Raiwis Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Świetna kompozycja Wam wyszła . Nic tylko siedzieć i podziwiać PS. Jak zrobiłeś te kulki z mchu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 10 Lipca 2015 Autor Share Napisano 10 Lipca 2015 Świetna kompozycja Wam wyszła . Nic tylko siedzieć i podziwiać PS. Jak zrobiłeś te kulki z mchu? Dzięki Te kulki mchu to już nie moja robota, natura je takimi stworzyła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiwis Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 A wiesz może co to za gatunek mchu, lub gdzie go zdobyć? . Wyglądem przypominają mi zwykłe kulki mchu do akwarium, lecz w kompozycji z Helkami wyglądają cudnie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 10 Lipca 2015 Autor Share Napisano 10 Lipca 2015 A wiesz może co to za gatunek mchu, lub gdzie go zdobyć? . Wyglądem przypominają mi zwykłe kulki mchu do akwarium, lecz w kompozycji z Helkami wyglądają cudnie . To Bielistka siwa (Leucobryum glaucum), typowy gatunek dla niektórych borów sosnowych - Suboceaniczny bór sosnowy świeży, subatlantycki bór sosnowy świeży (Leucobryo-Pinetum). W moich okolicach dość częsty gatunek w borach zwłaszcza nad jeziorami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Podziwiam Cię że masz tyle roślin, są zdrowe, ułożone w niesamowite kompozycje a do tego masz jeszcze czas na pracę naukową. No i te zdjęcia! Ja jestem doktorantem na UW, też mam rośliny na uczelni - 1 capensisa i 1 binatę ehhh, nie ma warunków na więcej.... Bielistka jest gatunkiem siedlisk świeżych a tam wody jest mało. Jak daje sobie radę w kompozycjach z heliamforami? Znosi wysoką wilgotność powietrza i podłoża? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 10 Lipca 2015 Autor Share Napisano 10 Lipca 2015 Podziwiam Cię że masz tyle roślin, są zdrowe, ułożone w niesamowite kompozycje a do tego masz jeszcze czas na pracę naukową. No i te zdjęcia! Ja jestem doktorantem na UW, też mam rośliny na uczelni - 1 capensisa i 1 binatę ehhh, nie ma warunków na więcej.... Bielistka jest gatunkiem siedlisk świeżych a tam wody jest mało. Jak daje sobie radę w kompozycjach z heliamforami? Znosi wysoką wilgotność powietrza i podłoża? Dzięki temu że Wydział ma nową siedzibę, a sami planowaliśmy co i gdzie chcemy mieć (nawet gniazdka) to każdy zapewnił sobie miejsce dla swoich zainteresowań naukowych i popularno-naukowych także. Sam byłem zdziwiony że tak dobrze radzi sobie w tak mokrym środowisku, wilgotność w szklarni jest na ogól ponad 90%, a bielistka poza tymi stołami rośnie u mnie w koszykach lub kuwetach w samej wodzie destylowanej, bez podłoża i cały czas w wodzie. Na stołach podłoże nie jest już mokre dzięki drenażowi, ale stale wilgotne i kilka razy dziennie intensywnie zraszane. Jest na pewno silnie kwaśne co jej pasuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Lipca 2015 Autor Share Napisano 11 Lipca 2015 Kilka ujęć obiecanych kapturnic dopiero zaczynają rosnąć, bo o nich zapomniałem i zbyt długo zimowały - dopiero pod koniec maja, po Festiwalu wyciągnąłem z chłodni. Poprzedniego roku miały bardzo krótkie zimowanie więc się wyrównało. Cały stół z kapturnicami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Piękne kapturnice. Chociaż widać, że to nie ich poziom. Trochę czasu i pięknie wyrosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Lipca 2015 Autor Share Napisano 11 Lipca 2015 Przed posadzeniem na nowym stole, kilka helek musiałem porozsadzać, bo w terrarium za bardzo się rozrosły i nie miały już miejsca. m.in. Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Heliamphora pulchella (Amuri Tepui) już zakwitła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Lipca 2015 Autor Share Napisano 13 Lipca 2015 Pojawił się pierwszy dzbanek na młodym odroście Nepenthes glabrata (Sulawesi), roślina mateczna przestała niestety dzbankować, ale puszcza kolejne odrosty więc może dzbanki też się pojawią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Lipca 2015 Autor Share Napisano 15 Lipca 2015 Kilka nowych ujęć moich dzbanków Nepenthes jacquelineae Nepenthes tenuis Nepenthes rhombicaulis (Gunung Pangulubao) Nepenthes vogelii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Lipca 2015 Autor Share Napisano 26 Lipca 2015 Szklarniowe dzbanki Ostatnio bardzo intensywnie wybarwiają się dzbanki Nepenthes Linda Nepenthes ventricosa Nepenthes insignis (Tayeve, Irian Jaya, New Guinea) Nepenthes truncata Nepenthes hirsuta Nepenthes maxima Nepenthes Miranda osobnik rosnący w wiszącej doniczce puszcza znacznie szczuplejsze dzbanki niż osobnik stojący na stole, który po ostatnim Festiwalu nakarmiony przez dzieci ślimakami (głównie winniczkami) wypuścił jeszcze większy dzban Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Lipca 2015 Autor Share Napisano 27 Lipca 2015 Kolejne dzbanki Nepenthes rafflesiana Nepenthes spathulata x talangensis Nepenthes burbidgeae x platychila Nepenthes northiana Nepenthes maxima x ventricosa Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes albomarginata Red Striped (Penang, Peninsular Malaysia) Nepenthes Hookeriana Nepenthes singalana x ventricosa Nepenthes philipinensis (Palawan) jeden z Nepenthes bokorensis (location C, Cambodia) i na koniec Nepenthes lowii (Trusmadi, Borneo) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Kolejne dzbanki Nepenthes rafflesiana Wszystkie Twoje dzbanki są takie śliczne , najładniejszy dla Mnie jest N. Rafflesiana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Może dzieci odkryły nowy sposób na pobudzenie dzbanków do większego wzrostu ? Co do reszty, komentarz zbędny Gratulacje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi