Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

Mała to znaczy co ile zmieniasz ?? I nad roślinami ile mniej więcej świeci W ?

Na niektórych półkach wymieniam nawet co 2-3 miesiące, na innych trzymają się rok i całkiem dobrze świecą, praktycznie wymieniam tylko te co padną,

Nad półką jet 6 x 39W, natomiast na niektórych pólkach regału mam dwie wyłączone (mogę wyłączyć 2 albo 4), np. nad pływaczami czy dzbankami bo za bardzo przypalają się liście.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pierwszy raz u mnie zaczęła kwitnąć Heliamphora heterodoxa

31_10_2014_001.jpg

31_10_2014_002.jpg

Natomiast trochę się zdziwiłem, że będą kwitły także kapturnice, zobaczyłem dzisiaj kwiaty na trzech osobnikach

Sarracenia purpurea

31_10_2014_017.jpg

31_10_2014_018.jpg

i jakaś hybryda

31_10_2014_020.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze w kwestii oświetlenia - piszesz ze masz założone luxliny plus wiec zapytam dlaczego? Czy w ten sposób chcesz poprawić wizualnie wygląd, mam na myśli rozjaśnienie fioletu groluxów ? Czy uważasz ze luxline ma wartościowe dla roslin widmo? Bo moim zdaniem jest ono w najlepszym wypadku niewiele ponadprzeciętne.

Pozdrawiam ;)

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze w kwestii oświetlenia - piszesz ze masz założone luxliny plus wiec zapytam dlaczego? Czy w ten sposób chcesz poprawić wizualnie wygląd, mam na myśli rozjaśnienie fioletu groluxów ? Czy uważasz ze luxline ma wartościowe dla roslin widmo? Bo moim zdaniem jest ono w najlepszym wypadku niewiele ponadprzeciętne.

Pozdrawiam ;)

Dokładnie jak piszesz, ma to na celu stworzenie bardziej naturalnego wyglądu, gdyż są to terraria ekspozycyjne u mnie w pokoju, na korytarzu Katedry i salach dydaktycznych dla studentów, i lepiej wygląda gdy to światło nie jest tak bardzo różowe, a w tych pomieszczeniach na ogół jest trochę światła słonecznego więc rośliny i tak całkiem dobrze rosną, przy tak dobranym oświetleniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpocząłem budowę Chimanta Massif, nie bez problemów.

Przygotowałem rozkład tepui wg mapy satelitarnej całego masywu.

5_11_2014_011.jpg

Samo ukształtowanie terenu w pobliżu będzie również zbliżone do naturalnego dzięki dostępności w internecie map hipsometrycznych.

5_11_2014_010.jpg

Planowałem zbudować tepui z łupka tęczowego, jednak niestety możliwości jego obróbki są bardzo ograniczone i przy niewielkiej powierzchni stołu kamienie są zbyt grube i krzywe, aby efekt końcowy był taki jak planuję. Nie uda się tepui zbudować ładnie z tych kamieni. Tepui miały stanowić doniczki dla heliamfor, szczególnie tych większych.

30_10_2014_001.jpg

30_10_2014_004.jpg

Być może te skałki już zbudowane wykorzystam do przygotowania ekspozycji na Bałtycki festiwal Nauki z posadzoną Heliamphora x midoxa.

31_10_2014_048.jpg

31_10_2014_046.jpg

Po wycofaniu się z łupka, myślałem o piance poliuretanowej, jednak jest ona nie do opanowania, nawet niskoprężna (żyje swoim życiem), nie da się z niej zrobić w miarę równych i płaskich powierzchni, a co ważne przy zagęszczeniu tepui dość cienkich.

Postanowiłem więc wymurować tepui z betonu posadzkowego (sam cement + piasek) na wybudowanych rusztowaniach ze sztywnej siatki plastykowej.

3_11_2014_305.jpg

3_11_2014_307.jpg

Niestety ma ona trochę za duże oczka, aby wymurować ścianki środek tepui wypchałem folią - dobrze sprężynuje utrzymując zaprawę przy powierzchni. Jak wyschnie oczywiście skałki będą pomalowane farbą akrylową. Już 6 tepui stoi.

5_11_2014_005.jpg

5_11_2014_007.jpg

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

Na dzbanecznikach w szklarni pojawiło się sporo nowych dzbanków, tendencja jest więc bardzo dobra, zwłaszcza że każdy nowy dzbanek jest większy i na ogół lepiej wybarwiony niż stare.

Nepenthes veitchii Ggolden Peristome świeżo otwarty dzban

Nepenthes_veitchii_Ggolden_Peristome_3_11_2014_296.jpgNepenthes_veitchii_Ggolden_Peristome_3_11_2014_297.jpg

Nepenthes bokorensis

Nepenthes_bokorensis_3_11_2014_289.jpg

Nepenthes khasiana poza nowymi dzbanami obdarzył mnie dwoma odrostami

Nepenthes_khasiana_3_11_2014_283.jpg

Nepenthes copelandii na początku dzban był całkowicie zielony (prezentowałem kilka postów wcześniej)

Nepenthes_copelandii_31_10_2014_031.jpg

Nepenthes ampullaria Red Speckled na wiszącym koszu ma coraz więcej siedzących dzbanków

Nepenthes_ampullaria_Red_Speckled_3_11_2014_303.jpg

Nepenthes_ampullaria_Red_Speckled_3_11_2014_300.jpg

Bardzo ładnie w szklarni rośnie także Brocchinia hechtioides - będzie dobrze prezentowała się na stole z helkami.

Brocchinia_hechtioides_31_10_2014_028.jpg

Trochę dziwnie rośnie Nepenthes Rebecca Soper, młode osobniki uzyskane z pnącza osobnika macierzystego wytwarzają tylko dzbanki górne i pnącze dalej szybko rośnie w górę

Nepenthes_Rebecca_Soper_3_11_2014_285.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli sadzonka Rebecca Soper była uzyskana przez odcięcie czubka u dorosłej rośliny, to dalej będzie mieć górne dzbanki... Co innego odrosty z dolnych części zdrewniałych łodyg albo od korzenia...

Odnośnik do odpowiedzi

Prace nad budową Chimanta Massif się posuwają, dziś wieczorem wymurowałem 6 kolejnych tepui, a pierwsze po kilkukrotnym namoczeniu (aby beton dobrze zwiazał), udało mi się pomalować.

7_11_2014_001.jpg

Najpierw jednak musiałem wystrugać w betonie trochę pęknięć pionowych.

7_11_2014_062.jpg

Nie miałem, czasu na kombinowanie, stąd sprawdzona technika jak przy malowaniu skałek z pianki - najpierw czarny podkład (spray), następnie coraz jaśniejsze kolory nakładałem pędzelkiem, ze względu na specyficzną budowę tepui sposób malowania trochę inny, aby jak najlepiej oddać budowę tych gór. Może na razie za bardzo przypominają jakieś wulkany, ale biorąc pod uwagę, że około jedna trzecia skałek będzie jeszcze zasypana podłożem to powinno wyglądać już dobrze. Za kilka dni powinienem uwinąć się ze wszystkimi skałami (zostało mi jeszcze 7 do zbudowania, niestety największych).

7_11_2014_065.jpg

Wyglądają tak.

7_11_2014_071.jpg

7_11_2014_074.jpg7_11_2014_078.jpg

7_11_2014_075.jpg

7_11_2014_069.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Na prawdę świetnie się to prezentuje !!! :) Widać, że jesteś prawdziwym artystą :) Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy :)

Co do samego masywu to tydzień temu oglądałam śmieszną bajkę "Odlot" i zdaje się, że akcja właśnie tam się rozgrywa :D

Jeśli mogę dodać małą uwagę to sugeruję dół skał robić jaśniejszy a właśnie od góry robić więcej ciemnych nacieków :)

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę dodać małą uwagę to sugeruję dół skał robić jaśniejszy a właśnie od góry robić więcej ciemnych nacieków :)

Dzięki za cenną uwagę, ciemne nacieki dorobię, będzie bliższe reala,

a dół skałek do białego będzie przysypany podłożem i tej części ciemnej od dołu nie będzie widać - dlatego jej nie malowałem.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak, doczytałam, że będzie zasypany więc faktycznie szkoda farby :) Natomiast na zdjęciach w realu skały, zwłaszcza w słońcu, wyglądają na białopomarańczowe oblane z góry czernią, więc nawet mógłbyś je jeszcze jaśniejsze robić a górę zaciemniać :) Mimo wszystko nawet tak jak teraz wyglądają nieziemsko :)

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej boki płaskowyży (ich ściany) powinny być jaśniejsze, zwykle o barwie różowego piaskowca, ze względu na ciągłą erozję skał i brak wystarczającej ilości czasu na skuteczne porośnięcie tychże. Naturalnie czarne są szczyty płaskowyży oraz "zacieki" na ich ścianach. A może warto byłoby pokusić się o obsadzenie postaw "Tepui" jakimiś roślinami okrywowymi, jak choćby pływaczami? Zaimitowałoby to dżunglę porastającą wokół płaskowyże. Gratuluję pomysłu i świetnej jego jak do tej pory realizacji! Wierzę, że pulchelle ode mnie pokochają swój nowy dom ;)

Odnośnik do odpowiedzi