dokkrb Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Kilka młodych odrostów Heliamphora parva (Cerro Neblina) Siewki Heliamphora parva x pulchella i najmłodsze siewki Heliamphora spec. nov. Akopan x folliculata (Aparaman Tepui) Po raz kolejny będzie kwitła Roridula gorgonias - może tym razem uda się coś w końcu zapylić Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Dwa nowe nabytki z wymiany na CPUKu Nepenthes albomarginata Green (BE) i Nepenthes chaniana (BE) Nepenthes ampullaria (Tayeve, Irian Jaya) Nepenthes thorelli Nepenthes alba (Peninsular Malaysia) Nepenthes glandulifera Nepenthes sibuyanensis x aristolochioides Nepenthes mira Nepenthes burbidgeae x platychila Nepenthes petiolata Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2016 Dotarło do mnie wczoraj zamówienie z Roraimy, przy takiej ofercie ciężko było czegoś nie kupić, ale niestety zdecydowaną większość oferowanych czystych gatunków już mam, stąd zakupiłem kilka interesujących krzyżówek. Nepenthes ampullaria x spectabilis Nepenthes sibuyanensis x hamata Nepenthes ventricosa x hamata Nepenthes spectabilis x veitchii Nepenthes ampullaria Lighly speckled (Sulawesi) Nepenthes spathulata x veitchii Nepenthes (veitchii x lowii) x spectabilis<h1 style="margin:0cm;margin-bottom:.0001pt"></h1> Zrobiłem na szybko kilka fotek zaraz po posadzeniu. Oczywiście nie mogłem nie kupić krzyżówek hamaty: Nepenthes ventricosa x hamata Nepenthes sibuyanensis x hamata - mam nadzieję że tym razem to będzie ta krzyżówka Ładnego Nepenthes (veitchii x lowii) x spectabilis - dostałem za wygraną w ostatnim konkursie foto Nepenthes spectabilis x veitchii Nepenthes spathulata x veitchii Nepenthes ampullaria Lighly speckled Do kwitnienia zbiera się Nepenthes spathulata x robcantleyi, ale to osobnik męski, więc zapylania nie będzie, niestety ostatnia próba zapylania N. spathulata x dubia nie przyniosła skutku, bo sadzonka łodygowa z kwiatostanem nie przeżyła. Natomiast udało mi się skutecznie zapylić dwa kwiaty Heliamphora tatei i jedną u Heliamphora huberi (Amuri Tepui) - więc, może za kilka miesięcy będę wysiewał kolejne nasiona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Tym razem kilka zdjęć rosiczek Drosera erythrorhiza var. imbecilia wchodzi w spoczynek, choć wypuściła jedną nową rozetę Drosera cuneifolia Drosera tomentosa var. glabrata Drosera paradoxa Drosera falconeri Drosera darwiniensis x ordensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 A więc nie tylko u mnie bulwiaste już śpią. Bardzo ładne petiolarisy. Ja jakoś nie ma do nich szczęścia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2016 U mnie Maćku większość petiolarisów też słabo rośnie, a obecnie większość przechodzi spoczynek i ma silnie zredukowane rozety. Dzisiaj trochę zdjęć ze szklarni Nepenthes maxima Lake Poso Nepenthes maxima Wavy leaf Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes ampullaria Red Speckled Nepenthes khasiana Nepenthes Linda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Możesz przypomnieć jakie warunki utrzymujesz w szklarniach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Możesz przypomnieć jakie warunki utrzymujesz w szklarniach? Obecnie wg ustawień w nizinnym boksie w dzień jest 26 stopni, a w nocy 23, w górskim 23/15 - chociaż widziałem na wykresach że nad ranem bywa nawet 12 stopni. W obu 80 % wilgotności. Kilka zdjęć z górskiego boksu szklarni Nepenthes spectabilis (Gunung Sibuatan, Sumatra) Nie wiem co to ? miał być N burkei Nepenthes petiolata Nepenthes mindanaoensis (Philippines) Nepenthes alba Niestety obie największe Brocchinia hechtioides będą kwitły, więc przestana już rosnąć. Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 A Nepenthes spectabilis x ventricosa w której szklarni rośnie? Zastanawiam się czy w nizinnych warunkach będzie mu dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) A Nepenthes spectabilis x ventricosa w której szklarni rośnie? Zastanawiam się czy w nizinnych warunkach będzie mu dobrze. Będzie mu dobrze, ja wszystkie okazy tej krzyżówki trzymam w boksie nizinnym, jest to krzyżówka, która u mnie strasznie szybko rośnie, nawet szybciej od tych pospolitych krzyżówek (jak Linada, Rebecca itp), a dzbanki ma zdecydowanie ładniejsze. Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Nepenthes northiana Nepenthes veitchii Golden Peristome Nepenthes suratensis Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes Miranda Nepenthes ventricosa x rhombicaulis Nepenthes neoguineensis (Angkasa, Irian Jaya) Nepenthes spathulata x adnata Nepenthes adnata x campanulata Nepenthes stenophylla (Sarawak, Borneo) Nepenthes macfarlanei x ramispina (Gunung Britchang, West Malaysia) Nepenthes benstonei (Bukit Bakar, Kelantan, Malaysia) Nepenthes argentii x armin (Guiting Guiting, Sibuyan, Philippines) Nepenthes bicalcarata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Maja 2016 Autor Share Napisano 2 Maja 2016 Prawie wszędzie gdzie posadziłem kwitnie obecnie Utricularia longifolia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 W końcu wyciągnąłem wszystkie rośliny z chłodni, więc zimowanie zakończone Rośliny zniosły je różnie, porządnie przezimowały: Drosera aliciae Drosera spatulata Drosera capensis Drosera binata Darlingtonia californica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Widzę, że dzbanki ode mnie w dobrej formie dotarły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Maja 2016 Autor Share Napisano 5 Maja 2016 Tak, dzbanki dotarły w idealnym stanie, dzięki Tym razem kilka heliamfor Heliamphora minor Big Orange Heliamphora minor Selection 1 Heliamphora ceracea (Cerro Neblina), ale kwiatostan od H. huberi Heliamphora pulchella (Churi Tepui) Heliamphora x? Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi