pepe67 Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Witajcie. Mam wrażenie, że nadszedł czas przesadzić największe rośliny z doniczki w której we wrześniu posiałem pierwsze rosiczki. Tym bardziej, że popełniłem podstawowy błąd i nie dosypałem torfu do krawędzi doniczki. Na dzień dzisiejszy chciałbym pozbyć się z tej doniczki największych Capensis'ów "Albino", bo mam wrażenie, że zasłaniają słońce znacznie mniejszym "spatulatom". Wracając do tematu... Na razie Albino rosną tylko w górę - i zastanawiam się czy to nie jest spowodowane niskim poziomem torfu, czy po prostu młode siewki tak mają? Obiecałem też dziewczynie ładnego Albino. Chciałbym, żeby rosła w formie kępki, więc zastanawiam się ile posadzić obok siebie? Jak posadzę jedną, to nie osiągnę takiego efektu? Jak poradzić sobie z taką ilością młodych siewek przy przesadzaniu, tak, żeby nie uszkodzić żadnej, albo ewentualnie minimalną ilość? Czytałem coś o szpilce, czy to dobry sposób? I ostatnie pytanie, Jakiej wielkości korzeni mogę się spodziewać przy największym Albino, który ma około 2,5cm wysokości? Chyba, że jeszcze odpuścić przesadzanie? Jak sądzicie? Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez pepe67 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Ja stosuję wykałaczkę/patyczek do szaszłyków. Wydłubuję młode rośliny z torfu, umieszczam korzeniem w miejscu gdzie mają rosnąć i wciskam korzeń wgłąb patyczkiem. Potem wystarczy docisnąć brzegi ziemi do korzenia i roślina powinna rosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Osobiście robię to tak: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...t&p=1000488 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi