dokkrb Napisano 31 Marca 2015 Autor Share Napisano 31 Marca 2015 Cephalotusy trzymasz w mieszance torf + perlit, czy jeszcze coś dosypujesz? Przyznam się że te są akurat w mieszance dla dzbaneczników, nie było to takie zamierzone, jak sadziłem dzbanki to automatycznie poszły i cefale, poza perlitem i torfem, trafiła się też kora i drobny keramzyt. Ale wszystkie młode cefalotusy trzymam w mieszance torfu z piaskiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Kilka zdjęć z paludarium z helkami Nasiona Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) dojrzewają niestety bardzo wolno, za to coraz szybciej rosną młode odrosty Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Huachamachari) Heliamphora ciliata Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Heliamphora nutans Heliamphora minor Utricularia longifolia Heliamphora parva (Cerro Neblina) Młode Heliamphora parva, rosnące w tych samych warunkach, jednak przy znacznie silniejszym oświetleniu Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 1 Kwietnia 2015 Share Napisano 1 Kwietnia 2015 wyglądają świetnie. Szkoda, że u mnie warunki na helki są takie sobie, bo to piękne rośliny. Gratulacje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 1 Kwietnia 2015 Share Napisano 1 Kwietnia 2015 Moja ulubiona kompozycja Świetnie wyglądają te czerwone helki z przodu U. pubescens sadziłeś po całym terra po trochę, czy w jednym miejscu i tak się porozrastał? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Moja ulubiona kompozycja Świetnie wyglądają te czerwone helki z przodu U. pubescens sadziłeś po całym terra po trochę, czy w jednym miejscu i tak się porozrastał? U. pubescens sadziłem w kilkunastu miejscach po kilka listków, aby się szybciej i w miarę równomiernie rozrosła. Te czerwone z przodu H. minor są faktycznie ładnie wybarwione, choć od światła znacznie dalej niż te wysokie, jak tatei czy parwa, więc widać tu wyraźnie możliwości do wybarwiania poszczególnych gatunków. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2015 wyglądają świetnie. Szkoda, że u mnie warunki na helki są takie sobie, bo to piękne rośliny. Gratulacje. No niestety bez niskich temperatur to z nimi jest ciężko, zauważ że to paludarium w zeszłym roku miałem w pokoju, ale jak na lato wyniosłem do fitotronu, to uznałem że nie ma co męczyć roślin, bo zdecydowanie odżyły w tych warunkach i został zbiornik tu na stałe. Przy silniejszym oświetleniu w tych samych warunkach górskich helki potrafią się wybarwić na maksa, prawie bez żadnej plamki zielonego. H. minor i inne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Chroman dla Ciebie trochę zdjęć Heliamphora spec. nov. Akopan i Angasima, może Cię przekonam że warto na nie znaleźć trochę miejsca w terra. Nie wybarwiają się tak intensywnie jak inne helki, ale rosną od nich zdecydowanie szybciej, przez co są bardziej okazałe. Heliamphora spec. nov. Angasima i Akopan Heliamphora spec. nov. Akopan Heliamphora spec. nov. Angasima Puszczająca kwiatostan Heliamphora Tequila Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Piękne rośliny Znalazłeś już czas dla muchołówek? Bo jestem ciekawy jakie kultywary masz, chętnie również bym zobaczył jeszcze jakieś zdjęcia Oczywiście gdy znajdziesz chwilę czasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 A do czego tu przekonywać? Oba gatunki przepiękne, tyle że jeszcze nieopisane - stanie się to prędzej czy później. Czyżby ten fakt odstraszał od uprawy tych roślin? Akopan ma bardzo oryginalne liście i chętnie u mnie rośnie. Gratuluję kwiatostanu u H. 'Tequila' - pięknie poza tym urosła! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2015 A do czego tu przekonywać? Oba gatunki przepiękne, tyle że jeszcze nieopisane - stanie się to prędzej czy później. Czyżby ten fakt odstraszał od uprawy tych roślin? Akopan ma bardzo oryginalne liście i chętnie u mnie rośnie. Gratuluję kwiatostanu u H. 'Tequila' - pięknie poza tym urosła! Nie sądzę aby to by jakiś hamulec, ale Łukasz ma już niestety mało miejsca w zbiorniku, więc musi coś wybrać, a nie jest lekko zrezygnować z jednej helki nawet na rzecz innej, zapewne jak większość chciałby mieć wszystkie. Albo męska decyzja która helka, albo trza myśleć o nowym większym zbiorniku i problem sam się rozwiąże. A co do Tequila, to ładną już dostałem więc dalej też ładnie rośnie, mam nadzieję, że także uda mi się coś zapylić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Większy zbiornik problem rozwiąże jedynie chwilowo - wiem z autopsji Przy przeszło 20 gatunkach, wielu różniących się od siebie lokantach i co rusz powstających nowych hybrydach faktycznie pozostaje dokonać wyboru co się chce trzymać - a do najłatwiejszych ten z pewnością nie będzie należał. Trzeba również wziąć pod uwagę, że heliamfory z maluchów przerodzą się w dorosłe, duże sztuki. Jedna większa np. H. ionasii jest w stanie skutecznie wypełnić powierzchnię połowy chromanowego terrarium i większą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Widzę że tu mowa o mnie i o moich warunkach Fakt mam już zapełnione w 80% terrarium i muszę powoli myśleć o konkretnych gatunkach którymi chciałbym uzupełnić pozostałe wolne miejsce.Z żadnej helki na rzecz innej nie zrezygnuję Jak będę musiał to pływacze ( wykluczając quelchi oraz reniformis) opuszczą moją kolekcję by zwolnić trochę miejsca dla nowych helek. Nie zamierzam poprzestać na obecnej ilości helek. W przyszłości ( najpewniej jesienią) postawię drugi trochę mniejszy zbiornik lub obecny zastąpię sporo większym. Za jakiś czas będę mierzył się z tym problem teraz muszę zmierzyć się z napisaniem pracy magisterskiej Co do przekonywania mnie do tych dwóch gatunków helek. To że są one nieopisane nic a nic mnie nie odstrasza od nich. Te dwa gatunki i tak były już na liście helek które powinny znaleźć się w moim terrarium ale po obejrzeniu tych zdjęć to już nie powinny się u mnie znaleźć a wręcz muszą Dokkrb dziękuję za wstawienie zdjęć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Piękne rośliny Znalazłeś już czas dla muchołówek? Bo jestem ciekawy jakie kultywary masz, chętnie również bym zobaczył jeszcze jakieś zdjęcia Oczywiście gdy znajdziesz chwilę czasu Crespo muchołówki już wszystkie wróciły do fitotronu po zimowaniu, z tego co widziałem wszystkie kultywary przetrwały, więc to co mam na liście to mam, ale dokładnej inwentaryzacji nie robiłem bo na razie nie mam na to czasu. Udało mi się natomiast dokonać pierwszych zakupów w Heldrosie, kilka bardzo ciekawych kultywarów kupiłem: ALIEN B52 BIG MOUTH GREEN WIZARD PURPLE GIANT RED BURGUNDY RED DAGGERS WEREWOLF W prezencie dostałem też bardzo ciekawą muchołówkę FREAK, która nie jest jeszcze zarejestrowanym kultywarem. Ze względu na ograniczenia finansowe kupiłem oczywiście same w najmniejszym rozmiarze, stąd jeszcze mało typowo wyglądają, ale bardzo ładne i zdrowe sadzonki dobrze rokują na przyszłość. Jedyna jaką kupiłem XL to PURPLE GIANT, w takiej zimowej jeszcze rozecie DM B52 DM WEREWOLF DM GREEN WIZARD DM RED BURGUNDY DM RED DAGGERS DM FREAK DM ALIEN BIG MOUTH Dla łatwiejszego rozpoznania moich nieoznaczonych muchołówek kupiłem także Typową i RED-GREEN Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) No to zjadła mnie zazdrość przyznam się szczerze tylko taka pozytywna, miło widzieć coraz więcej muchołówek z wyższej półki u osób z naszego kraju Zakupiłeś akurat kultywary na które mocno choruję ... werewolf, alien, green wizard. Muszę przyznać, że Heldros jak zawsze, popisał się, bo rośliny wyglądają bardzo dobrze, jak na tę porę roku Gdybyś chciał się tylko pozbyć, którejś z wymienionych roślin to pamiętaj, że możesz się do mnie zgłosić Śledzę Twój temat bardzo często, ale teraz już w ogóle będzie numerem jeden Tylko częściej wstawiaj muchołówki ! Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Crespo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Krzyśku, mnóż proszę Freaka i Aliena! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi