karaluch Napisano 1 Kwietnia 2014 Share Napisano 1 Kwietnia 2014 Cześć Wszystkim. Ludziska, napiszcie jakim samochodem jeździcie (lub rodzice ) i jak z awaryjnością. Nie za bardzo znam się na samochodach, a jestem zmuszony do kupna jakiegoś. Auto ma być tylko do jazdy miejskiej. Silnik nie musi być pojemny. Musi być bezpieczny Pomóżcie mi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 1 Kwietnia 2014 Share Napisano 1 Kwietnia 2014 Ja mam Peugeota 308 i jeździ mi się nim od 2 lat bardzo dobrze (ma 3 lata). Z awarii - to ... gwóźdź w oponie Autko obszerne (w swojej klasie) i raczej bezpieczne (ma 5 gwiazdek w testach). Też jeżdżę nim niemal wyłącznie po mieście. Z minusów - raczej nie jest oszczędny w wypijaniu paliwa (przynajmniej przy mojej - energicznej - jeździe). Ja z zakupu jestem bardzo zadowolona, poza tym wnętrze jak to u Francuzów, bardzo ładne i dopracowane, co dla mnie- kobitki - też istotne. Wcześniej miałam Peugeota 206, z tym, że kupiony był już kilkuletni. Dosyć często do wymiany był wahacz (nasze cudne drogi), wymieniany miał też wydech (ale dopiero jako 8-latek), klocki czy tarcze hamulcowe też wiadomo się zużywają. Generalnie - temat rzeka i każdy pewnie poleci Ci coś innego. I chyba najważniejsze - w jakich widełkach cenowych się poruszasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2014 Szukam czegoś starszego niż Twój 308 Auto będzie używane tylko do pracy i jako rezerwa gdy drugie będzie na warsztacie, więc max 20tyś mogę dać (choć wolałbym mniej). No i wiadomo, max 150tyś nabite i po 2005 r. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 To ja napisze jakie auta mają moi rodzice Tata jeździ Peugeotem 307 kombi rocznik 2004, żadnym kłopotów z nim niema, chyba że te które sam spowodował jeżdżę z nim i wygodnie się jeździ Moja mama ma Toyotę Yaris (II) z 2008r. małe auto, w wiele mniejsze od Peugeota, lepiej się je odkurza ale mniej eleganckie Co awaryjności się nie wypowiem bo ma je dopiero rok, ale przez ten czas nic się nie zepsuło Auto po 6 latach użytkowania wygląda bardzo dobrze moim zdaniem, jedynie co to się siedzenia wytarły trochę Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
incluso Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Ja mam Saab'a 9-3 SportSedan z 2005 r. Silnik 1.9 D. Bardzo oszczędny. Po mieście nigdy dużo nie jeżdżę także spalania Ci nie powiem, ale na trasie wychodzi 5-5,5. Jeżdżę nim już 2 lata wymieniony tylko rozrząd (jak to zawsze po kupnie), no i ostatnio sprężyny od zawieszenia bo jedna niestety pękła. Na liczniku już mam 220 tys. Samochód bezpieczny - jak to Szwed Dodam, że prawie każdy Saab jest bardzo dobrze wyposażony (skóra, klimatronic itd) Za tę cenę, z tego rocznika, tej klasy samochodu, lepiej wyposażonego nie znajdziesz Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Od razu zaznaczę, że dla mnie samochód prywatny coś więcej, niż tylko zwykłe wozidło z miejsca A do miejsca B Skoro samochód ma być do 20 tys. z przeznaczeniem głównie na dojazdy do pracy i jazdy miejskiej, to od razu odrzuciłbym silniki diesla, które przy takim użytkowaniu będą się tylko męczyć i ulegać kosztownym awariom (wtryski, DPF-y itp.). To samo benzyniaki z turbiną. Sam jeżdżę od niedawna Mazdą 3 z 2007r. z silniekiem 2,3 160KM w automacie, LINK do tematu na innym forum. Tzn. w zasadzie to małżonka głównie jeździ mazdą, bo ja mam służbowego Citroena (już trzeciego: 2x Berlingo i 1 Nemo) i generalnie prywatnie w życiu bym francuza nie kupił. Poprzednio przez 4 lata mieliśmy też mazdę 323F BJ z 2002 z silnikiem 1,6 98KM, która była moim oczkiem w głowie : LINK Wracając do tematu na twoim miejscu szukałbym właśnie w Mazdach i Hondach. To niezawodne, trwałe samochody i jeśli uda Ci się poszukać zadbaną sztukę, to będziesz mega zadowolony. Jedyny mankament tych aut to zdarzająca się na niektórych egzemplarzach rdza, więc dokładnie oglądaj przed zakupem blachy (nadkola, ranty drzwi i klapy bagażnika). Natomiast mechanicznie, to nie odnotowałem w czasie użytkowania mazd żadnych awarii. Podobnie w elektryce, wszystko działa pomimo upływu lat. Ponadto mazdy są bardzo dobrze wyposażone, jak na swój segment, a dynamika jazdy naprawdę jest super. Niestety, nie mogę tego samego powiedzieć o autach francuskich i niemieckich, z którymi również mam sporo do czynienia (w firmie i wśród rodziny). Przykładowo w citroenach awarie układów elektrycznych są bardzo powszechne (a to podnośnik szyby, a to przepływomierz, a to wycieraczka) i denerwujące. Ale, jak to mówią, każdy chwali swoje, a Ty zrób jak uważasz. Powodzenia w poszukiwaniach auta (bo to prawdziwa droga przez mękę ). Moja rada: szukaj na początku po forach samochodowych w działach handlowych i na Tablicy.pl, a od handlarzy kup tylko po dokładnym sprawdzeniu auta u mechanika lub w jakiejś stacji kontroli pojazdów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Combative Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Obecnie moi rodzice mają Skodę Octavię 1.9 TDI Kombi - często gdzieś jeździmy, nieraz z przyczepą z załadowanym motorem. Nie pamiętam ile pali, ale średnio na pewno mniej niż 8l/100km. Tak to jest bezawaryjny, chociaż mamy ostatnio problem z zamkami. Mimo naprawy lewe tylne drzwi znów się zepsuły i się nie otwierają - być może z winy mechanika. Przedtem mieliśmy Renault Megane. Silnik 1.6 przerobiony na gaz. To był chyba najgorszy samochód mojego taty (nawet garbus, który spłonął był pewnie lepszy ), ponieważ miał małą moc, często jakaś uszczelka z gazu strzelała. Wtedy czuć było w środku gaz, oraz trzeba było zjechać i ręcznie nałożyć tę uszczelkę. Dodam że ten problem był "rozwiązywany" chyba ze dwa razy. W ogóle nie odpalał na gazie, dopiero chwilę po odpaleniu można było na gaz przełączyć. Zdecydowanie nie polecam Renault Megane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja bym wzięła jeszcze pod rozwagę Skody (Fabia, Octavia). Jak rozglądałam się za autem przed kupnem 308 wzięłam na jazdy testowe jedną i drugą - byłam zaskoczona jak fajnie jeżdżą. Przepadły u mnie chyba przede wszystkim za prezencję (w mój gust nie trafiają ). Wydaje mi się, że skoro są to auta tak liczne na naszych drogach, to mechanicy też już są ich "nauczeni", więc w razie naprawy dostępność części i sprawnej usługi zapewniona. Mąż jeździ służbową Skodą Superb od kilku lat i nie ma żadnego z nią problemu, pali przyzwoicie. Prowadzi się rewelacyjnie - jak mogę to podkradam Wiem, że nie nad tą klasą się zastanawiamy, ale można sobie też wyrobić pewną opinię o marce jako takiej. Ja byłam mile zaskoczona. 308 kupiłam w salonie jako "używany gwarantowany" i bardzo sobie chwalę. Przynajmniej masz pewność co do stanu używanego samochodu, są po badaniach DEKRY, dostajesz certyfikat niezależnej instytucji z oceną wszystkich podzespołów. Plus gwarancja, gdyby coś mimo wszystko miało być nie tak, plus masz czas na rozmyślenie się z zakupu i oddanie auta. Myślę, że nie tylko Peugeot ma taki program. I do 20000 spokojnie byś coś wybrał. Tu masz przykładowe wyszukanie: http://uzywanygwarantowany.pl/osobowy_show...00&z216_in= Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Dzięki Wszystkim za zainteresowanie się tematem:) Artur, dobrze że napisałeś o tym dieslu ( że też sam na to nie wpadłem...). W tym przedziale cenowym z tego co widzę mogę kupić forda lub fiata. W sumie to dobrze się składa bo nic do tych samochodów nie mam. Jeżdżę teraz mondeo z 2009 w kombi, a do pracy używam mojego staruszka punto z 1998 (ten idzie teraz na sprzedaż) i w obu przypadkach - zero problemów. Kropka, tu gdzie mieszkam (Niemcy) to każdy samochód zakupiony w komisie, jest objęty dwuletnią gwarancją. Swoją drogą to Skody i VW odpadają. Miałem przyjemność używania samochodu tej korporacji, jednak sporo nerwów mnie to kosztowało, więc nigdy więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 (Niemcy) to każdy samochód zakupiony w komisie, jest objęty dwuletnią gwarancją Zapomniałam, że Ty w kraju cywilizowanym mieszkasz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Swoją drogą to Skody i VW odpadają. Miałem przyjemność używania samochodu tej korporacji, jednak sporo nerwów mnie to kosztowało, więc nigdy więcej Dobre VW skończyły się około 1995 roku, a Skoda to to samo co VW praktycznie. Można w cenie do 20k znaleźć całkiem porządnego old-timera, który w przeciwieństwie do tych nowoczesnych samochodów zaprogramowanych na serwisowanie i określoną żywotność, będzie jeździł jeszcze przez 20-30 lat przy odpowiednim zadbaniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Znalazłem kilka fajnych oldtimerów. Ale mają po min 4litrowe silniki. Gdybym takiego kupil to żona by mnie wyśmiała hehe @edit Kropka, prócz wysoko rozwiniętej gospodarki to Niemcom daleko do cywilizacji.... Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Znalazłem kilka fajnych oldtimerów. Ale mają po min 4litrowe silniki. Gdybym takiego kupil to żona by mnie wyśmiała hehe Jak chcesz dobrego i oszczędnego old-timera, to znajdź stare VW polo/golf w benzynie 1.0-1.6. Może nie wyglądają super wypaśnie, ale to były konstrukcje na lata. Do tego części tanie jak barszcz. Co prawda 'bezpieczeństwo' nie stoi na najwyższym poziomie, ale po prawdzie nie robiąc 100tys km rocznie na długich trasach, masz podobne szanse na uszczerbek co te wszystkie samochody z super systemami bezpieczeństwa. Dodatkowo przy lekkich stłuczkach można wyklepać/tanio wymienić część, a nie wymieniać pół samochodu dzięki tym wszystkim strefom zgniotu. Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez Painkiler1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Painkiler, w aucie które kupie musi być ciepło zimą i chłodno latem Taki mi sie marzy, tylko trochę drogi: http://delorean.com/delorean/5568/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Painkiler, w aucie które kupie musi być ciepło zimą i chłodno latem Taki mi sie marzy, tylko trochę drogi: http://delorean.com/delorean/5568/ To szukaj modeli z klimatyzacją. Te samochody powstawały w tylu różnych wersjach, że na bank znajdziesz coś pasującego - jak się uprzesz to są wersje nawet na podwoziu gąsienicowym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi