Dieball Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 Nepenthes petiolata x veitchii Toż to wygląda identycznie jak jeden z moich dzbaneczników "niespodzianek"! Jakie warunki by Pan dla niego zalecił? Bo próbowałem już na parapecie - marniał. Przeniosłem do terra nizinnego - zaczął rosnąć jak szalony i pompować dzbanki, jeden już się prawie otworzył i nagle foch. Teraz jest w terra górskim i jakoś tam rośnie, ale biednie. Sam już nie wiem jak mu dogodzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2016 Może tak być, bo moja krzyżówka też była zakupiona w Roraimie. Ja trzymam ją w warunkach górskich, obecnie w dzień 22, a w nocy 15 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 Może tak być, bo moja krzyżówka też była zakupiona w Roraimie. Ja trzymam ją w warunkach górskich, obecnie w dzień 22, a w nocy 15 stopni. No to powinien pomalutku zacząć się ogarniać. Ale dziwi mnie taka reakcja w terrarium nizinnym. Powinien od razu zareagować negatywnie, tymczasem była duża zmiana na plus przez dłuższy czas. Nie sądzę aby było to spowodowane podwyższoną wilgotnością, bo i na parapecie miałem wtedy takie 65-80% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2016 Ale dziwi mnie taka reakcja w terrarium nizinnym. Powinien od razu zareagować negatywnie, tymczasem była duża zmiana na plus przez dłuższy czas. Nie sądzę aby było to spowodowane podwyższoną wilgotnością, bo i na parapecie miałem wtedy takie 65-80% Wydaje mi się że to typowa reakcja rośliny po przeniesieniu do cieplejszych warunków, bo przyspiesza jej metabolizm i rośnie szybciej, w przypadku roślin górskich także, tylko one nie są do tego przystosowane i w pewnym momencie zaczyna je wykańczać życie na tak wysokich obrotach i obumierają. W porę się zorientowałeś, ja niestety w ten sposób kilka roślin uśmierciłem. Roślina górska prawdopodobnie bardzo szybko by zareagowała na warunki nizinne, gdybyś ją przeniósł do takich typowych ciepłych warunków nizinnych, gdzie potrafi być w dzień ponad 30 stopni (do 35), bo takie temperatury są dla niej ekstremalne. Natomiast warunki nizinne to też temperatury w dzień ok. 25 stopni, czyli tyle co i w warunkach górskich często trafia się w dzień - ale trzeba pamiętać, że ten dzień górski jest krótki, roślina więc ma dużo czasu gdy metabolizm jest spowolniony, zwłaszcza podczas nocnych spadków, w warunkach nizinnych tego spowolnienia nie ma stąd roślina sama sobie robi odpoczynek ograniczając wzrost, puszczając coraz mniejsze liście itp. lub po prostu obumiera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2016 Genlisea flexuosa (Furnas, Minas Gerais, Brazil) Utricularia pubescens Nepenthes hamata (BE) Nepenthes gymnamphora Nepenthes tentaculata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Cudne masz te hamaty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Nepenthes hamata to naprawdę przepiękny okaz. Pomimo że nie jestem miłośnikiem dzbaneczników, to jednak jest to mój ulubiony gatunek. Moja jedyna próba z tym dzbanecznikiem skończyła się niestety niepowodzeniem. Ale, no cóż zdarza się Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 16 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2016 Odrost hamaty po przycięciu starego pędu zaczął bardzo ładnie rosnąć, dopiero puścił cztery liście i cztery dzbanki, a ostatni dzbanek ma już blisko 10 cm, więc niech tak dalej rośnie. Nepenthes aristolochioides x mira Nepenthes rhombicaulis (Gunung Pangulubao, North Sumatra) Nepenthesrobcantleyi Nepenthes platychila (Borneo) poszła w pnącze, mam nadzieję, że kolejne dzbanki będą już typowo górne, bo na razie puszcza coś pośredniego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2016 Kwiatostany Brocchinia hechtioides i B. reducta mają już ponad metr, tylko czekać aż się kwiaty zaczną rozwijać Mała Heliamphora huberi (Amuri Tepui) i inne na Amuri Tepui W końcu w szklarni jest tyle światła że heliamfory i zaczynają się ładnie wybarwiać bez doświetlania Heliamphora nutans Heliamphora minor Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Utricularia pubescens najładniej wygląda U. pubescens, gdy są chłodne dni i wszystko w szklarni pokryte jest rosą Utricularia longifolia Moje żabki Ranitomeya ventrimaculata Nepenthes bicalcarata, którego zakupiłem w Tajlandii, miał taki dzbanek Teraz puszcza pierwsze dzbanki w szklarni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 (edytowane) Nepenthes burbidgeae x campanulata Nepenthes burkei Nepenthes angasanensis (Mt. Puncak Angasan, Sumatra) Nepenthes ovata (Sumatra) Nepenthes ventricosa x rhombicaulis Nepenthes veitchii Highland - Bareo Golden Edytowane 26 Czerwca 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2016 Nepenthes bicalcarata (Sipitang, Borneo) Nepenthes bicalcarata Giant (Sarawak, Borneo) Nepenthes khasiana (India) Nepenthes suratensis (Thailand) Nepenthes mirabilis var. echinostoma Nepenthes macrovulgaris (Gunung Silam, Borneo) Nepenthes insignis (Tayeve, Irian Jaya, New Guinea) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Lipca 2016 Autor Share Napisano 2 Lipca 2016 Heliamphora huberi (Amuri Tepui) Heliamphora nutans Giant Form Heliamphora Tequila Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui) Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) Heliamphora heterodoxa (Gran Sabana) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Lipca 2016 Autor Share Napisano 3 Lipca 2016 Heliamphora huberi (Bonnetia forest) i mniejszy osobnik Heliamphora exappendiculata (Chimanta Tepui) Utricularia parthenopipes Nepenthes sibuyanensis x hamata puszcza już ładne dzbanki Nepenthes ventricosa x hamata Nepenthes (veitchii x lowii) x spectabilis Nepenthes spathulata x veitchii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Lipca 2016 Autor Share Napisano 6 Lipca 2016 Drosera regia Brocchinia hechtioides, Brocchinia reducta już kwitną, ale niestety mało spektakularnie, bo kwiaty rozwijają się stopniowo w kwiatostanie Za to Sarracenia x Eva puściła podwójny kwiat Heliamphora Midoxa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Lipca 2016 Autor Share Napisano 17 Lipca 2016 Młody odrost Nepenthes hamata (BE) już w osobnej donicy Nepenthes lowii (Trusmadi, Borneo) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi