Skocz do zawartości

Cóż zrobić z tyloma Ventratami ?

krople_rosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jakiś długi czas temu, korzystałem z usług mojego znajomego, który pracował w OBI. Dzięki tej znajomości nabywałem za bezcen dzbaneczniki ventrata, ventricosa itd. Nie były w dobrym stanie.. ba.. były w tragicznym, ale jako młody zapaleniec brałem wszystkie jak leciało :). Obecnie ich kolekcja jest "niezliczalna". Wystąpił jednak mały problem którego się spodziewałem, jednak myślałem że czas i cierpliwość go zniwelują. Mimo zapewnienia im standardowych warunków, po roku czasu, dzbanków się doczekać nie umiem. Wszystkie zalążki są pousychane tak bardzo, że wyglądają jak wiszące pajęcze nóżki.. Odrosty owszem dzbankują, jednak ze starych roślin matecznych ani jednego maciupeńkiego dzbanka nawet w nowo rozwiniętych liściach. Stąd pytanie.. czy mogę po prostu je odciąć ostrym nożem, co spowoduję ich rozkrzewienie? Czy mogę to zrobić tuż nad lekko zdrewniałą łodygą ? Już praktykowałem tego typu metodę przy okazach, których stan był wręcz fatalny, ale wówczas zależało mi bardziej na sadzonkach łodygowych niż na roślinie matecznej. Gdzie najlepiej ciąć by właśnie spowodować największe krzewienie się ?

Odnośnik do odpowiedzi