014_019.jpg

nepenthes_sibuyanensis_x_merrilliana_30_08_2014_098.jpg

Ku mojemu zaskoczeniu również Nepenthes Miranda wypuściła jeszcze większe dzbanki niż dotąd, mają obecnie ponad 26 cm.

Dzbanki rośliny w wiszącej doniczce są znacznie szczuplejsze niż rośliny która stoi na stole zalewowym i dzbanki mają oparcie o podłoże, a przez to są co najmniej o połowę szersze, przez co znacznie więcej płynu znajduje się w środku. Roślina pewnie nie byłaby w stanie utrzymać takich ciężkich dzbanków swobodnie wiszących (jeszcze silniej wyszczuplają się przecież dzbanki górne), stąd ich redukcja ale tylko do pojemności, bo na długość są identyczne. Nadmienię że są to równowiekowe - siostrzane, młode odrosty, obie rosną w tych samych warunkach (szklarnia) a ich dzbanki znacznie się różnią.

Nepenthes_Miranda_1_09_2014_034.jpg

Nepenthes_Miranda_1_09_2014_020.jpg

Nepenthes_Miranda_1_09_2014_035.jpg

Nepenthes_Miranda_1_09_2014_026.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem że u mnie w tym roku heliamfory bardzo późno kwitną, w poprzednie lata zawsze puszczały kwiatostany wczesną wiosną, a w tym roku najobficiej kwitną

właśnie teraz, wiosną kwitły tylko nieliczne osobniki. Wg opisu rodzaju zwykle kwitną zimą i wiosną.

Wiem z różnych wpisów na forum że innym forumowiczom również teraz kwitną, nie wiem tylko czy dopiero zaczynają kwitnąć, czy to tylko jakieś pojedyncze przypadki.

Obecnie w samej szklarni w dwóch donicach z Heliamphora heterodoxa x minor naliczyłem w sumie 10 kwiatostanów. W paludariach raczej kwitną już tylko niedobitki, większość dawno przekwitła.

Heliamphora_heterodoxa_x_minor_1_09_2014_009.jpg

Heliamphora_heterodoxa_x_minor_08_08_2014_033.jpg

Heliamphora_heterodoxa_x_minor_2014_024.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka ujęć moich D. regia, ze względu na bardzo niestabilny wzrost uprawiam je we wszystkich warunkach jakie mam (szklarnia, fitotron ciepły, fitotron zimny oraz parapet). Jak na razie nie zauważyłem wyraźnych różnic w tempie wzrostu, ale z powodu kilku awarii klimy w fitotronach tempo wzrostu zwłaszcza młodych roślin jest silnie zahamowane w wyniku przegrzania, związane z utrata części liści.

Drosera_regia_14_07_2014_008.jpgDrosera_regia_14_07_2014_023.jpgDrosera_regia_1_04_2014_227.jpg

Drosera_regia_14_07_2014_020.jpg

Uprawiałem je w różnych podłożach (od żywego torfowca, poprzez martwy torfowiec z perlitem, torf z piaskiem po torf z perlitem), podobnie jak z warunkami nie zauważyłem większej różnicy wpływu podłoża, wzrost roślin ewidentnie jest jednak zahamowany kiedy osiągną optymalne rozmiary dla doniczek.

Drosera_regia_14_07_2014_002.jpg

Korzenie mają tak długie że nawet nie mieszczą się w doniczkach o wysokości 21 cm.

Drosera_regia_5_06_2014_060.jpgDrosera_regia_5_06_2014_045.jpg

U mnie w okresie spoczynku całkowicie tracą liście, prawdopodobnie dlatego że nie przenoszę ich do chłodniejszego pomieszczenia, cały czas rosną w takich samych warunkach, a w spoczynek wchodzą kiedy to uznają za stosowne, oczywiście polewane są wtedy znacznie mniej obficie.

Drosera_regia_14_07_2014_017.jpg

Drosera_regia_1_08_2014_092.jpg

Drosera_regia_27_04_2014_078.jpgDrosera_regia_27_04_2014_077.jpg

Wychodzenie z okresu spoczynku to najlepszy okres do przesadzania i rozsadzania.

Drosera_regia_5_06_2014_054.jpg

Drosera_regia_5_06_2014_066.jpg

Drosera_regia_10_06_2014_015.jpgDrosera_regia_033.jpg

Drosera_regia_14_07_2014_013.jpg

Osobniki rosnące w szklarni

Drosera_regia_3_06_2014_073.jpg

Drosera_regia_1_08_2014_105.jpg1_08_2014_115.jpg

Rosiczki rosnące w szklarni, ze względy na automatyczne otwieranie okien przy wysokich temperaturach, mają ciągłą dostawę owadów. I jak wiadomo dobrze się spełniają w roli lepu.

Drosera_regia__11_08_2014_021~0.jpg

Drosera_regia_11_08_2014_045.jpg

Drosera_regia_14_07_2014_026.jpg

Drosera_regia_5_06_2014_052.jpg

Odnośnik do odpowiedzi