Skocz do zawartości

Jakiesz szkodniki itd.

yanne

Rekomendowane odpowiedzi

A więc wczoraj patrzę do mojego dzbanecznika a tam w doniczce pojawiła się pleśń, jakieś pomarańczowe grzyby? i jakieś małe latające owady. Bardzo proszę o poradę, ponieważ nie wiem jak tego się pozbyć. Dodam że przesadzałam roślinę 3 max 4 miesiące temu do świeżego torfu, przed moim wyjazdem. Cały czas jest podlewana wodą destylowaną. Wygląda na zdrowa. Wypuszcza nowe liście i jej młody też sporo urósł przez ostatnie 2 2,5 miesiąca. Jedyne co mnie w nich martwi to brak nowych dzbanków u dużej (mimo że ma bardzo dużo tych maleńkich na końcach)

jpttsz.jpg

2q04vfs.jpg

rcm3jk.jpg

sosjfd.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzchnią spleśniałą warstwę zdejmij i wyrzuć. Resztę podłoża spryskaj środkiem na pleśń, typu Topsin czy Amistar.

Małe latające owady to zapewne ziemiórki, dorosłe owady można wyłapać żółtymi tabliczkami lepowymi. Larwy tak dużej roślinie raczej nie zaszkodzą, ale można je spróbować wybić jakimś środkiem owadobójczym stosowanym doglebowo.

Jeśli w pomieszczeniu nie ma dobrej cyrkulacji powietrza, masz dużą szansę na powrót pleśni :) Można temu zapobiegać wysypując na wierzch torfu np. kruszoną korę. Sprawdza się to też jako ochrona przed ziemiórkami, które nie mają wtedy gdzie złożyć jaj.

Za brak dzbanków odpowiedzialny jest brak światła. Jeśli roślina stoi w głębi pokoju, będzie jej ciężko dzbankować.

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzchnią spleśniałą warstwę zdejmij i wyrzuć. Resztę podłoża spryskaj środkiem na pleśń, typu Topsin czy Amistar.

Małe latające owady to zapewne ziemiórki, dorosłe owady można wyłapać żółtymi tabliczkami lepowymi. Larwy tak dużej roślinie raczej nie zaszkodzą, ale można je spróbować wybić jakimś środkiem owadobójczym stosowanym doglebowo.

Jeśli w pomieszczeniu nie ma dobrej cyrkulacji powietrza, masz dużą szansę na powrót pleśni :) Można temu zapobiegać wysypując na wierzch torfu np. kruszoną korę. Sprawdza się to też jako ochrona przed ziemiórkami, które nie mają wtedy gdzie złożyć jaj.

Za brak dzbanków odpowiedzialny jest brak światła. Jeśli roślina stoi w głębi pokoju, będzie jej ciężko dzbankować.

A co z tym pomarańczowym wyglądającym jak grzyb? też to ściągnąć i wyrzucić?

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Witam,podepnę się pod temat. Walczył ktoś może z przędziorkami na dzbanecznikach? używałem magnus'a kilkakrotnie i nie chce działać. Mam odizolowaną obecnie roślinę, na liściach pojawiły się dziury, o brązowych (uschniętych) krawędziach.

Pozdrawiam,

Odnośnik do odpowiedzi