dokkrb Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2017 Faktycznie, pająków jest sporo, cały czas zabudowują wloty do dzbanków i kielichów helek. Heliamphora minor Heliamphora collina (Foothills Testigos) Heliamphora glabra (S. Do Sol, Guyana) Heliamphora minor (Auyan Tepui, Venezuela) Heliamphora exappendiculata chyba z Chimanta Tepui, niestety etykietkę mam już nieczytelną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2017 Kilka siewek Nepenthes thorelii x (merrilliana x northiana) już ładnie wyrosła, co ciekawe u każdej rośliny dzbanki wyglądają inaczej Nepenthes Hookeriana Red i Nepenthes burbidgeae x platychila Nepenthes (veitchii x lowii) x spectabilis Nepenthes ventricosa x hamata Nepenthes rafflesiana x mirabilis var globosa Nepenthes bicalcarata Kilka zimujących muchołówek dla Janocixa i D. regia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Bicalcarata Zdjęcia i rośliny jak zawsze świetne A z tych pająków niezłe cwaniaki, roślina zwabi owady a one je cap Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Potwierdzam, bicalcarata jest przepiękna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2017 Dzięki, może niedługo dowiem się co to za pająki, będę łapał do oznaczenia dla specjalisty. W końcu wydoroślała mi inna, mam nadzieję typowa Heliamphora heterodoxa (Gran Sabana), którą dostałem od Ptaaha Heliamphora ?, którą kupiłem jako młodocianą sarracenioides i kolejna nieznana heliamfora Heliamphora huberi (Amuri Tepui, Venezuela) Heliamphora exappendiculata (Chimanta Tepui) Heliamphora minor Big Orange Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Obawiam się, że wspomniana H. heterodoxa może być tą samą rośliną jaką zakupiłeś u Wistuby. Czas pokaże, jednak na tę chwilę wszystko na to wskazuje. Wierzę, że uda mi się w tym roku podzielić mój dorosły egzemplarz, a przynajmniej uzyskać z niego młodociane odrosty aby choć w niewielkim stopniu rozpowszechnić ten piękny gatunek. Klon ze zdjęcia pochodzi jeśli dobrze pamiętam od Davida Svarca i na tamtą chwilę wierzyłem po prostu, że wyrośnie z niego to co trzeba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2017 Chyba większość heliamfor w hodowlach pochodzi od Wistuby, te sprzedawane w innych sklepach z roślinami mięsożernymi także, więc niestety może to być faktycznie ten sam klon. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2017 Już doszedłem do jakiegoś porządku po Nocy Biologów (była 13), jak zawsze były tłumy do oprowadzenia, na szczęście nie było żadnych przedszkolaków. Kilka ogólnych widoków z fitotronów. Fitotron zimny (górski) Fitotron ciepły (nizinny) Zbiornik z żabkami Chłodnia - zimowanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 19 Stycznia 2017 Share Napisano 19 Stycznia 2017 Co to za żabki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Co to za żabki? Ranitomeya ventrimaculata, niestety ostatnio nie robiłem im zdjęć, bo zbiornik strasznie zarósł, ale prezentowałem je wcześniej w tym temacie. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 20 Stycznia 2017 Share Napisano 20 Stycznia 2017 Właśnie. Jak się mają te ranitomeye? Trudne są w utrzymaniu? Zastanawiałem się nad wzięciem takiej parki na próbę, zanim skończę mój duży zbiornik dla Dendrobates leucomelas (i różnych odmian N. ampullaria przy okazji ), bo ostatnio spotkałem się z zaskakującą informacją, jakoby terra 20x20x30 (które mam) było odpowiednie dla jednej czy dwóch takich żabek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2017 Właśnie. Jak się mają te ranitomeye? Trudne są w utrzymaniu? Zastanawiałem się nad wzięciem takiej parki na próbę, zanim skończę mój duży zbiornik dla Dendrobates leucomelas (i różnych odmian N. ampullaria przy okazji ), bo ostatnio spotkałem się z zaskakującą informacją, jakoby terra 20x20x30 (które mam) było odpowiednie dla jednej czy dwóch takich żabek. Trudne nie są, ale zaskoczyło mnie trochę ich zapotrzebowanie na pokarm, którego ciągle brakuje, przy tych niewielkich rozmiarach (ok. 2 cm) to są żarłoki, trzeba się nastawić na poważną hodowlę muszek i od razu zakupić witaminy, które podaje się razem z muszkami. Nie byłem na takie problemy nastawiony i dwie żabki na początku mi padły. Ja trzymam je właśnie w takim małym zbiorniku i tak są problemy aby je zobaczyć/znaleźć, więc faktycznie duże terra nie jest potrzebne, ale podobnie jak Ty zakładam ampullarium, w którym docelowo znajdą się żabki. Oświetlenie do zbiornika już jedzie, a N. ampullaria też mam odpowiedni zapas aby zacząć przygotowywać zbiornik. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 20 Stycznia 2017 Share Napisano 20 Stycznia 2017 Trudne nie są, ale zaskoczyło mnie trochę ich zapotrzebowanie na pokarm, którego ciągle brakuje, przy tych niewielkich rozmiarach (ok. 2 cm) to są żarłoki, trzeba się nastawić na poważną hodowlę muszek i od razu zakupić witaminy, które podaje się razem z muszkami. Nie byłem na takie problemy nastawiony i dwie żabki na początku mi padły. Ja trzymam je właśnie w takim małym zbiorniku i tak są problemy aby je zobaczyć/znaleźć, więc faktycznie duże terra nie jest potrzebne, ale podobnie jak Ty zakładam ampullarium, w którym docelowo znajdą się żabki. Oświetlenie do zbiornika już jedzie, a N. ampullaria też mam odpowiedni zapas aby zacząć przygotowywać zbiornik. No ja raczej chcę dać ampullarie jako miły dodatek, bo jednak chcę żeby to wyglądało typowo tropikalnie, więc będa dominowały bromelie. Ale nie ukrywam, że chcę zlikwidować jedno terrarium, na rzecz tego nowego zbiornika. Więc ampullarie (Harlequin, Lime Twist, Speckled, Green, Tayave, ampullaria x spectabilis) i campanulata trafią do tego terra. Moje dwie bicalcaraty tymczasowo pewnie też, a potem do przyszłego terra dla kameleona (powinny się zmieścić w 50x47x92cm). Będe tylko musiał coś zrobić z N. sibuyanensis i N. mirabilis, ale to tylko maleństwa są obecnie. Ale pomysł typowego ampullarium, zwłaszcza w Pana wykonaniu, jest interesujący Czekamy na relację! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaxper Napisano 20 Stycznia 2017 Share Napisano 20 Stycznia 2017 Właśnie. Jak się mają te ranitomeye? Trudne są w utrzymaniu? Zastanawiałem się nad wzięciem takiej parki na próbę, zanim skończę mój duży zbiornik dla Dendrobates leucomelas (i różnych odmian N. ampullaria przy okazji ), bo ostatnio spotkałem się z zaskakującą informacją, jakoby terra 20x20x30 (które mam) było odpowiednie dla jednej czy dwóch takich żabek. Taki zbiornik idealny jest dla Ranitomeya amazonica Arena blanca i Ranitomeya reticulata. Dla Ranitomeya ventrimaculata French guiana polecam jednak troszkę już większy.One są o wiele większe niż wyżej wypisane gatunki. Jestem z Oświęcimia wiec Twoje okolice Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fubu Napisano 20 Stycznia 2017 Share Napisano 20 Stycznia 2017 Gdzie można dostać pojemniki, w których trzymasz rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi