karaluch Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Cześć. Jak co dzień, dziś też zerknąłem do terra. Na dwóch liściach adelki zauważyłem coś takiego: Jest to grzyb ? Skąd się wziął (wczoraj było wszystko ok)? Jeżeli to grzyb, to czym go zwalczyć ? Profilaktycznie uciąłem już liście z tym czymś, a rośliny spryskałem topsinem (mam tylko topsin). Zastanawiam się jeszcze na rozsadzeniem adelek (w doniczce razem z tą 'zarażoną' mam jeszcze ze dwie młode roślinki). Dzięki za pomoc @edit: Jest coraz gorzej Po kilku godzinach mam dziury w innych liściach (dziś po południu dziur nie było): Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Jak dla mnie, wygląda jak pogryzienie przez owada, ślimaka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Może strzał kulą w płot, ale posiadasz pyłek kwiatowy (pszczeli)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Hej ! Albo grzyb albo ślimak. To na pierwszym zdjęciu, wygląda jak pozostałości po ślimaku.. Wiem że to była piekląca sprawa dla Ciebie by uzyskać szybką odpowiedź, ale przeczesując internet w poszukiwaniu podobnych zdjęć na nic nie natrafiłem. może złym pomysłem było odizolowanie całej doniczki ? może ratuj wszystko co zdrowe do nowego podłoża ? wiem że adelki nie lubią przesadzania, jednak jeśli to ślimak to może czaić się w torfie niezauważony.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Może strzał kulą w płot, ale posiadasz pyłek kwiatowy (pszczeli)? Nie posiadam. Nakarmić roślinę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Nie posiadam. Nakarmić roślinę? Nie, tylko to żółte na pierwszych zdjęciach przypomina lekko nadtrawiony pyłek, choć wygląda na nieco bardziej oślizłe; pomyślałem, że może przypadkiem spadł Ci na liść. Czyli jednak nie trafiłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeżeli jest szansa że ślimak mógł się jakoś znaleźć w Twoich roślinach to zapewne to zrobił. Uważaj na resztę roślin Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez porter Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Jak dla mnie, wygląda jak pogryzienie przez owada, ślimaka. Ślimak został dziś złapany (niestety już go zjadłem ) Nie, tylko to żółte na pierwszych zdjęciach przypomina lekko nadtrawiony pyłek, choć wygląda na nieco bardziej oślizłe; pomyślałem, że może przypadkiem spadł Ci na liść. Czyli jednak nie trafiłem. Jednak trafiłeś Kilka dni temu dokarmiałem rośliny pokarmem dla rybek. Więc może to on ( położę go jeszcze raz na roślinę i będę obserwował czy zamienia się w to coś ze zdjęcia pierwszego posta) Jeżeli jest szansa że ślimak mógł się jakoś znaleźć w Twoich roślinach to zapewne to zrobił. Uważaj na resztę roślin Ostatnio, gdy dokarmiałem rośliny, przesadziłem trochę z pokarmem dla rybek przez co pojawiło się trochę pleśni. By ja zwalczyć, wyniosłem kilka doniczek na zewnątrz, by słońce zrobiło swoje. Rośliny wróciły do terra, pewnie razem ze ślimakiem Dzięki za pomoc w rozwiązaniu zagadki W kupie siła ps Adelka pod tym kufelkiem ma się wyśmienicie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Hahaha ! Jaka dedukcja ! Cieszę się że sprawa się rozwikłała swoją drogą, jak nam tak dobrze idzie, to wspólnymi siłami może dojdziemy, kto zabił Kennedyiego, gdzie jest Boeing 777 i gdzie znajduje się bursztynowa komnata ? To tyle ! swoją drogą uważaj bo pod "kuflem" mimo że roślinki dostają kopa, lubią pleśnieć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi