Skocz do zawartości

Kilka pytań na temat przesadzania

pepe67

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam wrażenie, że nadszedł czas przesadzić największe rośliny z doniczki w której we wrześniu posiałem pierwsze rosiczki. Tym bardziej, że popełniłem podstawowy błąd i nie dosypałem torfu do krawędzi doniczki. Na dzień dzisiejszy chciałbym pozbyć się z tej doniczki największych Capensis'ów "Albino", bo mam wrażenie, że zasłaniają słońce znacznie mniejszym "spatulatom".

Wracając do tematu... Na razie Albino rosną tylko w górę - i zastanawiam się czy to nie jest spowodowane niskim poziomem torfu, czy po prostu młode siewki tak mają?

Obiecałem też dziewczynie ładnego Albino. Chciałbym, żeby rosła w formie kępki, więc zastanawiam się ile posadzić obok siebie? Jak posadzę jedną, to nie osiągnę takiego efektu?

Jak poradzić sobie z taką ilością młodych siewek przy przesadzaniu, tak, żeby nie uszkodzić żadnej, albo ewentualnie minimalną ilość? Czytałem coś o szpilce, czy to dobry sposób?

I ostatnie pytanie, Jakiej wielkości korzeni mogę się spodziewać przy największym Albino, który ma około 2,5cm wysokości?

ae197d0ece664526m.jpg

acb8a7ecbd39c450m.jpg

Chyba, że jeszcze odpuścić przesadzanie? Jak sądzicie?

Edytowane przez pepe67
Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosuję wykałaczkę/patyczek do szaszłyków. Wydłubuję młode rośliny z torfu, umieszczam korzeniem w miejscu gdzie mają rosnąć i wciskam korzeń wgłąb patyczkiem. Potem wystarczy docisnąć brzegi ziemi do korzenia i roślina powinna rosnąć.

Odnośnik do odpowiedzi