silurusglanis93 Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Po raz kolejny zwracam się do Was z pomocą: Ad 1 Moja rosiczka alicji nie chce rosnąć.. Po zakupie przesadziłem ją do torfu zmieszanego z piaskiem kwarcowym (2:1). Przez pierwsze 3 dni rozwinęła 2 liście i na tym koniec, przez następne 1,5 tygodnia zrobiła się cała czerwona i wgl. nie rośnie. O co tu chodzi??? Ad 2 Z kolei roisiczka capensis rosła bdb przez 2 tyg, miała ładne liście i dużo rosy. Teraz stanęła ze wzrostem liście lekko się wykręciły a kropelki rosy powoli zanikają od góry. Co się dzieje?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Czynników może być wiele. Światło, woda torf, szkodniki. Lepiej wstaw zdjęcia by można było to ocenić. Napisz też jaki, skąd masz torf; czym i jak podlewasz; jak z dostępem do światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Ad. 1 D. aliciae tak czasem ma, że potrafi znienacka zamrzeć. Albo zrobi się czerwona, albo liście zczernieją. I to mimo dobrych warunków. Może odbije i ruszy, a może nie Ad. 2 Foto by się przydało. Nie masz może aby mszyc? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silurusglanis93 Napisano 4 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Kurde właśnie ze zdj. będzie ciężko bo nie mam kabla. Ad 1 Światło jest (parapet południowy) , torf kupiony w sklepie ogrodniczym (ph 3-4,5), podlewanie wodą dest. demineralizowaną do podstawki. Szkodników brak. Może jest tak jak pisze hddk Ad 2 Mszyc nie ma patrzyłem dokładnie może jakieś larwy korzenie obgryzają?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Niektóre osobniki (oczywiście roślinne) z nieuchwytnych powodów źle znoszą podróż i aklimatyzację, dlatego nauczony doświadczeniem robię zawsze "kopię zapasową". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi