Jowita Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Dzieci do szklarni powinny wchodzić pod opieką dorosłych . Jeden łyk Nepenthes Miranda i dzieciak znikł . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Lutego 2015 Autor Share Napisano 11 Lutego 2015 Kilka zdjęć z akwarium z dzbankami górskimi (240 l) Nepenthes ramispina Nepenthes hamata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Lutego 2015 Autor Share Napisano 12 Lutego 2015 Udało mi się zapylić kolejną heliamforę, tym razem Heliamphora Midoxa została zapylona pyłkiem Heliamphora folliculata Owoc już nieźle urósł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Fajnie, że udane zapylenie Ja mam pytanie teraz z innej beczki Skoro masz tyle roślin i nasion, nie myślałeś kiedyś o założenia jakiegoś torfowiska obok uczelni ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Dubel Edytowane 12 Lutego 2015 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Lutego 2015 Autor Share Napisano 12 Lutego 2015 Fajnie, że udane zapylenie Ja mam pytanie teraz z innej beczki Skoro masz tyle roślin i nasion, nie myślałeś kiedyś o założenia jakiegoś torfowiska obok uczelni ? Jednak większość roślin, które mam to nie nasz klimat tylko tropikalne, kilkanaście kapturnic i trochę muchołówek to za mało na torfowisko, ale jest takie w planie, bo mamy ogródek dydaktyczny gdzie ma powstać, ale na razie nie ma na to pieniędzy, bo są inne realizacje, a ja mam za dużo innych spraw na głowie aby się tym zająć. W najbliższym czasie muszę zrobić dla dzbanków drzewa w szklarni - to jest dla mnie priorytetowe, bo niedługo nie będę miał gdzie ich trzymać - wezmę się za nie jak tylko dostanę pieniądze (przełom marca-kwietnia). Na razie brałem udział w projekcie 6 tonowego akwarium (malawi), które ma stanąć w głównym holu - ale realizacja w przyszłym roku, bo w tym roku fundusze są tylko na zakup i podwieszenie szkieletu wieloryba pod sufitem holu głównego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Lutego 2015 Autor Share Napisano 13 Lutego 2015 Jedna z siewek Byblis guehoi, które dostałem od Blueba już ładnie wyrosła, teraz czekam, aż zacznie obficiej kwitnąć. Drosera darwiniensis x ordensis Już mi się znudziły te czerwone rosiczki, muszę chyba ograniczyć światło, ale na razie trochę przerobiłem w PhotoShopie aby była odrobinę zielonkawa. Drosera petiolaris też cała czerwona, ale inna ta czerwień i znacznie mniejsze kropelki. Drosera paradoxa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 A ja mam do Ciebie pytanie. Skąd taka płaska doniczka u byblis? Lepiej w takich rośnie (niż w wyższych) czy to przypadek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Najbardziej zawsze zachwycają mnie kropelki Drosera darwiniensis x ordensis są tak obfite jak u rosolistnika Koniecznie przesadź Byblis do wysokiej doniczki, ona bardzo lubi rozrastać się korzeniami. A teraz wygląda jak bonsai Możesz też zacząć ją delikatnie nawozić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Lutego 2015 Autor Share Napisano 13 Lutego 2015 A ja mam do Ciebie pytanie. Skąd taka płaska doniczka u byblis? Lepiej w takich rośnie (niż w wyższych) czy to przypadek? Przypadek, została mi po jakimś bonsai i nie miałem do czego wykorzystać, ale sprawdziła się i wygląda chyba całkiem przyzwoicie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Już mi się znudziły te czerwone rosiczki, muszę chyba ograniczyć światło, ale na razie trochę przerobiłem w PhotoShopie aby była odrobinę zielonkawa. Możemy się zamienić, podeślę Ci tymczasowo zieloną d.paradoxę Bardzo podoba mi się wybarwienie Twoich petiolarisów Mam nadzieję, że kiedyś wybiorę się na wycieczkę i znajdziesz moment aby pokazać mi na żywo chociaż 10% swojej kolekcji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) U ciebie jest raczej duża moc świetlówek, co nie? U mnie jest 20wat (Power Led) nad paludarium (pozostałe 10 nad parapetem), a w paludarium rośnie sobie D. Paradoxa, a ja cały czas nie rozumiem czemu ona jest czerwona pod takim słabym oświetleniem... (tak, to wskazówka, że jak zmienisz im odpowiednio warunki to nie będą czerwone) Edytowane 14 Lutego 2015 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Lutego 2015 Autor Share Napisano 14 Lutego 2015 Część świetlówek mi się wypaliło więc oświetlenie jest coraz słabsze (na razie nie mam za co kupić nowych), na szczęście nie wszystkie rosiczki się tak wybarwiają, więc coś zielonego mam. Drosera schizandra Drosera adelae Drosera graomogolensis Crespo zapraszam tak jak wszystkich, na pewno znajdę czas abyśmy zobaczyli wszystkie rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Lutego 2015 Autor Share Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) Tym razem kilka dzbaneczników Ostatnio całkiem ładnie zaczął rosnąć Nepenthes mikei Wszystkie poniższe gatunki/krzyżówki rosną w warunkach nizinnych - w szklarni. Po blisko roku ruszyła krzyżówka N. spathulata x N. bongso - Nepenthes Melvino, ma dużo ze spathulata więc można się spodziewać w przyszłości sporych dzbanków. Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Nepenthes sibuyanensis x Lady Pauline Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes northiana Edytowane 14 Lutego 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 16 Lutego 2015 Autor Share Napisano 16 Lutego 2015 Malutki zbiornik z tłustoszami zrobiony na początku października troszkę zarósł i wygląda już całkiem przyzwoicie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi